Mesajul trimis de Facebook utilizatorilor cu date furate. Cum poți verifica dacă ești afectat

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 10 Aprilie 2018 19:27
Categorie: Smart things

Facebook a lansat un nou tool prin care utilizatorii pot verifica dacă datele lor au fost colectate în scandalul Cambridge Analytica.

Cum pot verifica dacă informaţiile mele au ajuns la Cambridge Analytica? Accesând acest link utilizatorii pot afla dacă datelor lor au fost colectate cu ajutorul aplicaţiei ”This is your digital life”.

Peste 112.300 de români ar fi fost victimele scurgerii de date de la Facebook către Cambridge Analytica, după ce 78 de prieteni comuni ai acestora au instalat aplicaţia ”This îs your digital life”, a anunțat compania.

"Nu am făcut suficient să împiedicăm folosirea rău intenţionată a datelor despre utilizatori. Nu ne-am dat seama, de cât de mari sunt responsabilităţile noastre şi a fost o eroare gravă" a susținut Mark Zuckerberg, care urmează să fie audiat în Senatul American.

Compania a pierdut 80 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă în ultimele 3 săptămâni, după ce s-a aflat că datele personale a 87 de milioane de utilizatori au fost colectate de Cambridge Analytica şi probabil transmise mai departe către Rusia. Astfel Moscova s-ar fi folosit de Facebook pentru a răspândi propagandă politică în cursul campaniei electorale americane din 2016.

Problema e, în opinia analiştilor, că nu poţi separa misiunea asumată de bani. Altfel zis, conectorul global Facebook, cu peste 2 miliarde de utilizatori, este o mână de aur care anul trecut a făcut 40 de miliarde de dolari doar din afişarea de publicitate ţintită în conturile membrilor săi.

Pentru a contracara efectele scandalului, compania a anunţat deja câteva măsuri reparatorii: cei 2,2 miliarde de utilizatori vor fi înștiințați cu privire la aplicațiile folosite și la informațiile pe care acestea le-ar fi putut exploata.

De asemenea, va verifica temeinic orice agent de publicitate politică şi planifica dezvoltarea unor noi instrumente de inteligență artificială, care vor "elimina" mii de conturi false.

În plus, începând de luni Facebook a început să trimită notificări utilizatorilor ale căror date au fost speculate de Cambridge Analytica. Mesajele arată ca în imaginea de mai jos și ar urma să ajungă și la utilizatorii români afectați.

Dovadă, ca scandalul datelor trece dincolo de "planeta" Facebook, compania Google tocmai a fost acuzată de colectarea ilegală a unor date despre minorii sub 13 ani, care utilizează platforma YouTube, urmărindu-le comportamentul de consum.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Peste 112.000 de români, victime ale scurgerii de date de la Facebook către Cambridge Analytica
Peste 112.000 de români, victime ale scurgerii de date de la Facebook către Cambridge Analytica
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery