Marea Britanie lansează un soft pentru blocarea conținutului cu caracter jihadist în spațiul online
Guvernul Marii Britanii a lansat un soft care poate detecta și bloca orice conținut cu caracter jihadist care apare pe Internet.
Potrivit ministrului britanic de Interne, Amber Rudd, este posibil ca softul să devină obligatoriu pentru companiile de tehnologie., informează BBC, citat de News.ro.
Guvernul a alocat 600.000 de lire sterline pentru crearea softului de către ASI Data Science, o companie de inteligenţă artificială din Londra. Mii de ore de conţinut postat de ISIS pe internet au fost analizate de program, pentru a fi testat.
ASI Data Science susţine că softul este capabil să detecteze 94% din conţinutul online publicat de ISIS, având o acurateţe de 99.995%. Orice conţinut de care softul nu este sigur va fi marcat pentru a fi luată o decizie de către o persoană.
Scopul softului este de a ajuta companiile mici care nu au resursele necesare pentru a detecta şi bloca conţinutul extremist care este postat pe site-ul lor.
Softuri similare din trecut au fost criticate dur de către cei care susţin un internet „liber” pentru că, spun ei, poate fi dat jos un conţinut care nu este neapărat problematic.
Amber Rudd a declarat că acest soft a fost făcut pentru a se demonstra că aşteptările guvernului ca extremismul să fie restricţionat sunt reale şi justificate.
„Este un exemplu foarte convingător al faptului că poţi avea informaţiile necesare pentru a te asigura că acest tip de material nu ajunge online de la bun început. Tehnologia există. Există softuri care fac exact ce ne dorim şi noi. Pentru companiile mici, ar putea fi ideal", a spus Rudd.
Facebook şi Google investesc masiv pentru a rezolva această problemă, dar acest soft a fost conceput pentru companiile mici care ar putea fi la un moment dat chiar obligate să îl folosească.
„Dacă va fi nevoie, vom face legile necesare. Dar rămân convinsă că cea mai bună cale pentru a schimba lucrurile şi pentru a avea cele mai bune rezultate este să avem un forum, aşa cum avem acum”, a adăugat ministrul britanic.
Este vorba despre Forumul Global pentru Combaterea Terorismului pe Internet, care s-a lansat anul trecut şi aduce la aceeaşi masă guverne precum cele ale SUA şi Regatului Unit şi firme importante ca Facebook, Google, Twitter şi altele.
Cea mai mare provocare este să se afle ce zone ale internetului vor fi folosite de terorişti în viitor.