Specialişti FBI, în şcolile din România. Elevii învaţă să se ferească de hărţuire

×
Codul embed a fost copiat

Hărţuirea copiilor s-a mutat pe internet. În era Facebook, mulţi adolescenţi români sunt batjocoriţi de colegi chiar pe paginile lor de socializare.

 

Comentariile răutăcioase ajung să fie amplificate de zeci de ori în mediul online pentru că sunt publice. Vulnerabili, unii dintre ei cad pradă şi infractorilor, care îi şantajează cu informaţii sau poze compromiţătoare.

Mai mult de jumătate dintre copiii români au paginile de facebook publice. Aşa se face că luptele duse odinioară pe holurile şcolilor s-au mutat acum în mediul online, unde adolescenţii îşi adresează injurii şi îi hărţuiesc pe cei mai slabi.

" Da, se întâmplă, dar într-un mod public. Adică am ştiut cine a fost în spatele profilului şi s-a cunoscut persoană care a spus un lucru rău despre coleg" , spune o elevă

Citește și
telefonul copilului
Fenomenul "Bullying" ia amploare in Romania. Chinurile la care a fost supus un tanar de 16 ani de catre colegii de clasa
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

De cele mai multe ori, copiii nu le spun nimic nici părinţiilor, nici profesorilor. Ajung să se închidă în ei şi chiar să recurgă la gesturi radicale. Că să îi înveţe cum să reacţioneze atunci când sunt hărţuiţi online, poliţiştii, împreună cu specialişti FBI, merg în fiecare an în luna noiembrie în şcolile din ţară, la orele de dirigenţie.

Carmen Şerbănescu director prevenire IGPR: "Fiecare copil care intră în mediul online trebuie supravegheat şi trebuie monitorizat de părinte. Pentru că atâta timp cât părintele este conştient la ce pericole se supune un minor intrând nesupravegheat în mediul online, scade riscul de victimizare."

Iar în spaţiul virtual sunt şi mulţi prădători: unii sexuali, alţii care vor să şantajeze victimele. Toţi procedează la fel: se ascund sub identităţi false prietenoase, devin buni amici cu victima. Şantajiştii cer poze compromiţătoare pe care le folosesc apoi că să obţină bani.

Liviu Arsene, specialist cyber security: "Cel mai important lucru de reţinut pentru copii este că au posibilitatea de a spune nu, atunci când li se cer informaţii sau li se cer poze compromiţătoare."

Şi, mai mult, că pot anunţă poliţia care să îi prindă pe agresorii din mediul virtual.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Parintii unui elev, amendati de instanta pentru hartuire emotionala de tip bullying. “Pe un coleg l-a dat cu capul de soba
Parintii unui elev, amendati de instanta pentru hartuire emotionala de tip bullying. “Pe un coleg l-a dat cu capul de soba"

Judecatorii clujeni au gasit vinovati doi parinati, dar si trei institutii ale statului, pentru faptul ca nu au luat masuri pentru a stopa hartuirea unei clase intregi de catre un copil agresiv.

Fenomenul
Fenomenul "Bullying" ia amploare in Romania. Chinurile la care a fost supus un tanar de 16 ani de catre colegii de clasa

Tot mai multi copii din Romania sunt hartuiti la scoala sau in mediul online.

Hartuirea de catre colegi, la serviciu, ar putea fi pedepsita. Planul pentru combaterea
Hartuirea de catre colegi, la serviciu, ar putea fi pedepsita. Planul pentru combaterea "bullying-ului" si "mobbing-ului"

Hartuirea de catre colegi, la serviciu, ar putea fi sanctionata de angajator, dupa cum prevede un proiect de lege depus la Senatul Romaniei.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.