Durerile de spate sunt cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la medic. Cum influențează postura incorectă

dureri de spate
Shutterstock

Atunci când discutăm despre cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la medic, facem referire la dorsologie sau durerile de spate.  

Cu acestea se confruntă atât tinerii, din cauza stilului de viață preponderent sedentar, cât și vârstnicii, din cauza îmbătrânirii, uneori premature, a coloanei vertebrale și a efortului fizic depus în cursul vieții.

Totodată, asociată cu durerea de spate este postura incorectă care duce de cele mai multe ori la disconfort, scade calitatea vieții și poate fi sursa a numeroase afecțiuni de sanatate: de la creșterea presiunii asupra coloanei vertebrale până la dureri de gât umăr și spate.

Cauzele cele mai frecvente ale durerilor de spate

Există mai multe cauze care pot duce la dureri de spate. Cele mai frecvente dureri de spate sunt afecțiunile musculo-scheletale.

De menționat este că sistemul locomotor al spatelui are mai multe componente: oase, ligamente, tendoane, mușchi, nervi. Toate aceste componente participă sinergic la mișcările trunchiului, iar durerea de spate poate afecta orice zonă, de la cea cervicală (de la baza craniului) până la cea lombară sau chiar pâna la nivelul coccisului.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Durerea de spate care apare brusc, cu cel mult șase săptămâni înainte de prezentarea la medic este considerată o suferinţă acută şi poate fi cauzată de un traumatism (o căzătură) sau de ridicarea unor obiecte grele ori de unele mişcări exagerate, efectuate în mod greşit.

Dacă durează mai mult de trei luni, este considerată o suferinţă cronică, este mai puţin frecventă decât cea acută, poate fi un simptom comun pentru o serie de boli, fiind necesare explorări care să ajute la stabilirea diagnosticului.

De ce este importantă o postură corectă?

Atunci când facem referire la postură, aceasta poate fi definită ca o atitudine asumată de corp fie cu sprijin în timpul desfășurării activității musculare, fie ca rezultat al acțiunii coordonate efectuate de un grup de muschi care lucrează pentru a menține stabilitatea.

Așadar, postura corectă presupune alinierea tuturor articulațiilor si este foarte importantă atât pentru persoanele sedentare, cât și pentru persoanele active.

O postură corectă reprezintă cheia pentru o condiție fizică bună și pentru prevenția accidentarilor.

Cele mai frecvente exemple de posturi incorecte le putem observa la birou, iar în acest sens putem urma câțiva pași simpli pentru a evita acest lucru:

- Picioarele trebuie așezate cu toată talpa pe podea. Picioarele atârnate pun o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale

- Scaunul trebuie reglat astfel încât genunchii sa fie îndoiți la un unghi de 90 de grade

- Folosește un suport lombar suplimentar, cum ar fi o pernă lombară sau un scaun cu un spătar curbat. În ultima instanță, se poate folosi și un prosop rulat pentru a obține suportul lombar suplimentar.

 

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
Ce trebuie să facă părinții când copilul le spune
Ce trebuie să facă părinții când copilul le spune "mă simt rău!"

Durere de burtă, durere de cap fără nicio cauză organică. Sunt aşa numitele somatizări şi au nevoie, în cazul celor mici – de ajutor therapeutic. Pentru că în acel moment copilul cere ajutor și are nevoie să-l primească.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.