Robot capabil să vorbească, proiectat de cinci studenți din Iași
În scurt timp, la recepţiile firmelor, la intrarea în cabinete medicale sau în birouri am putea fi întâmpinat de roboţi. Cinci tineri studenţi din Iaşi au început în urmă cu 3 luni să proiecteze un robot capabil să vorbească şi să recunoască persoane.
Acesta va veni în ajutorul oamenilor, făcând muncă obişnuită a unei secretare: oferă informaţii, sau ajută angajaţii cu programările evenimentelor.
Andrei Marin un tânăr de 21 de ani, student în anul 3 la facultatea de Automatică şi Calculatoare este cel care a pus bazele acestui proiect ambiţios. Alături de el mai muncesc alţi 4 tineri de la 3 facultăţi diferite: marketing, electronică şi arhitectura.
Andrei Marin, fondator proiect: "Există cereri din partea companiilor multinaţionale care vor roboţi la intrarea în recepţie.Nu dorim să înlocuim angajaţii ci să ajutăm aceste persoane, ea va putea să se împrietenească să poarte conversaţii."
Cele mai multe cereri vin de la companiile multinaţionale, dar robotul va putea fi folosit şi în spitale sau aeroporturi. Investiţia se ridică la 2500 de euro, însă varianta finală nu va costa mai mult de 400 de euro.
Alexandru Grigoras, student:"Ne-am gândit să fie o figură mai plăcută, cum ar fi o fată.Vrem să facem partea de robotică, mai umană. Vrem să o îmbrăcăm într-o mască de cauciuc,o să aibă mişcări ale unei persoane reale."
Ioana Dasca, studentă: "Până acum au fost doar reacţii pozitive, oamenii vor tot mai mult să lucreze cu roboţii. Roboţii sunt construiţi pentru a elimina părţile repetitive din munca obişnuită, iar oamenilor sale rămână partea creativă şi inovativă."
Tinerii spun că pentru început vor să închirieze robotul. Preţul se va ridica la 3-400 de euro pe săptămână. Pentru această sumă studenţii vor asigura şi asistența şi mentenanţa. De asemenea, clientul va putea alege la robot fizionomia, culoarea ochilor şi a părului robotului umanoid.