iLikeIT. Best of CES 2015: Becul cu Wi-Fi, senzorul pentru gradinarit, pixul inteligent si robotul-dinozaur
Consumer Electronics Show din Las Vegas este cel mai mare targ de tehnologie din lume. Este locul in care sunt lansate, de-a lungul a 3 zile pline de evenimente, peste 20.000 de produse anual.
Primul gadget de pe lista lui George Buhnici este acel pas pe care Google n-a stiut sa-l faca asa cum trebuie. Este vorba despre ochelarii "smart". Avem, intr-adevar, o reincalzire a unei tehnologii puse in practica destul de stangaci de cateva ori. Google a renuntat la Glass, iar ideea inginerilor de la Epson arata ca un proiect de gradinita. Ochelarii inteligenti - caci despre ei vorbim - ar trebui sa devina o extensie a mobilului. Tu, consumatorul, trebuie sa ai acces la informatii fara sa scoti telefonul din buzunar sau sa...vorbesti cu ochelarii in public.
Nu mai punem la socoteala limitarile fizice, precum bateria, sau cele de continut. Ori faptul ca se vand in aceeasi perioada cu "wearables" - ceasurile si bratarile inteligente - care costa doar 10% din pretul lor, 1500 de dolari in State.
Ce au facut, deci, cei de la Sony, cu toate aceste date? Le-au cantarit bine si au venit cu o alternativa mai ieftina si mult mai utila. Un fel de "heads-up display", care te ajuta cu informatii...chiar utile si aplicabile. Spre exemplu, cand faci sport, vezi pe lentila viteza, bataile inimii sau primesti indicatii de orientare.
Informatia ne ajuta sa luam decizii. Este important, deci, cum ajungem la ea. O alta varianta extrem de prezenta la targul din Las Vegas au reprezentat-o senzorii de tot felul. Daca nu esti prea bun la gradinarit, exista un senzor si o aplicatie pentru asta, senzorul il pui langa planta, aplicatia de pe telefon iti spune in timp real cand de bine sta plantuta da cu lumina, umiditatea
Am vazut care-i treaba prin gradina, sa intram si in casa. Avem un dispozitiv care se ataseaza aparatelor de aer conditionat. Acest gadget poate controla orice aparat de aer conditionat. Orice aparat conditionat? Orice aparat conditionat care are telecomanda.
Tot de pe telefon sau tableta se pot controla si anumite becuri. O fi vreun semn ca, in 2015, trebuie sa iti adaugi la lista de prieteni de pe Facebook becul sau aspiratorul, altfel risti sa nu te mai asculte?! Chiar se aud bine aceste becuri, pentru ca, oricum, nu sunt becuri obisnuite, sunt inteligente. Becul cu led pe care poti sa le controlezi prin bluetooth, poti sa le faci luminoase sau ceva mai cuminti si poti sa controlezi si muzica.
Mai exista si becuri in care se afla ascunse camere de securitate sau becurile cu wi-fi. E un repetor de semnal, daca ai probleme cu semnalul acasa. Acesta se conecteaza la routerul principal si imbunatateste semnalul...
Tot catre lumina si-a pus speranta si un indian. Omul a venit la targ cu un bec ce poate sta aprins patru ore... si fara curent. Iar daca am conecta aceste becuri la un singur panou solar, am putea avea energie gratuita. Cam la asa ceva lucreaza cei de la Qualcomm atunci cand nu fac procesoare pentru telefoanele momentului. Un panou publicitar are deasupra un panou solar, dar de pe partea cealalta este o pubela. Gunoiul aruncat acolo e compactat cu ajutorul energiei obtinute de la soare. Are si un modem 3G si sta de vorba cu sediul. Asa afla gunoierii zonele cu pubelele cele mai pline.
Nici instrumentele de scris nu au scapat de evolutia fireasca. Daca ar sti Petrache Poenaru - romanul care a inventat stiloul - ca, in prezent, poti scrie ceva pe o foaie, iar cineva, la celalalt capat al lumii citeste aproape in timp real. Este vorba despre pixul inteligent, dar, inclus in masa este un digitizer wacom. Deci, masa reactioneaza si trimite informatia? Da, e conectata la cloud, prin urmare ... oricine din lume poate sa vada ce scrii.
La capitolul gaming, gadgetul care ne-a atras vine de la Omni. Te echipezi, te bagi in consola cu totul si incepi sa alergi. Tot ce se intampla in joc e vazut in Oculus Rift, imaginea tridimensionala il transpune acolo in mijlocul actiunii, pune tinta cu privirea si trage de pe arma de jucarie din mana. Secretul instalatiei e ca el chiar trebuie sa mearga cu o pereche de incaltari special concepute pentrru asa ceva. Iti trebuie conditie fizica sa te joci shootere ca un profesionist.
In fine, iata si cu ce se vor juca cei mici in viitorul apropiat. Este vorba despre un robot-dinozaur, care a fost botezat RoboRaptor si care costa 85 de dolari.