Durerile de spate sunt cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la medic. Cum influențează postura incorectă
Atunci când discutăm despre cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la medic, facem referire la dorsologie sau durerile de spate.
Cu acestea se confruntă atât tinerii, din cauza stilului de viață preponderent sedentar, cât și vârstnicii, din cauza îmbătrânirii, uneori premature, a coloanei vertebrale și a efortului fizic depus în cursul vieții.
Totodată, asociată cu durerea de spate este postura incorectă care duce de cele mai multe ori la disconfort, scade calitatea vieții și poate fi sursa a numeroase afecțiuni de sanatate: de la creșterea presiunii asupra coloanei vertebrale până la dureri de gât umăr și spate.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Cauzele cele mai frecvente ale durerilor de spate
Există mai multe cauze care pot duce la dureri de spate. Cele mai frecvente dureri de spate sunt afecțiunile musculo-scheletale.
De menționat este că sistemul locomotor al spatelui are mai multe componente: oase, ligamente, tendoane, mușchi, nervi. Toate aceste componente participă sinergic la mișcările trunchiului, iar durerea de spate poate afecta orice zonă, de la cea cervicală (de la baza craniului) până la cea lombară sau chiar pâna la nivelul coccisului.
Durerea de spate care apare brusc, cu cel mult șase săptămâni înainte de prezentarea la medic este considerată o suferinţă acută şi poate fi cauzată de un traumatism (o căzătură) sau de ridicarea unor obiecte grele ori de unele mişcări exagerate, efectuate în mod greşit.
Dacă durează mai mult de trei luni, este considerată o suferinţă cronică, este mai puţin frecventă decât cea acută, poate fi un simptom comun pentru o serie de boli, fiind necesare explorări care să ajute la stabilirea diagnosticului.
De ce este importantă o postură corectă?
Atunci când facem referire la postură, aceasta poate fi definită ca o atitudine asumată de corp fie cu sprijin în timpul desfășurării activității musculare, fie ca rezultat al acțiunii coordonate efectuate de un grup de muschi care lucrează pentru a menține stabilitatea.
Așadar, postura corectă presupune alinierea tuturor articulațiilor si este foarte importantă atât pentru persoanele sedentare, cât și pentru persoanele active.
O postură corectă reprezintă cheia pentru o condiție fizică bună și pentru prevenția accidentarilor.
Cele mai frecvente exemple de posturi incorecte le putem observa la birou, iar în acest sens putem urma câțiva pași simpli pentru a evita acest lucru:
- Picioarele trebuie așezate cu toată talpa pe podea. Picioarele atârnate pun o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale
- Scaunul trebuie reglat astfel încât genunchii sa fie îndoiți la un unghi de 90 de grade
- Folosește un suport lombar suplimentar, cum ar fi o pernă lombară sau un scaun cu un spătar curbat. În ultima instanță, se poate folosi și un prosop rulat pentru a obține suportul lombar suplimentar.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.