Cand basmele devin realitate. Mesendorf si ce se ascunde in gradinile sasilor!

Saptamana Haferland

Ultima zi din Saptamana Haferland se incheie la Mesendorf. Un satuc ascuns printre vai si dealuri, cu nu mai mult de 300 de oameni.

Ulita principala e lata, lata, lata. Caii pasc de o parte si de alta. “Stii cum se zice despre caii cu coama blonda? Ca-s ca femeile blonde. Sa n-ai incredere in ei!”, imi spune un satean, care ma vede ca fac poze.

Sasii sunt plini de viata, desi satul nu-i. Casele sunt in paragina, semn ca aici au fost sasii, dar au plecat. Cateva sunt restaurate. Femeile sunt la geam, sa vada ce se intampla in satucul lor chiar uitat de lume.

Dar cand intri in curti, ooooh!, alta lume. Arata de parca-s pliantele din Kauflandul meu din Bucuresti. Meri, peri, pruni. Asta e parc, nu va suparati, sau curtea dumnevoastra? E curte de oameni, se fierb tuciuri imense cu mancare (gainile sunt la mare cautare, remarc dupa 6 zile de festival) si- cu porumb cules “din spate”.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

- Ce-au special sasii?, ii intreb pe sateni, ca pe sasi i-am tot auzit laudandu-se intre ei.
- Oameni muncitori si care sar in ajutor. Pacat c-au plecat, ar fi inflorit Mesendorf, sa-l fi vazut pe vremuri…, deplang romanii plecarea lor.
- Cum era?
- Gospodarii frumoase, faceam saptamanal piete in sat, ei ne-au invatat cu curtile astea pe lungime, sa cultivam de toate. De la șușea (șosea, adica) par casele lipite intre ele, dar curtile erau ingrijite, era ca la magazin p-aici. Dar au plecat, facem si noi ce putem, se mai plang satenii mei. Se pare ca nu prea multe :)

Deosebesti casele sasesti de cele romanesti din prima. Ale romanilor sunt tuguiate, ale sasilor au o „teșitura”, in fata. De ce? Asa le era moda, nu exista o explicatie utila, desi simt ca imi scapa ceva.

Dupa 6 zile printre ei nu pare ca fac ceva doar pentru ca asculta moda. In curtile astea lungi, se pregatesc oamenii sat raga cu arcul. In caprioare, curcani, mistreti. Desigur, toti desenati si lipiti pe capitele de fan. V-am zis, aici doar gainile sunt sacrificate pentru bunatatile din tuciuri.

Ajungem in biserica, desigur, biserica-fortareata si ea, unde fanfara le canta pentru ultima data oamenilor in acest an. Andreas, un sas stabilit in, normal, Germania, vorbeste cu mine intr-o engleza aproximativa. Ne intelegem, ca limbajul mainilor si al ochilor e universal. Chiar, ce-o fi cu toti ochii astia albastri ai sasilor, plini de viata? Or fi fost si ei “la moda”, dar prea sunt albastri si expresivi.
 

“E grozava Romania, o sa mai vin! E prima oara, dar mi-a placut mult!”. Ce? “Peisajele iti taie respiratia, unde vezi cu ochii numai verde, vede, verde, dealuri si vai. Oamenii calzi si frumosi”. Romanii? “Aaaa, dada,dada, si romanii, normal!” :)

Unde stai? Undeva langa Stuttgart. Stii Stuttgart? Stiu. Ciprian Marica, football… :)

“Aaaaaa, e Daum la voi la nationala! Neamtul nostru! Stai fara grija, peste 4 ani, daca-l tineti, castigati titlul european”, imi zice. Aha. Deci iata si un defect mare al sasilor: sunt mari mincinosi!

Nu cred ca o sa castigam noi vreun titlu, sa incepem macar cu un meci, ii raspund. Andreas prinde curaj.
- Stii care e problema voastra?
Sper sa fie o intrebare retorica, ca daca incepem sa ne plangem, cum ii sade bine romanului, nu ne mai oprim. Este o intrebare retorica, asa ca imi povesteste mai departe:
- Ca nu le spune nimeni jucatorilor vostri ca, chestia aia cu plasa, acolo trebuie sa intre mingea. Si la pauza se schimba!, rade si pleaca sa isi ocupe locul in fanfara, strigandu-mi un: “Hai, Romania! Cu Daum o sa va fie mai bine, are ochi pentru jucatori buni!” :)



 

Sasii, mai putini ca in primele zile, deapana amintiri si poze. Ii las in lumea lor si imi pare bine c-au mai animat satucul asta uitat de lume. Doamna Sofia, sasoaica de 94 de ani, se ridica si ii da locul unui batranel sas. Sunt 100 de scaune libere, dar ea tot simte nevoia sa aiba grija de oamenii ei.

Raman cu scena asta in cap si ma gandesc ca nu degeaba se lauda sasii intre ei. Traditie? Ei au invetat cuvantul asta. Ca si gradinile astea luuuungi de parca-s paduri, imagini de Photoshop din pliantele Kaufland. Noroc cu ei! ;)
 


Greta Goran, [email protected]

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cand basmele devin realitate. 8 motive pentru care sa mergi in “Haferland”
Cand basmele devin realitate. 8 motive pentru care sa mergi in “Haferland”

S-a terminat saptamana Haferland, sasii s-au intors inapoi in Germania, lasandu-si “acasa” pe mainile satenilor romani si a celor 2-3 rude care au mai ramas inca in Romania.

Cand basmele devin realitate. Pe urmele sasilor
Cand basmele devin realitate. Pe urmele sasilor

Prin ce difera sasii de romani? Descoperim in Haferland.

Cand basmele devin realitate. S-au gasit dragoni in Romania
Cand basmele devin realitate. S-au gasit dragoni in Romania

Breaking News!!! Au fost descoperiti dragoni in Romania!

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.