iLikeIT. Va plac programele gratuite de pe internet? Iata cum datele noastre personale sunt vandute de firmele private
Auzim de cativa ani cum serviciile guvernamentale colecteaza informatii personale si sensibile ale celor care folosesc internetul. Adica aproape de la toata lumea.
Exista insa ceva si mai periculos pentru intimitatea noastra. Firmele private care vand date personale. Cel mai recent exemplu este al unui celebru antivirus gratuit: AVG.
Cand acceptam ceva gratis, mai ales pe internet, probabilitatea ca noi insine sa fim de fapt marfa urca spre 100%. Sa vedem cu vine treaba asta. Nimic nu este gratis. Mai ales atunci cand nu costa nimic, iar antivirusul AVG este genul acela de produs care face exact asta. Intr-un fel, ii felicitam pentru sinceritate si pentru ca ne deschid ochii la o problema pe care o stiam, dar multi nu o luam suficient de in serios. Faptul ca ei colecteaza datele noastre personale si ca acum se pregatesc sa le vanda.
Majoritatea companiilor colecteaza si vand date personale. Asta nu e nou. Asa functioneaza marketingul de zeci de ani. S-a schimbat insa ceva important. Volumul de date este urias acum si nu este chiar atat de anonim pe cat ni se promite. De fiecare data cand acceptam colectarea de cookies pe un site ori folosim un soft gratuit iata, tot ce facem pe internet este colectat. Marfa despre care vorbim, noi insine si ce facem pe internet, valoreaza numai in tara noastra milioane de euro. Nimeni nu supravegheaza ce fac aceste firme, cui vand informatiile si cat de sensibile sunt datele noastre personale.
Hai sa vedem cum si ce date se colecteaza.
1. Istoricul cautarilor pe internet - Google o face de ani de zile. Pe asta se bazeaza cea mai rentabila afacere a lor. AdSense si AdWords, adica trimiterea de bannere, linkuri și rezultate de cautare personalizate. E simplu de verificat. Daca voi faceti cautari pe telefonul mobil, va vor aparea prima data reclame personalizate.
2. Ce ne place, prieteni, obiceiuri si chiar locuri unde am fost. Facebook și Google Dashboard. Graph search.
3. Ce boli avem, orientare sexuala, alcoolism sau depresie in functie de ce cumparam. Toate companiile cu magazin online folosesc un sistem de user, unde se colecteaza tot istoricul cumparaturilor.
Este mai grav decat credem. Multi au impresia ca stiu ce fel de informatii au lasat sa se adune despre ei. Adevarul este ca nu stim totusi cat de multe stiu deja companiile despre noi. Exista veritabile dosare digitale la care se poate pune oricand nume si prenume. Din sursele de mai sus se afla cu usurinta ce religie aveti, ce venituri, cu ce partid votati sau daca o femeie este gravida uneori chiar inainte sa isi dea ea insasi seama.
Asa ca incercati sa va ganditi putin ce ati facut mai exact in ultima vreme pe internet si de cate ori ati apasat OK, de acord si next, next, next. Folositi cu increderea fereastra incognito din orice browser.
Mai exista si solutii avansate ca VPN, proxy si altele, dar le lasam pentru o alta editie.
-► Ghostery iti poate arata cat de serios esti urmarit.
-► Disconnect te scapa de "umbre"
Sursa: Pro TV
Etichete: ilikeit, internet, gratuit, camere de supraveghere, gratis, george buhnici,
Dată publicare:
21-09-2015 09:47