Cum vor arata "dosarele pasagerilor" companiilor aeriene, posibila baza de date antiterorista a UE

aeroport

Noua tari UE, inclusiv Franta si Belgia, au solicitat joi crearea unui fisier european cu date personale ale pasagerilor companiilor aeriene, pentru a impiedica plecarea unor tineri europeni spre zone de conflict si de a lupta impotriva terorismului.

"Unul dintre instrumentele cele mai eficiente de asigurare a urmaririi acestor persoane, atat atunci cand merg in Siria sau in alte zone de conflict, cat si cand revin in tarile lor, ar fi sa putem dispune de un sistem numit PNR («passenger name record») european", au anuntat intr-un comunicat comun ministrii de Interne francez Manuel Valls si cel belgian, Joelle Milquet.

Cererea lor, adresata Parlamentului Euroean (PE), unde dosarul este blocat in prezent, este sustinuta de catre Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Marea Britanie si Suedia, au precizat ei.

Acest fisier "va permite autoritatilor competente sa detecteze si sa urmareasca deplasarile acestor persoane, cu scopul de a-i repera si impiedica pe cei, adesea tineri vulnerabili, care ar putea sa fie tentati sa isi riste viata mergând in aceasta zona de conflict, dar si, daca este cazul, sa previna comiterea unor atentate pe teritoriul european sau sa lupte impotriva anumitor infractiuni grave", au subliniat cei doi ministri.

Franta si Belgia sunt doua dintre cele mai vizate tari UE de "jihadisti europeni" plecati sa lupte in Siria si care ar putea "reprezenta o amenintare" odata intorsi acasa.

Citește și
drone
Planul UE pentru o Armata a Europei. Drone militare si primul serviciu european de spionaj
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Intre 400 si 500 de europeni au plecat in Siria, dintre care 120 originari din Franta, porivit unor date furnizate de catre Manuel Valls in cadrul unei reuniuni, in iunie, cu omologii sai europeni, la Luxembourg.

"Nu toti sunt jihadisti si teroristi, dar avem suficiente elemente care suscita ingrijorarea", a precizat ministrul francez.

Coordonatorul european al luptei impotriva terorismului, Gilles de Kerchove, estimeaza la "600 sau peste" numarul jihadistilor europeni.

El subliniaza asupra dificultatilor impiedicarii plecarilor tinerilor care au dubla nationalitate, ceea ce le permite sa mearga intr-o tara din Africa de Nord, de unde pot pleca ulterior catre Turcia, o tara de tranzit pe drumul catre Siria. Acelasi itinerar este utilizat la intoarcere.

Comisia Europeana (CE) a prezentat, in februarie 2011, un proiect de creare a unui fisier de date cu dosarele pasagerilor, cu scopul de a "lupta impotriva infractiunilor grave si terorismului", dar acesta a fost respins, in aprilie 2013, cu 31 de voturi la 25 in cadrul Comisiei pentru Libertati Civile a PE, afectându-i sansele de a fi adoptat in sedinta plenara.

O negociere ar urma sa fie angajata cu eurodeputatii, cu scopul de a asigura proiectului PNR "un nivel inalt de protectie a vietii private, si anume prin sisteme independente de control al utilizarii datelor, in deplina conformitate cu dreptul UE", au anuntat Valls si Milquet.
 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Hayssam ar urma sa fie adus miercuri la TB, cu propunere de arestare, pentru delapidare
Hayssam ar urma sa fie adus miercuri la TB, cu propunere de arestare, pentru delapidare

Omar Hayssam ar urma sa fie adus miercuri la Tribunalul Bucuresti (TB) pentru judecarea propunerii de arestare preventiva facuta de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Planul UE pentru o Armata a Europei. Drone militare si primul serviciu european de spionaj
Planul UE pentru o Armata a Europei. Drone militare si primul serviciu european de spionaj

Securitatea militara europeana, aceasta este noua tema de pe agenda UE, scrie ziarul britanic The Telegraph, mai ales dupa ce scandalul PRISM a scos in fata informatii despre supravegherea cetatenilor europeni si americani de catre NSA.

Time:
Time: "El este cel mai periculos om din lume." Geniul criminal care creeaza bombe pentru Al Qaeda

Cel mai periculos terorist din lume, Ibrahim al Asiri, un geniu al confectionarii de dispozitive explozive dintre cele mai ingenioase, este considerat inamicul numarul unu de catre administratia lui Barack Obama, relateaza revista Time.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.