Robotul care ajută artiștii să dezvolte un nou stil de pictură
Cercetătorii italieni lucrează la dezvoltarea unui robot artist. Nu pictează singur, dar adugă propria interpretare la creaţia unui pictor în carne şi oase.
Astfel, se naşte un nou stil de pictură, care combină arta umană cu cea robotică. Modul în care este programat robotul şi diferite variabile, cum ar fi temperatura din cameră sau amestecul culorilor, duc de fiecare dată la apariţia unei creaţii artistice unice, care nu poate fi reprodusă exact, a doua oară.
El este Busker, un robot cu suflet de artist. Creat în 2015, şi-a exprimat deja de sute de ori talentul în mânuirea penelului. Pictează acuarele, dar şi guaşe, o tehnică mult mai complicată, după cum ne asigură specialiştii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Paolo Gallina, profesor de Robotică, Universitatea Trieste: „Roboţii şi lumea digitală sunt noi unelte, care permit omenirii să pătrundă în noi zone, care ar rămâne inaccesibile fără aceste unelte.”
Busker, care e doar un braţ robotic, nu poate lua singur decizii în privinţa hârtiei sau culorilor folosite.
Lorenzo Scalera, doctorand și colaborator la proiect: „Pornim de la o imagine digitală, care este reconstituită de computer din pixeli. Apoi aplicăm tehnica algoritmilor, care ne permit să extragem o anumită parte a imaginii care ne interesează. Avem algoritmi pentru linii de contur, zone întunecate, diferite detalii.”
Dincolo de deciziile umane, de programare şi algoritmi, robotul nu se limitează doar la reproducerea unui desen model. Fiecare creaţie apare dintr-o combinare a artei umane şi artei - să-i spunem - robotice, din care se naşte un nou stil.
Modul în care e programat robotul şi diverse variabile, cum ar fi temperatura camerei sau textura culorilor preparate, fac imposibilă recrearea identică a unei picturi. Aşa că fiecare operă ce iese din penelul lui Busker e unică, are propria identitate.
Paolo Gallina, profesor de Robotică, Universitatea Trieste: „Introducem elemente aleatorii în operele noastre de artă, pentru că nu vrem să fie nişte picturi realiste. Pe de o parte, este expresia modului în care mânuieşte penelul un artist în carne şi oase. În plus, introducem algoritmi care pot aduce noi interpretări, o valoare artistică adăugată.”
Busker nu aspiră, încă, la prima sa expoziţie pentru public, dar a pornit deja pe drumul faimei. La sfârşitul lunii, va debuta într-o o producţie teatrală - stilul fiction-fantasy - la Piccolo teatro, din Milano.