Robotul care ajută artiștii să dezvolte un nou stil de pictură

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 23 Noiembrie 2017 08:25
Categorie: Smart things

Cercetătorii italieni lucrează la dezvoltarea unui robot artist. Nu pictează singur, dar adugă propria interpretare la creaţia unui pictor în carne şi oase.

Astfel, se naşte un nou stil de pictură, care combină arta umană cu cea robotică. Modul în care este programat robotul şi diferite variabile, cum ar fi temperatura din cameră sau amestecul culorilor, duc de fiecare dată la apariţia unei creaţii artistice unice, care nu poate fi reprodusă exact, a doua oară.

El este Busker, un robot cu suflet de artist. Creat în 2015, şi-a exprimat deja de sute de ori talentul în mânuirea penelului. Pictează acuarele, dar şi guaşe, o tehnică mult mai complicată, după cum ne asigură specialiştii.

Paolo Gallina, profesor de Robotică, Universitatea Trieste: „Roboţii şi lumea digitală sunt noi unelte, care permit omenirii să pătrundă în noi zone, care ar rămâne inaccesibile fără aceste unelte.”

Busker, care e doar un braţ robotic, nu poate lua singur decizii în privinţa hârtiei sau culorilor folosite.

Lorenzo Scalera, doctorand și colaborator la proiect: „Pornim de la o imagine digitală, care este reconstituită de computer din pixeli. Apoi aplicăm tehnica algoritmilor, care ne permit să extragem o anumită parte a imaginii care ne interesează. Avem algoritmi pentru linii de contur, zone întunecate, diferite detalii.”

Dincolo de deciziile umane, de programare şi algoritmi, robotul nu se limitează doar la reproducerea unui desen model. Fiecare creaţie apare dintr-o combinare a artei umane şi artei - să-i spunem - robotice, din care se naşte un nou stil.

Modul în care e programat robotul şi diverse variabile, cum ar fi temperatura camerei sau textura culorilor preparate, fac imposibilă recrearea identică a unei picturi. Aşa că fiecare operă ce iese din penelul lui Busker e unică, are propria identitate.

Paolo Gallina, profesor de Robotică, Universitatea Trieste: „Introducem elemente aleatorii în operele noastre de artă, pentru că nu vrem să fie nişte picturi realiste. Pe de o parte, este expresia modului în care mânuieşte penelul un artist în carne şi oase. În plus, introducem algoritmi care pot aduce noi interpretări, o valoare artistică adăugată.”

Busker nu aspiră, încă, la prima sa expoziţie pentru public, dar a pornit deja pe drumul faimei. La sfârşitul lunii, va debuta într-o o producţie teatrală - stilul fiction-fantasy - la Piccolo teatro, din Milano.

iLikeIT: Acesta este primul robot care poate conduce o ședință de meditație
iLikeIT: Acesta este primul robot care poate conduce o ședință de meditație
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery