iLikeIT. Oricine poate ajunge sa fie victima in razboaiele hackerilor. "Veriga slaba e omul dintre scaun si monitor"
Ne place sau nu, suntem dependenti de internet. Semnalul de la WiFi sau iconita 4G ne hipnotizeaza si ne trasnporta in propria lume. Socializam, calatorim cu gandul si ne distram. Oricand insa, acest univers frumos colorat poate fi spulberat de hackeri.
Indivizi pe care nu ii intereseaza sa vada mai departe de scopul pe care si l-au propus. Am si poate ati vazut asta in serialul "Mr. Robot", unde personajul principal pune la pamant o intreaga corporatie responsabila de sistemul bancar. E un scenariu care se poate concretiza fara mari probleme si in viata de zi cu zi. Indiferent de masurile de securitate. Hackerii stiu sa invete din greselile pe care le fac utilizatorii. Profita de fiecare portita si actioneaza! Iar noi putem cadea oricand in plasele phishingului. Putina precautie nu strica. Asa ca invatam despre razboiul cibernetic si social engineering.39 - titlu
2016. Anul in care vacile au toate sansele sa provoace... cel mai mare atac cibernetic al tuturor timpurilor. Va prezentam Internet of Cattle, internetul cirezilor. Un proiect menit sa conecteze zeci de milioane de bovine la net, in viitorul apropiat, prin intermediul microcipurilor. Fermierii vor primi astfel date in timp real despre starea lor de sanatate.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Liviu Arsene, Bitdefender: "Cum ar fi ca la un moment dat, o cireada de vaci care iti dau jos un serviciu de internet si o tara intreaga nu mai poate accesa internetul."
Un hacker nu ar avea nicio problema sa puna stapanire pe transmitatoarele conectate la internet si sa directioneze pachete de date catre serverul pe care vrea sa-l dea jos. Un atact de tip DDoS - retineti acest acronim. Serverele nu pot procesa atat de multe date.
Exista si precedent. In loc de vaci, au fost folosite insa camere de securitate si monitoare pentru bebelusi. La fel, conectate la internet. Bogdan Botezatu, Bitdefender: "Nu poti opri un astfel de atac pentru ca din partea victimei, acest atac apare ca si cum ar fi o crestere normala de trafic, venind din mai multe puncte ale globului. "
Coasta de Est a Americii de Nord a ramas fara Spotify, Twitter si Amazon pentru o zi. Doar pentru ca niste hackeri au preluat controlul a milioane de dispozitive, Internet of Things. Pe care le-au programat sa atace infrastructura celor de la DYN, o companie care se ocupa de infrastructura online. Liberia a ramas fara internet doua zile, din cauza aceluiasi tip de atac.
Astfel de atacuri ne duc cu gandul la scenariul prezentat in seriaul Mister Robot. Acolo, personajul principal, hackerul Elliot si echipa sa demoleaza ditamai corporatia. Responsabila de 70% din creditele de consum din tara....
Atacul, de tip DDOS, sterge toate datoriile cetatenilor. Elementul surpriza insa este... social engineering. Adica o actiune de tip "hack" la adresa omului. In cel mai cunoscut caz din Romania, un infractor cibernetic a convins-o pe directoarea unei firme sa ii vireze 40 de milioane de euro in cont... dandu-se drept un sef mare din Germania
Stefan Tanase - cercetator de securitate Kaspersky: "Incearca practic sa-i pacaleasca pe utilizatori sa-si divulge parola, in timpul unui apel telefonic, sau sa isi introduca datele intr-o pagina de phishing"
Bogdan Botezatu, Bitdefender: "Exista o vorba, ca veriga slaba e omul dintre scaun si monitor."
Stuxnet a fost cea mai mare batalie a internetului de pana acum. Un virus s-a extins cu repeziciune intr-o centrala nucleara din Iran. Hackerii au mers pe veriga umana. Un angajat-spion le-a dat acces introducand intr-un calculator al retelei un stick USB infectat. Modelul Stuxnet poate fi aplicat si altor retele inchise. Cea feroviara sau cea electrica. Fara sa fie nevoie de spioni.
Tiberiu Anghel, ENEVO Group: "Cum a fost si cazul in Ucraina, anul trecut, cand au heckuit statii de transformare si au lasat 2 milioane de oameni fara curent, doua zile. Aici putem sa ne gandim la ce inseamna sa deraiezi un tren de pasageri si sa fie un atac tintit in directia asta".
Software inseamna, asadar, vulnerabilitate. Ne-o confirma Viktor, un student ucrainean care face bani mergand la concursuri de hacking. Spune ca e cu atat mai usor, cu cat pe traseul spre apocalipsa cibernetica rasar oamenii. Peste tot in lume, gruparile de hackeri care cauta afirmare. Tintesc guverne sau companii mari. Hillary Clinton a patit-o cu mail-urile.
Pe de alta parte, multe state angajeaza specialisti in securitatea datelor. Vietile noastre sunt complet conectate. Iar tehnologia are limitari si riscuri. Sfatul specialistilor? Mai in gluma, mai in serios, sa folosim din cand in cand pixul si foaia....
Altfel, parole unice si cumpatare in fata fiecarui link pe care-l primim. Au aparut inclusiv roboti de chat, cu inteligenta artificiala, care se dau oameni, exact ca-n Westworld. Se intampla deja pe Tinder.