Masini care se conduc singure, in premiera pe strazile Londrei. Cat timp vor economisi soferi in trafic cu aceste automobile
Pe drumurile din mai multe orase britanice si-au făcut aparitia, in premiera, masini care se conduc singure. Sunt insa abia in faza de testare, iar inginerii le supravegheaza cu strictete.
Peste cativa ani, cand si dacă vor incepe sa fie folosite de oameni, fostii soferi vor economisi timp pretios lasand automobilele sa ruleze singure. Mai precis, echivalentul a sase saptamani, pe an!
La Londra, pe cateva strazi inchise din jurul arenei O2, si-a facut debutul acest vehicul autonom, conceput sa strabata autostrazile transportand navetisti.
"Vehiculul detecteaza obiectele in miscare din jur si, daca ii apar in fata pietoni, va incetini. Daca ei nu se dau din calea lui, vehiculul se opreste in siguranta”, explica inginerul Nick Reed.
In alt oras britanic se lucreaza la o masinuta capabila sa transporte oameni pe distante mici, in zone pietonale. Prototipul este electric, fara emisii de dioxid de carbon si o viteza maxima de 24 de kilometri pe ora.
''Are toate sistemele unei masini obisnuite, plus tehnologia necesara pentru a se misca autonom”, spune inginerul Jez Coates.
In timpul testelor, un sofer se afla in masina, gata sa preia controlul, daca este nevoie.
Guvernul britanic a investit aproape 20 de milioane de lire sterline in finantarea acestor proiecte, destinate sa-i ajute pe inginerii britanici sa recupereze intarzierea in fata concurentei. In Statele Unite, Google testeaza deja de cativa ani o masina fara sofer si nu e singura companie care lucreaza la asa ceva. Pana in 2025, piata masinilor autonome va atinge 900 de miliarde de lire sterline.