Virusul online care afecteaza 2 din 3 calculatoare din lume. Cum iti fura hackerii banii si parolele pretinzand ca te ajuta
O noua forma de inselaciune pe internet face tot mai multe victime. La nivel global, 2 din 3 persoane sunt pacalite cu un mesaj de tipul "suport tehnic".
Raspandita in toata lumea, inselatoria suport tehnic seamana izitor cu metoda accidentul. Escrocul contacteaza potentiala victima si ii spune ca este de la o firma care vinde solutii antivirus. Sub pretextul unei verificari de rutina infractorul cere acceptul victimei pentru a-i intra de la distanta in calculator si, fara sa isi dea seama ce se intampla, victima il lasa. Hotul ii spune apoi ca dispozitivul este infestat cu malware si ii propune sa cumpere o solutie antivirus. Victima ii vireaza banii in cont, insa in schimb nu primeste nimic.
Iar pericolul este mult mai mare, atrag atentia specialistii in securitate cibernetica. Bogdan Botezatu, specialist securitate cibernetică: "Hackerul in acelasi timp isi pastreaza si conexiunea la calculatorul victimei. Dupa cateva luni, hackerul inca mai are control asupra calculatorului timp in care il poate monitoriza de la distanta, ii poate fura parolele, intercepta conversatii sau ii poate intercepta credentialele de e-banking"
O alta metoda folosita de hackeri este mesajul "aveti virusi" care apare cand accesati anumite pagini pe internet. Deschideti o pagina si va treziti redirectionati in alt loc unde apare urmatorul mesaj: calculatorul dumneavoastra a fost infestat cu virus, click aici pentru solutii. Daca urmati sfatul, vi se cere sa cumparati un antivirus. In realitate platiti si nu primiti nimic.
Un studiu recent facut de Microsoft arata ca la nivel global, una din 10 persoane plateste efectiv infractorii care comit astfel de inselaciuni. Jumatate dintre victime sunt varstnici. Ca sa nu fiti pacaliti, nu dati voie nimanui sa va aceeseze calculatorul de la distanta si nu credeti in mesajele de pe net.
Sursa: Pro TV
Etichete: inselaciune, virus, hackeri, online, escroci, malware, pacaleala,
Dată publicare:
23-10-2016 20:02