Smartphone-urile colecteaza date personale ale utilizatorilor la fiecare trei minute: "Ma simt urmarit de propriul telefon"

27-03-2015 17:24


Samsung Galaxy S6

Anumite aplicatii pentru telefoanele mobile inteligente care folosesc sistemul de operare Android colecteaza date personale ale utilizatorilor, precum miscarile realizate de acestia, la fiecare trei minute, potrivit unui studiu american.

Anumite aplicatii colecteaza coordonatele GPS ale telefonului, in medie, de 6.200 de ori pe parcursul a doua saptamani. Studiul a dezvaluit, de asemenea, faptul ca utilizatorii de telefoane inteligente nu aveau nicio idee in legatura cu faptul ca erau atat de atent monitorizati, iar foarte multi dintre ei s-au declarat surprinsi de rezultatele studiului.

Cercetatorii de la Universitatea Carnegie Mellon au rugat 23 de utilizatori de telefoane inteligente, cu versiunea 4.3 a sistemului de operare Android, sa isi instaleze programe care inregistreaza cererile de acces ale aplicatiilor la o serie de informatii personale, potrivit unui articol publicat de Elizabeth Dwoskin in Wall Street Journal.

Potrivit acestui studiu, chiar si atunci cand o aplicatie furniza un serviciu elementar de localizare, altele incercau sa colecteze mai multe date personale decat era necesar.
Aplicatia Groupon, de exemplu, colecteaza coordonatele utilizatorilor de 1.062 de ori intr-un interval de doua saptamani.

Aplicatia Weather Channel solicita coordonatele de localizare a utilizatorului, in medie, de 2.000 de ori, adica o data la fiecare 10 minute.

Principalul obiectiv al studiului a vizat insa felul in care utilizatorii reactionau atunci cand aflau ca datele lor personale erau partajate pe diverse aplicatii online.

Participantii primeau un mesaj in fiecare zi, denumit "privacy nudge" ("avertizare de confidentialitate"), care ii informa in legatura cu frecventa cu care anumite informatii personale - precum localizarea, lista de contacte si istoricul conversatiilor - erau partajate.

Unele dintre acele mesaje zilnice au fost considerate alarmante. Un astfel de exemplu: "Locul in care va aflati a fost partajat de 5.398 de ori pe Facebook, Groupon, GO Launcher EX si pe alte sapte aplicatii in ultimele 14 zile".

"4.182 de ori - va bateti joc de mine?", a declarat unul dintre participantii la acest studiu. "M-am simtit ca si cum eram urmarit de propriul telefon. A fost ceva inspaimantator. Acest numar este prea mare".

Un alt participant a spus: "Numarul (356 de partajari) a fost urias, neasteptat de mare".

"Cei mai multi oameni nu au nicio idee despre ceea ce se intampla", a declarat Norman Sadeh, profesor la Institute for Software Research din cadrul School of Computer Science, autorul studiului.

"Cei mai multi dintre utilizatorii de telefoane inteligente, de fapt, nu detin nicio posibilitate de a obtine aceste date despre felul in care se comporta anumite aplicatii. insa studiul nostru a aratat ca, atunci cand oamenii au aceasta posibilitate, ei actioneaza foarte repede si isi modifica setarile de confidentialitate ale telefonului", a adaugat el.

Studiul a utilizat un program ("permission manager") pentru sistemul Android 4.3 denumit AppOps. Software-ul AppOps a fost eliminat din versiunile mai noi ale sistemului de operare Android.

Desi telefoanele iPhone dispun de un program de tip "privacy manager", acesta nu ii informeaza pe utilizatori in legatura cu frecventa cu care informatiile lor personale sunt utilizate de alte aplicatii si nici scopul in care acestea sunt utilizate.

Sursa: Mediafax