Cel mai rapid tobosar din lume nu are un brat. "Pot crea ritmuri care sunt, omeneste, imposibile"
Un american este considerat cel mai rapid tobosar din lume. Are un brat robotic, care "tine" doua bete, iar fiecare poate sa bata ritmuri diferite.
Ceva "omeneste imposibil", recunoaste artistul cu mana bionica. Si-a demonstrat talentul la un targ de tehnologie tinut zilele acestea in Australia.
Viata a capatat din nou sens pentru tobosarul Jason Barnes, gratie tehnologiei robotice. In urma cu trei ani, dupa un accident prin care a fost electrocutat, medici i-au amputat bratul drept. Acum, insa, poate sa bata din nou tobele dupa ce a primit un brat bionic. Care - ca intr-un film SF - il transforma, cumva, intr-un supra-om.
Daca mana cu care s-a nascut tine un bat, cum e firesc, bratul super-tehnologizat poate sa apuce ... doua betze. Care pot fi miscate independent unul de altul, in ritmuri diferite.
"Pot crea diferite ritmuri care sunt, omeneste, imposibile”, spune Barnes, “Bratul bionic imi permite sa interpretez "poliritmuri", adica un ritm cu un bat, si alt ritm, cu celalalt".
Unul dintre bete e controlat atat fizic, prin miscarea comandata de creierul artistului, cat si electronic, gratie microprocesorului si senzorilor legati de muschi. Celalat, spune Jason, metaforic, "asculta si improvizeaza".
"E un proces in desfasurare. Inca n-am atins limitele. Nu poti niciodata sa fii prea bun la ceva. Mereu e loc de mai bine", sustine tobosarul
Bratul robotic a fost creat de o echipa de cercetatori de la Institutul de tehnologie din Georgia, care au inventat si un robot percutionist.