Peste 112.000 de români, victime ale scurgerii de date de la Facebook către Cambridge Analytica

Ultimul update: Marti 10 Aprilie 2018 16:41
Data publicarii: Marti 10 Aprilie 2018 16:36
Categorie: Smart things
cambridge analytica

Peste 112.300 de români ar fi fost victimele scurgerii de date de la Facebook către Cambridge Analytica, după ce 78 de prieteni comuni ai acestora au instalat o aplicaţie.

Ei se află printre cei peste 87 de milioane de utilizatori Facebook ale căror date au fost colectate de Cambridge Analytica, conform Digi 24, citat de news.ro.

Potrivit unui răspuns Facebook pentru Digi 24, 78 de români şi-au instalat aplicaţia "This is your digital life”, cea care colecta datele personale şi le oferea apoi Cambridge Analytica.

Mai mult, alţi 112.343 de români care erau în cercul de prieteni ai celor 78 ar fi afectaţi de această problemă. Datele personale are acestora ar fi ajuns la firma de consultanţă britanică.

Cu ajutorul acestor date, companiile de consultanţă precum Cambridge Analytica pot elabora mesaje personalizate în numele unui partid politic, aşa cum s-a întâmplat în Statele Unite şi pot influenţa astfel electoratul.

Ștergerea contului de Facebook, aproape imposibilă. Ce spun experții

La nivel mondial, este vorba despre peste 87 de milioane de utilizatori Facebook ale căror date au fost colectate de Cambridge Analytica. Cei mai mulţi din Statele Unite, aproximativ 70 de milioane, în timp ce pe teritoriul Uniunii Europene sunt cel puţin 2,7 milioane de utilizatori afectaţi.

Facebook va alerta, începând de luni, 9 aprilie cei peste 87 de milioane de utilizatori care ar fi putut fi afectaţi de încălcarea drepturilor de confidenţialitate de către Cambridge Analytica şi care vor primi mesaje detaliate în news feed-ul de pe Facebook. În plus, în încercarea de a controla problema, toţi utilizatorii vor primi un avertisment care va conţine un link pentru a putea consulta lista aplicaţiilor pe care le folosesc şi ce informaţii au oferit acestora. Va exista opţiunea de închidere a aplicaţiilor şi stoparea accesului unor terţe aplicaţii.

Scandalul Cambridge Analytica a izbucnit în luna martie. Atunci a fost raportat faptul că firma susţinută de Robert Mercer, simpatizant al lui Donald Trump, şi condusă în trecut de Steve Bannon, fost consilier al actualului preşedinte american, a obţinut informaţii personale a 50 de milioane de utilizatori Facebook fără a avea permisiunea. Aceste informaţii au fost folosite pentru a influenţa procesul electoral din 2016. Cifra s-a dovedit a fi mult mai mare, iar reprezentanţi ai Facebook au transmis că peste 70 de milioane dintre cei 87 de milioane de utilizatori afectaţi sunt din Statele Unite, peste 1 milion, din Filipine, Indonezia şi Marea Britanie. Alte peste 2,5 milioane, din Uniunea Europeană.

cambridge analytica Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Datele colectate de Cambridge Analytica de pe Facebook ar putea să fi ajuns în Rusia

Datele colectate de Cambridge Analytica de pe Facebook ar putea să fi ajuns în Rusia

Ștergerea contului de Facebook, aproape imposibilă. Ce spun experții

Ștergerea contului de Facebook, aproape imposibilă. Ce spun experții

ilikeit, imagine din emisiune

iLikeIT. Și televizoarele sunt expuse la atacuri cibernetice. Soluții pentru protecție

"Harry Potter: Hogwarts Mystery", jocul video cu care ”studiezi” la școala personajului celebru

Unul dintre cele mai populare site-uri pentru atacuri cibernetice, închis de poliţie

iLikeIT. Gadgetul pentru nevăzători, care înţelege şi povesteşte ce vede

Mașinile viitorului, prezentate la unul dintre cele mai mari saloane auto

Amazon livrează acum colete și în portbagajul mașinii clienților. Cum funcționează sistemul

whatsapp

Interzis pe WhatsApp pentru românii sub 16 ani. Cum va fi verificată vârsta