IFA Berlin 2017. Inovațiile prin care ne putem controla casa de la distanță
Totul la îndemână, dacă se poate. Integrat într-un singur dispozitiv sau cu comandă vocală. Şi neapărat la vedere.
Confort maxim în casă viitorului este tema care preocupă pe toată lumea la târgul de Tehnologie IFA Berlin. Soluţiile cu care producătorii au ieşit deja pe piaţă încep să-şi facă loc, uşor, uşor, în locuinţele noastre. 2017 pare, din acest punct de vedere, un an în care lumea se adaptează, mai degrabă. Asta nu înseamnă că lipsesc inovaţiile.
Cu timpul ne luptăm, de fapt - este concluzia producătorilor de electrocasnice. Care pun, în această toamna, accent pe rapiditate. Precum în cazul unei maşini de spălat de la Samsung.
George Buhnici: “Cea mai importantă inovaţie pe care am găsit-o este cea în care cuva şi tamburul au început să se învârtă invers. Pentru că apă să spele mai eficient hainele. Şi, teoretic, timpul ar coborî la jumătate - la fel evacuarea apei. Mai există şi alte maşini de spălat care sunt în stare să-şi dozeze singure detergentul, ori sunt conectate de la distanţă cu telefonul mobil. Cu toate acestea, tot tu trebuie să-ţi aminteşti să le pui la spălat. Apoi să le pui la uscat şi, eventual, să le mai şi calci, că să nu fie şifonate. “
O altă modalitate de a deţine controlul asupra casei este supravegherea video. Supraveghere nu neapărat de dragul pazei. Ci, mai degrabă, ca să gospodăreşti de la distanţă cu Scout RX 2 de la Miele, aspiratorul cu doi ochi.
George Buhnici: “Dacă tot stă toată ziua prin casă şi se plimbă de colo colo, aspiratorul ar putea deveni foarte bine un căţel de pază. Care se plimbă, vede, dar ...mai mult decât un căţel te poate anunţă şi pe ţine. Pe aplicaţia aspiratorului pot să văd ce se intamplă prin casă şi îl pot trimite în patrulare.”
RX2 abia a fost lansat, la târg, şi este de aşteptat să coste în jur de 900-1000 de euro.
Dovadă că ochii stăpânului casei trebuie să vadă tot stă şi într-un sistem integrat pe o Tesla.
George Buhnici: ”Pe măsură ce maşinile devin tot mai inteligente şi autonome, ce o să mai facem la volan? Păi...măcar să ştim ce avem în frigider. Sau să controlăm casa de la distanţă. Asta promite o astfel de aplicaţie care merge destul de greoi. Acţionez o camera care face fotografii cu ce am pe raft, în frigider şi dacă mă duc, cumva, la cumpărături, să ştiu ce să nu iau în plus. Foarte mulţi europeni., inclusiv români, aruncă foarte multă mâncare, pentru că, pur şi simplu, uită de ea.”
De altfel, la IFA, mulţi jucători de pe piaţă electrocasnicelor fac parteneriate cu producători de camere video. Iar împreună caută soluţii care să ofere, spuneam, control.
Ne mutăm la bucătărie, unde dăm peste cuptorul de dimensiuni normale, dar cu unde electromagnetice.
George Buhnici: ”Acest cuptor e capabil inclusiv de decongelare, deshidratare, încălzirea veselei, dospire aluat, gătit la temperaturi joase şi chiar să facă pizza.”
Sigur, în fiecare hala există câte un produs care lasă lumea cu gură căscată. Precum un cablu de argint care costă mai bine de 15.000 de euro.