Vanator de chilipiruri: Parisul gratis
Criza economica nu inseamna ca trebuie sa renunti la a mai pleca in calatorii, ci doar ca trebuie sa calculezi mai bine ce vei face in concediu. Poti vedea minunile Parisului, fara sa platesti vreun euro.
Ca sa vezi celebrul Muzeu Luvru, de obicei trebuie sa platesti o taxa de aproximativ 15 euro. Nu si daca mergi sa il vizitezi in prima duminica din luna. De asemenea, minorii, profesorii de arta, ajutoarele persoanelor cu disabilitati beneficiaza de intrare gratuita.
Aceeasi situatie este si la Muzeul Rodin. Sculptorul recunoscut pe plan mondial pentru "Ganditorul" a trait in Hotel Biron, iar mai multe creatii ale sale pot fi intalnite in superba gradina care se intinde pe cateva hectare.
Plaja Parisului poate fi un alt loc ideal pentru pierdut timpul. Aceasta este amenajata doar doua luni pe an, iulie si august, de-a lungul Senei, intre Insula Saint Louis si Jardin des Tuileries. Circa 2000 de tone de nisip fin sunt puse aici, iar sezlongurile sunt gratuite. Seara au loc si concerte gratuite.
Desi esti in Capitala Frantei, poti foarte bine sa asisti la o sarbatoare indiana: Sarbatoarea zeului Ganesh. In fiecare vara, anul acesta pe 30 august, dansatoare in costume colorate si artisti indieni inunda strazile.
Mergi si la muzeul Curie. Laboratorul unde Marie Curie a lucrat 20 de ani a fost pastrat intact. Este de gasit la parterul Pavilionului Curie si ghizii va vor explica totul despre familia Curie si realizarile lor. Muzeul e deschis de luni pana vineri, dupa amiaza, si nimeni nu iti va cere o taxa de intrare. Donatiile sunt, insa, apreciate.
Catedrala Notre Dame de Paris nu trebuie sa lipseasca din turul Parisului. Intrarea este libera, singurele taxe de platit fiind pentru o vizita in turn si la trezorerie.
Gradina Luxembourg poate fi locul perfect pentru un picnic. Te poti plimba pe langa iazul vegheat de statuile fostelor regine ale Frantei, prin livezile de meri si peri, si pe langa teatrul de papusi.
Capitala Modei iti ofera si showuri gratuite, la Galeriile Lafayette. Saptamanal are loc cate o prezentare de 30 de minute a unui designer, la etajul al saptelea de la Haussman Store, la ora 15. Desi este intrare gratuita, e nevoie sa iti faci o rezervare online.
Poate suna sumbru, dar cimitirul Père-Lachaise este un must-see al Parisului. Nu doar aspectul inedit, de orasel al cimitirului, te uimeste, ci si marile nume ale raposatilor. Printre cei de aici se afla scriitorul Oscar Wilde si rockerul Jim Morrison.