In 30 de ani, robotii ''de familie'' vor fi produsi in serie, ca masinile. Cum arata cei mai tari umanoizi din Japonia
Japonezii sunt deschizatori de drumuri cand e vorba de roboti. Preocuparea lor principala e sa faca unii cat mai asemanatori cu oamenii.
Au deja cateva directii: de la robotelul care danseaza, pana la cel care iti serveste micul dejun. Urmatorul pas e sa-i produca ieftin si in serie, pentru ca oricine sa-si poata permite unul adaptat propriilor nevoi.
Asimo, robotul umanoid creat de Honda, face senzatie peste tot pe unde apare. Multi si-ar dori unul acasa, dar putini si-l permit, deoarece costa 1 milion de dolari. Un altul insa are toate sansele sa faca parte din viata de familie a oamenilor viitorului, pentru ca poate ridica bolnavii din pat, iti serveste ceva de baut si chiar iti pregateste micul dejun.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Shigeki Sugano, profesor universitar: ''Acest robot stie unde se afla patul, frigiderul si bucataria".
Twendy 1 este ''copilul'' unui profesor de la o universitate din Tokio. Scopul echipei sale este sa-l produca in masa, la un pret accesibil, si sa-l faca usor de adaptat pentru diferite nevoi. Unii cercetatori cred ca vor mai trece inca 30 de ani pana cand robotii ''de familie'' vor fi produsi in serie, precum masinile, caci tehnologia e inca prea scumpa.
Exista insa si cativa care se pot cumpara deja. Pepper, care costa 2.000 de dolari, este conceput sa-si dea seama cand ai o zi proasta si sa te inveseleasca. Paro costa 6.000 de dolari si tine loc de animal de companie pentru batrani. Dar viitorul roboticii nipone pare sa fie acesta: robotul care prezinta stiri. Clipeste, imita miscarile umane si arata aproape ca un om. Un altul, Telenoid, a fost creat pentru a da o nota mai personala convorbirilor telefonice.
Toate acestea pot parea ciudate. Dar si ideea de telefon cu aparat de fotografiat ar fi parut bizara acum 15 ani. Iar timpul a demonstrat ca cele mai ciudate idei pot fi unele de succes.