Specialişti FBI, în şcolile din România. Elevii învaţă să se ferească de hărţuire


Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Marti 03 Octombrie 2017 22:36
Categorie: Smart things

Hărţuirea copiilor s-a mutat pe internet. În era Facebook, mulţi adolescenţi români sunt batjocoriţi de colegi chiar pe paginile lor de socializare.

 

Comentariile răutăcioase ajung să fie amplificate de zeci de ori în mediul online pentru că sunt publice. Vulnerabili, unii dintre ei cad pradă şi infractorilor, care îi şantajează cu informaţii sau poze compromiţătoare.

Mai mult de jumătate dintre copiii români au paginile de facebook publice. Aşa se face că luptele duse odinioară pe holurile şcolilor s-au mutat acum în mediul online, unde adolescenţii îşi adresează injurii şi îi hărţuiesc pe cei mai slabi.

" Da, se întâmplă, dar într-un mod public. Adică am ştiut cine a fost în spatele profilului şi s-a cunoscut persoană care a spus un lucru rău despre coleg" , spune o elevă

De cele mai multe ori, copiii nu le spun nimic nici părinţiilor, nici profesorilor. Ajung să se închidă în ei şi chiar să recurgă la gesturi radicale. Că să îi înveţe cum să reacţioneze atunci când sunt hărţuiţi online, poliţiştii, împreună cu specialişti FBI, merg în fiecare an în luna noiembrie în şcolile din ţară, la orele de dirigenţie.

Carmen Şerbănescu director prevenire IGPR: "Fiecare copil care intră în mediul online trebuie supravegheat şi trebuie monitorizat de părinte. Pentru că atâta timp cât părintele este conştient la ce pericole se supune un minor intrând nesupravegheat în mediul online, scade riscul de victimizare."

Iar în spaţiul virtual sunt şi mulţi prădători: unii sexuali, alţii care vor să şantajeze victimele. Toţi procedează la fel: se ascund sub identităţi false prietenoase, devin buni amici cu victima. Şantajiştii cer poze compromiţătoare pe care le folosesc apoi că să obţină bani.

Liviu Arsene, specialist cyber security: "Cel mai important lucru de reţinut pentru copii este că au posibilitatea de a spune nu, atunci când li se cer informaţii sau li se cer poze compromiţătoare."

Şi, mai mult, că pot anunţă poliţia care să îi prindă pe agresorii din mediul virtual.

 

Parintii unui elev, amendati de instanta pentru hartuire emotionala de tip bullying. “Pe un coleg l-a dat cu capul de soba
Parintii unui elev, amendati de instanta pentru hartuire emotionala de tip bullying. “Pe un coleg l-a dat cu capul de soba"
Fenomenul
Fenomenul "Bullying" ia amploare in Romania. Chinurile la care a fost supus un tanar de 16 ani de catre colegii de clasa
Hartuirea de catre colegi, la serviciu, ar putea fi pedepsita. Planul pentru combaterea
Hartuirea de catre colegi, la serviciu, ar putea fi pedepsita. Planul pentru combaterea "bullying-ului" si "mobbing-ului"
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery