iLikeIT. Din culisele celui mai mare eveniment de tehnologie, Consumers Show. De ce nu merge internetul la targul de IT
CES in sus, CES in jos. De unde aceasta frenezie pentru acest Consumer Electronics Show? Vorbim, totusi, despre un eveniment care, de cativa ani, a cam... deviat de la pornirea initiala.
E mai mult un targ de ceasuri, bratari si dinozauri-roboti. Apple, Microsoft sau Google se tin departe….
Totusi, printre standuri, se gasesc mereu si produse care pot schimba lumea. Ce se intampla, insa, in spatele standurilor? Cat de dificil de organizat si gestionat este un asemenea eveniment? Si care este adevarata lui amploare?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ca sa intelegeti cat de mare este CES, un culoar are si peste 200 m lungime. Ca sa va mai dam de calculat, va spunem ca expozitia se intinde pe un spatiu echivalent cu aproape 400 de terenuri de baschet. Consumer Electronics Show din Las Vegas dureaza, de obicei, trei zile . Adaposteste peste 20.000 de produse de la 3.600 de expozanti si peste 160.000 de vizitatori. Si nici macar nu este deschis publicului. Ci jurnalistilor de specialitate si oamenilor din industrie. 45.000 dintre ei au venit din afara Statelor Unite.
Se munceste pe branci saptamani bune pentru ca targul sa fie gata pentru cele trei zile de vizite. In care, din pacate, cu greu gasesti o sticla cu apa, mancare si... cel mai important lucru: internet. In capitala tehnologiei din aceasta perioada a anului, sunt mai multe sanse sa te intalnesti cu Mos Craciun, decat sa prinzi semnal Wifi bun.
Cat timp internetul mobil e scump si destul de slab, ar trebui sa avem macar Wi-Fi. Sau asta ati putea crede. Asta pana cand scoti telefonul si incepi sa cauti. Sunt zeci si zeci de retele care emit in acelasi spatiu. De multe ori se bruiaza unele pe altele. Din cauza asta nu sunt accesibile. Chiar daca platesti, tot vei avea viteza slaba de transfer. Si asta pentru ca Las Vegas e cumva izolat. Los Angeles este la 5 ore de condus. Pe autostrada.
Inauntru, e goana dupa produse spectaculoase. Doar aici s-au lansat DVD-ul, jocul Tetris XBOX-ul sau televiziunea in High Definition… Numai in Statele Unite, vorbim de o industrie anuala ce graviteaza in jurul sumei de 210 miliarde de dolari. Te grabesti, asadar, sa filmezi cat mai multe inovatii, pentru ca nu stii care dintre ele va declansa revolutia viitorului. Nu-ti iese mereu din prima.
Intr-o zi normală, la CES mergi cam…. 20 de kilometri prin hale. Adica de la Universitate pana la Otopeni si inapoi la Baneasa pentru o cafea. Ochii si buzele ti se usuca in permanenta. Fara picaturi si balsam de buze e mai rau ca-n iad. Si pentru ca vorbim de un targ de 160.000 de vizitatori, e un chin sa pleci inapoi spre hotel. Niciodata nu sunt suficiente taxiuri si autobuze.
Mono-rail este trenul suspendat care traverseaza Las Vegas. E depasit de capacitate. Daca ne uitam putin inapooi vin autobuze care incarca participantii la conventie iar mai jos e o coada cu sute de oameni care asteapta taxiuri. Coada se intinde mult in spate iar la finalul unei zile de targ, daca ai noroc, prinzi un taxiu dupa 30 de minute. Au fost situatii in care am asteptat si o ora..
Dar, nu ne plangem. Facem asta pentru ca iubim tehnologia!