Vehicule cu propulsie pneumatica si roboti antropomorfici. Viitorii ingineri ai Romaniei au facut senzatie in strainatate

Ultima actualizare: 20-07-2014 06:59
Brat robotic

Vehicule cu propulsie pneumatica si roboti antropomorfici. Toate acestea le-au realizat absolventii Facultatii de Mecatronica de la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau.

Tinerii si-au prezentat proiectele de diploma in cadrul Laboratorului de Energii Neconventionale si au facut impresie. Cu aceleasi inventii, viitorii ingineri ai Romaniei au facut senzatie si in Ungaria, unde au participat la un concurs de specialitate.

De mai bine de un an, Vasile Stoica lucreaza in fiecare zi ca sa perfectioneze un brat robotic: "Este un robot antropomorfic dupa cum puteti vedea. Imi copiaza miscarea mainii si o transmite prin acest modul radio. Totul este wireless. Totul este conectat la un microcontroler. In mometul de fata este setat sa imi copieze miscarile, dar poate sa le salveze pe un card si sa le repete."

Vedetele examenului final, insa, au fost doua masini cu motor pneumatic. In acest proiect, studentii au investit 1000 de euro. Multumiti de rezultat, s-au inscris si la un concurs de specialitate din Ungaria, unde au iesit pe locul 34 din 50.

Alexandru Ciobu, absolvent: "Este neconventional, pentru ca foloseste un motor cu aer comprimat. Masina este alimentata de o butelie de 10 litri la 200 de bari si prin intermediul sistemului pneumatic presiunea iese la 10 bari. Poate sa functioneze pana la un sfert de ora 20 de minute la estimativ 40 de km la ora."

Profesorii au fost extrem de incantati de proiectele de diploma pe care le-au realizat viitorii ingineri ai Romaniei.

Profesor doctor inginer Adrian Ghenadi: "Este o premiera pentru Bacau si suntem mandri ca colectivul de profesori asigura o pregatire la nivel national si international."

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO