iLikeIT. "Internetul tuturor lucrurilor" va ajunge in urmatorii ani sa ne controleze complet vietile

20-03-2015 12:05


Dupa smartphone, smart TV sau smartwatch, e randul electronicelor si electrocasnicelor sa devina destepte.
 

O sa auzi tot mai des in urmatoarea perioada de "Internet of Things". Nu putem sa traducem in romana pentru ca...Internetul Lucrurilor suna ciudat. De explicat ...e ceva mai usor. Daca ne limitam la practica, inseamna ca orice dispozitiv care se baga in priza sau are baterie poate fi conectat la Internet. Si, implicit, poate comunica. Acesta este viitorul, cand si filtrele de cafea vor avea nevoie de antivirusi.

Alarma de pe telefon te trezeste la 7 dimineata. Smartphone-ul trimite un semnal prin reteaua Wi-Fi de acasa, catre toaster si filtrul de cafea. Cand ajungi la bucatarie, bautura e fierbinte, iar painea asteapta cuminte, aburinda, imbratisarea untului. Nu e chiar SF, fiindca exista deja filtre de cafea inteligente pe piata, de pilda, cel de la The Brewer.

Toastere destepte? Avem! Ce ne lipseste? Deocamdata - si punem accent pe deocamdata - doar infrastructura care sa adune toate dispozitivele sub aceeasi umbrela. Giganti din IT, precum IBM, Cisco, Oracle, Canonical sau Google, lucreaza intens pentru un viitor aflat la doar 2-3 ani distanta.

Pana atunci, ramane bucuria unor inovatii. De exemplu, un senzor de prezenta, adica e o alarma desteapta in cazul in care iti intra cineva in casa, in lipsa. Trimite alerte pe telefon, te atentioneaza si in legatura cu calitatea aerului din apartament. E un aparat mic, controlat de la distanta, de pe smartphone.

Exista pe piata si o camera de securitate, cu senzor de incendiu, de proximitate si capacitatea de a face fotografii. Comunica direct cu telefonul tau si e radicala ca Arnold cand vine vorba de luat decizii. Cand vede pe cineva, face poza. Apoi te intreaba daca e cazul sa sune la politie"

Internet of Things functioneaza doar prin senzori. De cele mai multe ori, tu nu trebuie sa faci mai nimic. De exemplu, Edyn este un aspersor care uda automat plantele, ca sa pastreze umiditatea optima in sol. Stie sa ia date, sa le analizeze si sa ti le trimita in telefon.

De la gradina, trecem in dormitor. Cu o saltea conectata la internet. Poti sa vezi cat a dormit cel mic si poti sa-l premiezi daca se culca la o anumita ora.

Insa cel mai probabil, vom face cunostinta cu "Internet of Things" prin intermediul termostatelor. Google a cumparat acum un an Nest. Un dispozitiv care stie cand pleci , stie cand esti pe drum si, mai ales, invata tot despre ceea ce intelegi tu prin confort. E nevoie sa-l folosesti doar o saptamana. Pe urma, isi face treaba singur. Costa 249 de dolari, dar faci economie, nu gluma...

Evident, exista si variante mai accesibile. Pentru 159 de dolari poti sa-ti cumperi Sensibo. Controlezi aerul conditionat si de la 10 mii de kilometri departare. Chiar daca aparatul are, sa zicem, 10 ani. Merge pe orice dispozitiv.

Mai trebuie sa asteptam insa pentru frigidere, aragazuri ori masini de spalat destepte. Primele generatii din aceste produse vor fi macar de doua ori mai scumpe decat cele de acum. Dar asa s-a intamplat cu orice tehnologie noua lansata pe piata. Amintiti-va de LED-urile FULL HD si televizoarele 4K. Internet of Things e insa cu totul special. Si tare, tare aproape. In 2020, zic estimarile, 26 de miliarde de dispozitive vor fi conectate intre ele.