Cum vor arata "dosarele pasagerilor" companiilor aeriene, posibila baza de date antiterorista a UE
Noua tari UE, inclusiv Franta si Belgia, au solicitat joi crearea unui fisier european cu date personale ale pasagerilor companiilor aeriene, pentru a impiedica plecarea unor tineri europeni spre zone de conflict si de a lupta impotriva terorismului.
"Unul dintre instrumentele cele mai eficiente de asigurare a urmaririi acestor persoane, atat atunci cand merg in Siria sau in alte zone de conflict, cat si cand revin in tarile lor, ar fi sa putem dispune de un sistem numit PNR («passenger name record») european", au anuntat intr-un comunicat comun ministrii de Interne francez Manuel Valls si cel belgian, Joelle Milquet.
Cererea lor, adresata Parlamentului Euroean (PE), unde dosarul este blocat in prezent, este sustinuta de catre Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Marea Britanie si Suedia, au precizat ei.
Acest fisier "va permite autoritatilor competente sa detecteze si sa urmareasca deplasarile acestor persoane, cu scopul de a-i repera si impiedica pe cei, adesea tineri vulnerabili, care ar putea sa fie tentati sa isi riste viata mergând in aceasta zona de conflict, dar si, daca este cazul, sa previna comiterea unor atentate pe teritoriul european sau sa lupte impotriva anumitor infractiuni grave", au subliniat cei doi ministri.
Franta si Belgia sunt doua dintre cele mai vizate tari UE de "jihadisti europeni" plecati sa lupte in Siria si care ar putea "reprezenta o amenintare" odata intorsi acasa.
Intre 400 si 500 de europeni au plecat in Siria, dintre care 120 originari din Franta, porivit unor date furnizate de catre Manuel Valls in cadrul unei reuniuni, in iunie, cu omologii sai europeni, la Luxembourg.
"Nu toti sunt jihadisti si teroristi, dar avem suficiente elemente care suscita ingrijorarea", a precizat ministrul francez.
Coordonatorul european al luptei impotriva terorismului, Gilles de Kerchove, estimeaza la "600 sau peste" numarul jihadistilor europeni.
El subliniaza asupra dificultatilor impiedicarii plecarilor tinerilor care au dubla nationalitate, ceea ce le permite sa mearga intr-o tara din Africa de Nord, de unde pot pleca ulterior catre Turcia, o tara de tranzit pe drumul catre Siria. Acelasi itinerar este utilizat la intoarcere.
Comisia Europeana (CE) a prezentat, in februarie 2011, un proiect de creare a unui fisier de date cu dosarele pasagerilor, cu scopul de a "lupta impotriva infractiunilor grave si terorismului", dar acesta a fost respins, in aprilie 2013, cu 31 de voturi la 25 in cadrul Comisiei pentru Libertati Civile a PE, afectându-i sansele de a fi adoptat in sedinta plenara.
O negociere ar urma sa fie angajata cu eurodeputatii, cu scopul de a asigura proiectului PNR "un nivel inalt de protectie a vietii private, si anume prin sisteme independente de control al utilizarii datelor, in deplina conformitate cu dreptul UE", au anuntat Valls si Milquet.
Sursa: Mediafax
Etichete: companii aeriene, terorism, baza de date,
Dată publicare:
02-08-2013 08:53