Studiu. Tot mai mulţi copii devin victime ale abuzurilor sexuale ''brutale'' în mediul online

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
laptop, site, internet
iStock

Copiii sunt exploataţi sexual şi traficaţi în mediul online la o scară fără precedent în contextul progresului tehnologic, care permite agresorilor să urmărească victimele fără să fie pedepsiţi.

Aceasta este concluzia unui raport dat publicităţii miercuri de o coaliţie formată din instituţii guvernamentale, ONG-uri şi companii tehnologice, citat de Thomson Reuters Foundation.

Răspândirea la nivel mondial a internetului de mare viteză şi numărul tot mai mare de utilizatori de telefonie mobilă alimentează traficul de persoane pentru "cybersex", care a devenit ''o formă brutală de sclavie modernă'', după cum se arată într-un raport al alianţei internaţionale WeProtect, cu sediul în Marea Britanie.

Din Marea Britanie şi Statele Unite până în India şi Filipine, copiii sunt abuzaţi în transmisiuni difuzate în direct şi vânduţi pentru sex - de multe ori prin intermediul reţelelor de socializare şi prin site-uri de publicitate - în schimbul unor preţuri tot mai mici, potrivit grupurilor pentru combaterea traficului de persoane.

''Abuzarea copiilor în mediul online nu a fost niciodată mai facilă'', a declarat fondatoarea WeProtect, Joanna Shields, pentru Thomson Reuters Foundation, la summitul ''End Violence Solutions'', desfăşurat în această perioadă în Stockholm, Suedia.

''Tehnologia... le oferă infractorilor un acces fără precedent la victime, noi capabilităţi şi o încredere sporită pentru comiterea faptelor de abuz asupra copiilor pe scară largă'', a adăugat Joanna Shields, fost director executiv în cadrul Facebook şi fost ministru pentru Securitate şi Siguranţă pe Internet în cadrul Guvernului britanic.

Chiar dacă nu sunt disponibile informaţii cu privire la magnitudinea acestei infracţiuni la nivel global, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) estimează că anual 1,8 milioane de copii ajung victime ale traficului de persoane.

Abuzul copiilor în mediul online şi traficul de persoane sunt dificil de abordat, deoarece infracţiunile transcend frontierele, pe fondul unei coordonări limitate între ţări, în timp ce agresorii utilizează cele mai noi tehnologii pentru a fi cu un pas înaintea autorităţilor, se arată în raportul WeProtect.

''Impunitatea a permis diversificarea metodelor lor de operare, rezultând ameninţări noi şi persistente'', se menţionează în document.

Raportul face apel la îmbunătăţirea cooperării între guverne, grupuri din societatea civilă, companii tehnologice şi agenţiile care se ocupă cu aplicarea legii pentru a lua măsuri contra acestui tip de infracţiune cu o evoluţie rapidă.

''Protejarea copiilor de această formă contemporană de abuz de minori necesită (...) un parteneriat între organismele de reglementare şi companiile tehnologice'', a declarat Bharti Patel, directorul organizaţiei non-guvernamentale ECPAT din Marea Britanie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!