Statele Unite si Rusia nu pot fi de acord nici cu modul in care isi fac nevoile astronautii
Cand treaba mica este o problema mare... Statia Spatiala Internationala functioneaza cu 2 sisteme de apa complet diferite. Iar acest lucru este unul bun.
Cei de la Bloomberg scriu despre situatia cu de pe Statia Spatiala Internationala (ISS). A fost un an dificil pentru oamenii de pe ISS dupa ce in luna iunie, Falcon 9 s-a dezintegrat in mai putin de 3 minute dupa lansare. Asta dupa explozia din octombrie 2014 a unei rachete Orbital Scinces pe o pista de lansare la Wallops Flight Facility din Virginia. In aprilie acest an, o nava de aprovizionare a Rusiei ce avea 3 tone de alimente si alte lucruri importante a scapat de sub control pe orbita si a fost distrusa.
Ambele nave distruse contineau echipament pentru procesarea apei necesar pe Statie. Esecul in a ajunge in spatiu a marit miza pentru lansarea de pe 19 august a unei nave japoneze, Kounotori 5, ce a andocat luni cu succes. "Dupa ce a junge la ISS, viata mea va fi mult mai buna" a spus Layne Carter, managerul subsistemului de apa de pe ISS la Centrul de Zbor Spatial al NASA de langa Huntsville, Alabama.
Printre lucrurile pierdute la ambele lansari al Statelor Unite erau paturi cu multifiltrare pentru procesorul de apa si filtre pentru sistemul de procesare a urinei ce o recicleaza pentru a deveni potabila pentru astronauti. "Are gustul apei la sticla" spune Carter despre apa creata prin sistemul de procesare a urinei "atata timp cat poti sa treci peste factorul psihologic ca e urina reciclata si condens din aer". Fara aceste rezerve, echipa lui Carter a fost nevoita sa opreasca procesul la mijlocul lunii iulie si a creat planuri de backup pentru a exista apa in continuare in cazul in care ceva merge gresit. "Mereu exista o aventura cu sistemul de apa" mai spune Carter, cel care este la NASA de 27 de ani.
Statia Spatiala are aproximativ 2.000 de litri de apa de rezerva in caz de urgente, impartite in mod egal intre sectiunea americana si cea rusa pe ISS. Cele doua parti opereaza dupa sisteme diferite in primul rand datorita deciziilor luate in urma cu zeci de ani in privinta modului in care este dezinfectata apa. Cand programul spatial a inceput in 1981, astronautii se baza pe iod. Aceste practici au continuat pe partea americana a Statiei Spatiale, lansata in 1998. Metoda are efect insa este nevoie de filtrare inainte ca membrii echipajului sa o poata bea. Iar o cantitate prea mare de iod poate mari glanda tiroida.
Rusii se bazeaza pe o alta metoda: argintul, cel care in forma ionica este un agent puternic antimicrobi. Folosirea argintului este o obisnuinta inca de pe vremea Soviet Mir, lansata in 1986. Spre deosebre de iod, argintul nu trebuie sa fie filtrat din apa. Este adaugat sulfat de magneziu cristalizat pentru imbunatatirea gustului.
NASA a decis sa treaca la apa cu argint ionizat pentru misiunile viitoare, insa Carter spune ca ii place ca exista apa tratata atat cu iod, cat si cu argint, pe ISS. "Are sens faptul ca exista metode diferite pe Statia Spatiala in cazul in care unul dintre sisteme are probleme".
Sistemul de reciclare al apei al americanilor produce aproximativ 13.5 litri de apa pe zi pentru aproximativ 3 membrii NASA de pe ISS, putin mai mult decat se obtine cu metoda rusilor. Motivul? NASA ia si urina rusilor! "O colectam in pungi si apoi echipajul o trimite catre partea americana. Nu apelam 100% la urina rusilor. Depinde de timpul disponibil" incheie Carter.