CES 2018. Cum arată mașina care își schimbă aspectul sau autobuzul autonom pentru bătrâni
O maşină care se conduce singură şi îşi schimbă aspectul în funcţie de destinaţie, un autobuz autonom destinat bătrânilor şi un scuter care se pliază.
Iată câteva dintre vehiculele care s-au remarcat la târgul de tehologie care s-a desfăşurat recent în Los Angeles.
Un constructor auto elveţian a prezentat un model concept de maşină modulară autonomă. Snap e creată din două parţi independente: un şasiu, care are aspectul unei plăci de skateboard supradimensionate, şi o capsulă. Aceasta poate lua aspecte diferite, în funcţie de preferinţele pasagerilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Frank Rinderknecht, director executiv Rinspeed: „Fie sistemul ştie din agenda ta, fie îi spui tu ce planuri ai. Apoi, el alege ce tip de capsulă ai nevoie. Poţi să o împarţi cu cei dragi, să fie a ta sau să fie folosită la comun.”
Aşadar, maşina poate deveni un cuibuşor al dragostei pentru un cuplu care iese la o întâlnire sau se poate transforma în birou ambulant, pentru colegii care poartă discuţii pe drum.
Dacă familia vrea să iasă în natură, capsula va fi pregătită pentru camping.
Trei companii din tehnologie au colaborat pentru crearea unui autobuz care se conduce singur şi care comunică cu fiecare pasager în parte. Vehiculul, adus la viaţă cu ajutorul unei imprimante 3D, a fost gândit pentru a le fi de ajutor bătrânilor şi celor care au probleme de mobilitate.
Kal Gyimesi, reprezentant IBM: „Pasagerii vor putea comunica cu vehiculul prin intermediul unei aplicaţii. Autobuzul poate să vină şi te ia de unde ai nevoie şi te lasă chiar în locul unde vrei să ajungi, nu neapărat într-o staţie de autobuz."
O cheamă SOLO, dar i s-ar potrivit mai degrabă numele de Trio. Această maşinuţă cu trei roţi, care poate transportă un singur pasager, poate deveni mijlocul de transport ideal pentru cei care fac naveta singuri. Autovehiculul e alimentat de o baterie cu autonomie de 160 de km.
Kulwant Sandher, reprezentant Elecrtra Meccanica: „Credem că această maşinuţă e soluţia la ambuteiajele din oraşele zilelor noastre. În plus, va fi şi pe placul autorităţilor care fac tranziţia spre energia verde."
SOLO costă 15500 de dolari.
Perfect într-un oraş aglomerat e şi acest scuter, creat de o companie din Luxemburg. Marele lui atu e că îl poţi plia după ce scoţi bateria.
Hugues Despres, preşedinte marketing UJet: „Odată ajuns la birou poţi scoate bateria. O iei cu tine şi o poţi pune la încărcat cât timp munceşti."
UJet va fi lansat la finalul anului în Europa şi America de Nord la preţul de 10 mii de dolari.
Un constructor de automobile de lux din California a prezentat varianta economică a unei maşini electrice. Ampere One are două locuri şi te poate purta preţ de 160 de km cu o încărcare. Companie spune că autoturismul va costa sub 10.000 de dolari.