Primul sistem de plată din lume bazat pe recunoaştere facială, lansat în China. Cum funcționează

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Sambata 02 Septembrie 2017 09:17
Categorie: Smart things

China este ţara în care tocmai s-a lansat primul sistem de plată din lume bazat pe recunoaştere facială.

Clientul şi contul său sunt identificaţi după trăsăturile feţei, iar informaţia este verificată cu ajutorul numărului de telefon. Apoi, din cont se extrage suma datorată. Totul durează cel mult două secunde, afirmă compania care a conceput sistemul.

"Smile to Pay", adică "Zâmbiţi pentru a plăti", se numeşte sistemul lansat de gigantul IT chinez Alibaba, în colaborare cu un lanţ de restaurante de tip fast food.

Procesul este simplu: cumpărătorul se aşază în faţă camerei, comandă şi aşteaptă să i se recunoască trăsăturile faciale. Imaginea e comparată cu fotografia deja folosită pentru deschiderea unui cont de plăți. Iar contravaloarea comenzii este extrasă din cont. Şi alte companii IT chineze lucrează la sisteme similare.

Andrew Stevens, corespodent CNN: "Marile companii din IT colaborează cu operatorii comerciali pentru a promova ce numesc ele un nou mod de a face cumpărături. Obiectivul final este să ai posibilitatea să pleci de acasă fără să ai nevoie de portofel sau de chei, ci doar de propria faţă."

La un restaurant din Beijing, tehnologia de recunoaştere facială este utilizată pentru a-i identifica pe clienţi. Le sugerează ce ar putea comanda şi le aminteşte ce au cumpărat ultima oară.

Compania Alibaba susţine că sistemul este capabil să recunoască o persoană chiar dacă aceasta îşi schimbă înfăţişarea folosind, de pildă, o perucă sau machiaj.

Andrew Stevens, corespodent CNN: "Mai există însă un client fericit, iar acesta este Guvernul chinez. Şi el colectează aceste date importante, ajutat măcar parţial de faptul că practic nu există legi pentru protejarea intimităţii aici, în China."

Tehnologia de recunoaştere facială este tot mai des întâlnită în această ţară - de la aplicaţiile de car-sharing, până la îmbarcarea în trenuri ori prevenirea furturilor.

Frigiderul inteligent, care îți spune ce alimente s-au terminat. Noutăți la târgul din Berlin
Frigiderul inteligent, care îți spune ce alimente s-au terminat. Noutăți la târgul din Berlin
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery