Specialişti FBI, în şcolile din România. Elevii învaţă să se ferească de hărţuire
Hărţuirea copiilor s-a mutat pe internet. În era Facebook, mulţi adolescenţi români sunt batjocoriţi de colegi chiar pe paginile lor de socializare.
Comentariile răutăcioase ajung să fie amplificate de zeci de ori în mediul online pentru că sunt publice. Vulnerabili, unii dintre ei cad pradă şi infractorilor, care îi şantajează cu informaţii sau poze compromiţătoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mai mult de jumătate dintre copiii români au paginile de facebook publice. Aşa se face că luptele duse odinioară pe holurile şcolilor s-au mutat acum în mediul online, unde adolescenţii îşi adresează injurii şi îi hărţuiesc pe cei mai slabi.
" Da, se întâmplă, dar într-un mod public. Adică am ştiut cine a fost în spatele profilului şi s-a cunoscut persoană care a spus un lucru rău despre coleg" , spune o elevă
De cele mai multe ori, copiii nu le spun nimic nici părinţiilor, nici profesorilor. Ajung să se închidă în ei şi chiar să recurgă la gesturi radicale. Că să îi înveţe cum să reacţioneze atunci când sunt hărţuiţi online, poliţiştii, împreună cu specialişti FBI, merg în fiecare an în luna noiembrie în şcolile din ţară, la orele de dirigenţie.
Carmen Şerbănescu director prevenire IGPR: "Fiecare copil care intră în mediul online trebuie supravegheat şi trebuie monitorizat de părinte. Pentru că atâta timp cât părintele este conştient la ce pericole se supune un minor intrând nesupravegheat în mediul online, scade riscul de victimizare."
Iar în spaţiul virtual sunt şi mulţi prădători: unii sexuali, alţii care vor să şantajeze victimele. Toţi procedează la fel: se ascund sub identităţi false prietenoase, devin buni amici cu victima. Şantajiştii cer poze compromiţătoare pe care le folosesc apoi că să obţină bani.
Liviu Arsene, specialist cyber security: "Cel mai important lucru de reţinut pentru copii este că au posibilitatea de a spune nu, atunci când li se cer informaţii sau li se cer poze compromiţătoare."
Şi, mai mult, că pot anunţă poliţia care să îi prindă pe agresorii din mediul virtual.
Sursa: Pro TV
Etichete: FBI, victime, copii, internet, hartuire, bullying,
Dată publicare:
03-10-2017 22:36