Din 2015, telefoanele mobile nu vor mai fi furate. Cum functioneaza tehnologia anti-furt sustinuta de Apple si Samsung
Dupa mai multe luni in care s-au opus ideii, principalele companii de telecomunicatii din Statele Unite au declarat ca sunt gata sa introduca o noua tehnologie impotriva furturilor de telefoane mobile.
Principalii producatori de telefoane mobile si operatorii de telecomunicatii americani au anuntat ca vor oferi noi functionalitati anti-furt pentru toate telefoanele fabricate dupa luna iulie 2015.
Noua tehnologie, numita "kill switch", va permite utilizatorilor sa stearga datele de pe un telefon furat si sa blocheze terminalul, pentru a nu mai putea fi utilizat de altcineva.
Tehnologia propusa de producatori nu este tocmai ce au cerut autoritatile americane: un comutator care sa fie activat automat pe orice telefon si care sa nu necesite interventia proprietarului pentru a-l folosi. Introducerea unui astfel de comutator permite victimelor sa dezactiveze telefoanele furate, ceea ce ar putea elimina furturile de telefoane, pentru ca hotii nu ar mai avea ce sa faca cu ele.
Printre companiile care au semnat acordul se numara Apple, Samsung si operatorii AT&T, Verizon Wireless, T-Mobile si Sprint. Decizia acestor companii a venit pe fondul intentiei autoritatilor americane de a introduca noi legi care sa prevada introducerea unor tehnologii mai avansate anti-furt.
La inceputul lunii aprilie, compania coreeana Samsung a anuntat ca cel mai noi smartphone al sau, Galaxy S5, va contine o noua tehnologie anti-furt, care va dezactiva telefonul daca un hot incearca sa opreasca o aplicatie care localizeaza dispozitivele furate. Compania Apple a introdus o tehnologie asemanatoare in 2013, numita Activation Lock.