Cand basmele devin realitate. 8 motive pentru care sa mergi in “Haferland”

Saptamana Haferland

S-a terminat saptamana Haferland, sasii s-au intors inapoi in Germania, lasandu-si “acasa” pe mainile satenilor romani si a celor 2-3 rude care au mai ramas inca in Romania.

Si pe mine cu programul deja facut pentru la vara: festivalul e de neratat, ar fi pacat sa nu veniti si voi.

Ce-am invatat de la sasii astia frumosi, care zambesc pe ulite, imbracati frumos, de parc p-aici nu trec vitele inapoi de la pascut, ci printi si printese. De ce sa veniti aici la anul?

1. Pentru lectia de istorie. Istoria oamenilor, nu istoria omenirii. Nimic din ce scrie pe Wikipedia si in niciun manual de istorie nu poti invata cat poti invata cu Ben (care in saseasca inseamna barbat chipes si neinfricat :)) la un pahar de palinca de soc sau de la doamna Sofia, care are 94 de ani si e mai fresh decat noi toti. Despre povesti care incep cu “a fost odata…” si ochi umeziti de drag.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

2. Pentru peisaje. Reveniti in Saschiz, Rupea sau Viscri in orice zi, orice moment. Incarcati-va bateriile. Si nu doar cele de la telefon. Semnalul e asa si asa. Dar n-aveti nevoie. Facebookul poate sa astepte. Acum traim, nu postam.

3. Pentru mancare. Gatesc gospodinele de-ti vine sa iti pui cate o dorinta la fiecare fel de mancare. Nu de alta, dar acum parca gusti pentru prima oara laptele, muls de dimineata si fiert la foc mic, sa nu dea in clocot. Pentru prima oara porumbul fiert, caci el e cules de peste drum mai devreme. Ouale ochiuri si in omleta, gemuri de toate felurile, lichiu si muraturi in mii si mii de culori. Nu, serios trebuie sa le incercati, orice descriere nu isi gaseste cuvintele.

4. Pentru ca poti sa tragi cu arcul, sa participi la nunti sasesti, cu “floarea miresei” in piept, sa dansezi la bal in sat, sa dormi pe prispa, cand e canicula afara. Afara, in orase, ca pomii astia au dat accuweather peste cap. In satele sasesti nu exista ideea de cod rosu. Doar de cod verde. Peste tot verde, verde, verde!

5. Pentru mentalitatea saseasca. Ma uit la ei si imi dau seama ca joaca in alt film decat al nostru. O comedie – dragoste – actiune. Au mai multa grija de ei, traiesc mai liber, zambesc mai mult, se tin in brate mai mult. Apăi o imbratisare saseasca te lasa fara aer, fie ca esti din familie sau tocmai ai aterizat pe acolo, cu rucsacul in spate.
 

Cel mai bun exemplu: eram in Crit si o bunica romanca le spunea nepoatelor ca “a imbatranit si ea n-a avut costum de baie, nu stie cum e s-o vada soarele”. Intre timp, in fata bunicii defilau femei care mai de care mai frumos aranjate. Sasoaice, probabil de varsta cu bunica, dar care purtau margele la gat, palarii cu pana, tocuri in picioare. Ele sigur au ajuns la mare in viata asta.

6. Pentru curaj. Au plecat fara sa se uite in spate. Niciunul dintre sasii plecati nu spune ca regreta. Au plecat la mai bine, au plecat dintr-o Romanie in care nu isi vedeau viitorul, au plecat sa isi faca familii, sa isi duca copiii la scoli nemtesti si sa nu se chinuie, cum o faceau parintii cand erau ei mici. “Am plecat ca sa ne intoarcem oameni aici. Am inventat Saptamana Haferland ca sa ne vedem, sa ne intoarcem acasa, sa ne aducem copiii si nepotii, sa vada de unde se trag”.

7. Pentru gardinile-parcuri-livezi. Cu asta am ramas de la sasi. Cand si-au facut gospodarie, s-au pus pe cultivat de toate. O faceau si romanii, ca doar n-au inventat ei cartoful. Dar la inceput n-aveau drept de a organiza piete. Si l-au capatat treptat, c-aveau prea multe legume si fructe, gemuri si dulceturi, muraturi si sticle de palinca, in pivnita. Romanii au simtit concurenta si si-au intins si ei cu curtile lor pana sus in deal. Inca le mai au. Traiesc fresh oamenii astia, v-am mai zis, ca-ntr-un pliant de Kaufland, cu rosiile care arata perfect coapte, mere de zici ca-s desenate. Nu sunt. Asa e in curtile lor :)

8. Pentru ca te intorci alt om. Nu c-ar fi o problema cu omul care esti :) Dar uitam sa ne bucuram de lucrurile simple. Ca stam in taxiuri blocati in trafic, cand, cateodata, nu ai nevoie decat de-o caruta care sa te duca fara directie. Ca mancam cu 7 furculite si 7 cutite o maslina, cand adevarata placere sta in rosia muscata ca un mar, o felie de paine cu urda si marar si un pic de palinca. Sa-ti vina cheful! Sa-ti vina cheful sa mai vii in satele astea, de cate ori ti se pare ca ai tut imp sa te duci la mare, sa vezi lumea, sa faci ce simti, sa ii spui unui om ca il iubesti, sa iti suni parintii, sa, sa, sa, sa…. Timpul e o iluzie, d-aia trebuie sa te bucuri de azi si de aici. Ia-ti costumul de baie si hai sa traim! Hai sa traim fresh, zi de zi, ca sa avem si noi povesti de spus nepotilor la un foc de tabara, care incep cu “a fost odata vara lui 2016…” :)

Greta Goran, [email protected]
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cand basmele devin realitate. Mesendorf si ce se ascunde in gradinile sasilor!
Cand basmele devin realitate. Mesendorf si ce se ascunde in gradinile sasilor!

Ultima zi din Saptamana Haferland se incheie la Mesendorf. Un satuc ascuns printre vai si dealuri, cu nu mai mult de 300 de oameni.

Cand basmele devin realitate. Pe urmele sasilor
Cand basmele devin realitate. Pe urmele sasilor

Prin ce difera sasii de romani? Descoperim in Haferland.

Cand basmele devin realitate. S-au gasit dragoni in Romania
Cand basmele devin realitate. S-au gasit dragoni in Romania

Breaking News!!! Au fost descoperiti dragoni in Romania!

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.