Firmele, obligate să protejeze datele personale ale românilor. Amenzile sunt uriaşe


Ultimul update: Luni 06 Noiembrie 2017 19:36
Data publicarii: Joi 02 Noiembrie 2017 19:09
Categorie: Smart things

Datele noastre personale vor fi păstrate în condiţii mai sigure. Un nou regulament european îi obliga pe toţi cei care au astfel de informaţii să ceară un acord explicit, pentru prelucrarea datelor clienţilor, nu bifarea unei simple căsuţe, că acum.

Nume, CNP, număr de telefon şi adresa. Sunt date personale pe care le lăsăm când mergem la bancă, la un hotel sau chiar la cumpărături. 70% dintre europeni spun că vor să fie anunţaţi şi să îşi dea acordul înainte ca datele lor să fie folosite.

Peste jumătate de an, această solicitare devine o obligaţie, conform unui nou regulament european, cu valoare de lege, după ce mulţi utilizatori s-au plâns că li s-a făcut un profil virtual şi au fost bombardaţi de mesaje publicitare sau chiar le-a fost furată identitatea pentru fraude.

Andreea Vlănţoiu, Data Protection Officer: “Punctul de vedere al utilizatorului trebuie dat printr-o acţiune clară şi afirmativa, deci adio căsuţe prebifate. Oferirea unui serviciu nu va mai putea fi condiţionată de oferirea consimţământului”.

Orice instituţie care prelucrează la scară largă informaţii personale trebuie să aibă un nou angajat care se ocupă de ele: responsabilul cu protecţia datelor. În plus, trebuie să ştie foarte clar ce date colectează, pentru cât timp, cine are acces la ele, iar asta înseamnă şi programe informatice în plus.

Astfel de sisteme informatice pleacă de la 5.000-10.000 de euro dar pot ajunge la câteva sute de mii de euro pentru operatori telecom, bănci sau companii de utilităţi. O povară mult prea grea, mai ales pentru firmele mici.

Cei care nu protejează datele clienţilor risca amenzi uriaşe din partea autorităţilor de supraveghere din fiecare ţară. Acestea pot ajunge până la 20 de milioane de euro sau 4% din cifra de afaceri globală, şi se alege suma cea mai mare. Amenzi vor fi aplicate şi în cazul în care companiile nu anunţa în cel mult 72 de ore scurgerile de informaţii. De exemplu, din partea unui angajat nemulţumit sau neatent.

O firmă de arhivare evita deja astfel de incidente lipind un sigiliu pe cameră foto a telefonului. În momentul în care încearcă să îl dezlipească, dacă vreea să îl lipească la loc, scrie pe el void, se vede că a fost desigilat.

IGPR: Nu dati date personale, nu postati fotografii, nu va intalniti cu necunoscuti, refuzati provocari care va fac rau
IGPR: Nu dati date personale, nu postati fotografii, nu va intalniti cu necunoscuti, refuzati provocari care va fac rau
Ce date colecteaza de fapt furnizorii de internet, in baza legii
Ce date colecteaza de fapt furnizorii de internet, in baza legii "Big Brother". Temerile romanilor privind navigarea online
Romanii, avertizati de MAI de existenta unui site clona prin care li se cere bani si date personale
Romanii, avertizati de MAI de existenta unui site clona prin care li se cere bani si date personale
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery