iLikeIT. De la contul escrow la escrocherie. De ce sunt vulnerabile toate marile platforme de anunturi de la noi

26-11-2014 09:11


De la escrow la... escrocherie este un pas foarte mic, mai ales in tara noastra. Escrocii de pe site-urile de anunturi devin extrem de activi, mai ales in aceasta perioada, si folosesc o metoda ingenioasa prin care isi lasa victimele fara bani.

Vulnerabile pot fi toate cele trei mari site-uri de anunturi. Dupa metoda cu garantia trimisa prin Western Union, hotii i-au dat o abordare noua si se folosesc acum de o solutie mult mai credibila pe care o transforma in teapa.

Sa va explicam. Tu transferi in avans toata suma pentru produsul cumparat. Banii intra temporar intr-un cont, iar partenerul de afaceri nu are acces la ei pana cand banca nu primeste unda verde ca produsul a ajuns la destinatie si ca este asa cum a fost descris. Oricine isi poate deschide un cont escrow la mai multe banci din Romania, dar se impun niste conditii mai aspre. Insa, anumiti escroci, folosesc doar numele de escrow pentru a da tepe.

Gasesti o oferta buna de laptop, ceas ori televizor. Il suni pe om, ii ceri detalii si, pentru ca te miroase ca fiind neincrezator, iti propune sa faci plata mai intai intr-un cont escrow... fictiv. Iti promite ca banii raman in cont, la banca, pana cand tu verifici produsul si dai ok... De fapt contul e al infractorului. Tu ai facut plata inainte ca el sa iti trimita produsul. Pe care oricum nu-l are.

Daca tu vinzi un produs, la fel de usor, cineva te poate pacali ca a pus banii intr-un cont, special. Tu trimiti produsul si banii raman tot in contul cumparatorului.

In teorie, daca criminalul si-a facut cont la banca, datele lui apar intr-o baza de date, dar, pot falsifica date. Si isi pun pielea la bataie cand e vorba de sume de minimum 2000 de lei. Daca dau doua trei tepe pe luna, ajung la 1000 de euro pe luna.