Comoara Olteniei - Zaibarul

Ultimul update: Miercuri 07 Noiembrie 2012 21:00
Sursa: Ovidiu Bufnila
Data publicarii: Vineri 09 Aprilie 2010 00:00
Categorie: Travel
Zaibar

Sunt mandri oltenii cand iti vorbesc de Craiova Maxima, dar le creste inima in piept cand aud ca le vorbesti de bine ...vinul. Nu e la indemana oricui sa aiba in casa o damigeana pantecoasa plina ochi cu "valuta forte" a Olteniei: ZAIBARUL.

Desi este considerat avutie nationala si este pazit mai ceva ca mireasa in ziua nuntii, zaibarul oltenesc are denumirea fixata de... austrieci. Sa vezi si sa nu crezi, dar oltenii facura vinul si nemtii il botezara. Povestea incepe din perioada 1716-1739, timp in care Imperiul Austriac a administrat cea mai fierbinte provincie a Romaniei.

Cearta oltenilor cu austriecii

In 1716, austriecii ii inving pe turci si dupa Pacea de la Pasarowitz anexeaza Oltenia de la Olt pana la Cazanele Dunarii. Firea sugubeata a romanilor nu s-a pliat deloc pe rigoarea si disciplina pe care austriecii au incercat sa le impuna in cea mai noua provincie a Imperiului. Prima grija a noii stapaniri a fost sa fixeze un sistem de taxe si de impozite tot mai apasator. Primii care simt greutatea darilor sunt taranii, dar boierii romani ajung si ei sa se planga de asprimea Fiscului austriac. Spre deosebire de regimul turcesc, in cadrul caruia boierii chiar aveau un cuvant de spus, sub austrieci exista doar privilegiul de a iti achita taxele. De aici a plecat cearta dintre olteni si stapanii blonzi cu ochi albastri.

Va luam banii, va bem vinul

Noroc chior. Un orb a castigat concursul "Cea mai buna slujba din lume"

Istoricul roman Şerban Papacostea spune ca austriecii au incasat taxe de 72.100 de florini in primul an de stapanire, iar in 1730 ajunsesera sa incaseze 260.000 de florini. Nu mai mira pe nimeni ca in aceasta perioada se ajunsese ca Oltenia sa fie un adevarat cuib de lotri, haiduci si talhari la drumul mare. Disputele cu autoritatea au devenit tot mai dese si mai grave, astfel incat in 1739 austriecii renunta la a mai administra Oltenia. Valahia Mica revine sub control otoman dupa razboiul din 1737-1739 si Pacea de la Belgrad. Austriecii se vor multumi mai tarziu sa anexeze Bucovina, dar isi frig degetele pentru totdeauna cu oltenii. Dar atat de mult au iubit vinul facut de romani incat i-au lasat denumirea.

Al cui e zaibarul?

Dictionarele romanesti se feresc sa indice o origine clara a denumirii de zaibar. Conform Micului Dictionar Academic al Institutului Iorgu Iordan, zaibarul este "vin din zaibar" si totodata "soi de vita de vie nealtoita cu struguri hibrizi, cu bobul rotund si de culoare vinetie". In acest dictionar, etimologia cuvantului este trecuta drept necunoscuta, dar exista alte dictionare in care se spune ca zaibar provine din cuvantul german seiber. Doar ca acest cuvant nu exista. in limba germana exista cuvantul sauber care se traduce drept "clar, limpede". Nu se stie daca acest cuvant descria limpezimea vinului sau a capului, la o dimineata dupa ce s-a baut destul vin.

Regulile zaibarului

Oltenii nu beau vinul acesta oricum, zi de zi si la fiecare masa. Zaibarul are rostul lui si este scos din damigeana doar in momentul in care sosesc musafiri sau cand oltenii pleaca in vizita. Vinul propriu este mandria fiecarui gospodar din Oltenia si nu se face sa ii spui ca vinul tau e mai bun... gazda se aprinde repede si vizita se incheie contondent. Ca sa mearga vinul si sa nu se urce repede la cap, oltenii au grija sa manance din plin inainte de a gusta din rodul bobului de strugure. Vinul este tare, negru si parfumat. Licoarea nu va fi niciodata diluata cu apa sau cu suc. Daca gazda vede ca oaspetele nu e obisnuit cu un vin asa de tare, atunci va pune intre ulcele si o strachina plina cu muraturi. Nu strambati din nas: gogoneaua si telina murata ii mai sting din tarie vinului si se poate consuma in cantitati mai mari. Daca nu sunt muraturi, merge si un fir de praz langa ulceaua cu zaibar. Iar ca treaba sa fie serioasa, denumirea vinului este acum marca inregistrata la OSIM de locuitorii din Bailesti, locul de unde se trage Nea Marin, regretatul actor Amza Pellea.

Zaibarul nu e de gasit la magazin, ci doar la oameni acasa. Si nici nu e scump, daca vrei sa il cumperi. Sunt zone in care un litru ajunge la 3 sau 4 lei, dar in functie de gospodarie, poti lua un litru si la un pret maxim de 6 sau 7 lei.

Zaibar Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Ovidiu Bufnila

Elena Udrea: De 1 Mai veti putea sta la mare cu 10 euro pe noapte

Elena Udrea: De 1 Mai veti putea sta la mare cu 10 euro pe noapte

Noroc chior. Un orb a castigat concursul

Noroc chior. Un orb a castigat concursul "Cea mai buna slujba din lume"

Ai chef de adrenalina? Se redeschide sezonul de rafting in Romania

Ai chef de adrenalina? Se redeschide sezonul de rafting in Romania

Targ de turism

”Brad Pitt” al R. Moldova a adus țara în top 10 destinații pe 2018

Târgul de Turism al României. Peste 290 de agenţii şi tur-operatori își prezintă ofertele

Comoara ascunsă sub oraşele din Ardeal, pe care nu ştim să o folosim. În loc de staţiuni, studii de fezabilitate

Bomboane de ciocolată umplute cu slănină, lansate de un cofetar din Iaşi

Obicei periculos în Sibiu. Tinerii învârt un cauciuc în flăcări deasupra capului ca să impresioneze fetele

Românii din nordul ţării preferă vacanţele în străinătate, decât să meargă la Marea Neagră

partie

De Ziua Îndrăgostiților, multe cupluri au ales un weekend la munte. Pârtiile, pline de turiști

Postul Paștelui catolic, marcat prin muzică și culoare în mai multe părți ale lumii

Îndrăgostiții se pot răsfăța, de Valentine's Day, la Castelul Bran

Pârtiile au fost pline, datorită scăderii bruşte a temperaturilor

Cuplurile pot petrece ziua îndrăgostiților la un castel din Covasna

Bijuteriile arhitecturale ale României, lăsate în paragină. Ruinele ar putea fi transformate în afaceri profitabile