Un robot unic in Romania ajuta bolnavii paralizati din Iasi sa mearga din nou. Primul pacient, un politist criminalist
Un robot performant, unic in Romania, le reda speranta de a merge pe propriile picioare bolnavilor paralizati in urma accidentelor sau a unor afectiuni cerebrale.
Aparatul care a costat 500 de mii de euro se afla la Spitalul de Recuperare din Iasi si zeci de pacienti s-au inscris deja pe lista.
O singura sedinta la un astfel de aparat performant, spun kinetoterapeutii, inlocuieste sutele de exercitii pe care cei cu astfel de probleme trebuie sa le faca daca vor sa-si recapete mersul.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Primul pacient al robotului este Radu - politist criminalist in Suceava. La 32 de ani, a ramas paralizat dupa ce a cazut de pe un acoperis. Opt luni le-a petrecut imobilizat la pat sau in scaunul cu rotile. Astazi are puterea sa zambeasca. In numai o saptamana de lucru pe noul robot, a ajuns sa faca intr-o ora 800 de pasi.
"Senzatia pentru un om normal ar fi ca merge cu picioarele prin apa, daca as inchide ochii si as face abstractie ca sunt in sala de recuperare, as fi in apa", marturiseste Radu Alexa.
Munca alaturi de kinetoterapeut presupune in primul rand determinare. Numai pregatirea pacientului pentru exercitiile la robot dureaza 40 de minute. Fiecare miscare este inregistrata de aparat si redata pe monitorul din fata bolnavului. Pe ecran, un program special conceput ii face pe pacienti sa se plimbe, ce-i drept, virtual pe aleile unui parc, spre exemplu sau urce si sa coboare cateva scari.
"Noi trebuie sa stimulam pacientul vizual, in mod special, pentru ca - daca el vede miscarea - vede ca merge. Se stimuleaza si merge exact pe picioare", explica Iilona Nitica, kinetoterapeut.
"Fata de tehnicile clasice, acest aparat aduce un mare beneficiu pacientului pentru ca poate executa un numar mult mai mare de exercitii in aceeasi perioada de timp in care ar fi facut un antrenament clasic", spune Raluca Birzoi, seful Sectiei Recuperare Neuromotorie.
O sedinta la robotul performant dureaza maxim o ora, iar de aparat ar putea beneficia lunar 100 de pacienti. Echipamentul de ultima generatie a fost achizitionat din fondurile Ministeruluu Sanatatii.