Ghidul turistului roman la Balcic de 1 Mai

Balcic 2

Balcicul e pe cale sa redevina teritoriu romanesc. La cat de multi turisti romani au ajuns in micuta statiune bulgara, nici nu e de mirare ca locuitorii Cadrilaterului te intampina cu un zambet si un "Buna ziua".

O calatorie la Balcic de 1 Mai trebuie pregatita din timp si cu ajutorul unui GPS sau al unui roman care a mai fost acolo. Intreaba dinainte de hoteluri si mai ales de vilele pe care le poti inchiria. Balcicul are o sumedenie de vile de tip grecesc, dar multe dintre ele nu au caldura in camere, iar apa calda e calda doar daca pornesti boilerul. Centralele termice sunt destul de rare, iar unele hoteluri "uita" sa le porneasca.

Drumul pana in Balcic poate fi o aventura sau nu. Ai de ales intre doua rute: romaneasca si bulgara. Poti pleca pe Autostrada Soarelui, sa stai minute bune in trafic la Cernavoda si apoi sa treci granita dupa ce depasesti cu greu aglomerata straduta de la Vama Veche, sau sa mergi pe la Giurgiu-Ruse, pe autostrada bulgarilor, si de acolo sa ajungi la Balcic.

Impedimente
Indicatoarele rutiere sunt scrise cu litere chirilice, asa ca investitia in GPS este una care isi va scoate banii. Chiar si asa, sunt multi soferi care s-au ratacit in Bulgaria pentru ca GPS-ul a fost setat dinainte pe orasul de destinatie: Balcic. Incearca sa il setezi din oras in oras, pentru ca nu e coincidenta: prea multe aparate GPS s-au ratacit in Bulgaria, iar romanii au avut nevoie de harta rutiera pentru a-si gasi drumul.

Drumurile bulgarilor nu sunt cu mult superioare celor din Romania. Mai mult, atentie in Balcic si in celelalte orase la ... limitatoarele de viteza. Acestea nu sunt line, confectionate din cauciuc si de culoare galbena si neagra, ca in Romania. In Bulgaria risti sa iti avariezi grav masina pentru ca limitatoarele de viteza sunt din acelasi bitum ca si drumul, greu de observat si de evitat daca apesi acceleratia prea tare.

Citește și
Orb
Noroc chior. Un orb a castigat concursul "Cea mai buna slujba din lume"

Melanj
Cand ajungi in Balcic, ai impresia ca exista cineva care s-a jucat cu casele precum un copil de gradinita cu niste cuburi. Cladirile vechi sunt dezolante si iti amintesc de gloriosul trecut al comunismului in Romania. In Balcic, o parte a statiunii este plina de hoteluri, cam in genul celor romanesti de pe litoral. Nu lipsesc insa casutele cochete, albe, de tipul vilelor in insulele grecesti.

Orasul in sine are doar doua strazi principale si amandoua te vor duce la drumul care da spre Gradina Botanica si Castelul Reginei Maria. Acesta e un adevarat centru al statiunii, plin de tarabe la care gasesti de cumparat orice vrei tu: de la gogosi la palarii de paie, ochelari de soare, icoane si fotografii ale Reginei Maria.

Restaurantele din zona sunt pline de romani. Multe dintre ele abordeaza drapelul tricolor la usa si pancarte cu meniurile scrise in romana. Sa nu te miri daca vei gasi si reclame de genul: "Mancare ca la mama acasa si vin ca la tata la crama". Chelnerii vorbesc o romana destul de buna, dar incearca sa tii minte ce ai comandat. Nota de plata va fi scrisa de mana in bulgara, cu litere chirilice si risti sa platesti consumatia altuia sau ceva in plus. Oricum, Balcicul e un orasel cu un farmec aparte, o combinatie de statiune romaneasca, oras comunist si satuc mediteraneean.

Nu clipi, ca nu vezi nisipul!
Daca iti place plaja... ghinion. Ca sa ajungi la ea, trebuie sa cobori sute de trepte pe carari care par ca duc oriunde, numai la mare nu. Faleza din Balcic este total diferita de cea pe care o ai in Romania. Aici ai coasta, stanci si prea putin nisip. In schimb, gasesti o sumedenie de diguri care intra si cateva sute de metri in mare, locuri ideale pentru pescuit guvizi (popciko) si hamsii (tzatza).

Daca nu vrei sa pescuiesti, atunci continua plimbarea si vei ajunge la cateva terase foarte cochete. De pe drum esti preluat de un angajat al barului, care rupe ceva romana si incearca sa te convinga. Sunt ceva mai scumpe decat cele de langa Gradina Botanica, dar aici poti bea o cafea sau o bere la mese de lemn, deasupra marii, in timp ce vezi lebedele care nu se sfiesc sa se apropie de terasa, printre valuri.

Preturi
Daca vrei sa manaci in Balcic, atunci incearca o kavarma, tocanita de pui cu legume, asemanatoare ghiveciului facut de romani. O portie costa cam 7 leva, iar o leva este la casele de schimb in jur de 2,5 lei. Vecinii sunt insa experti in pregatirea pestelui marin. Vei gasi dorada, macrou, chefal si calcan gatite foarte foarte bine. Preturile pleaca de la 7 leva si se apropie de 10 si chiar 15, in functie de pestele comandat.

Cand vine vorba despre dulciuri, incearca sa iti iei de la magazine dulceata de trandafiri bulgareasca, un adevarat deliciu. La capitolul bauturi, cele doua beri locale - Zagorka si Kamenita - sigur iti vor placea. O sticla de 500 de mililitri costa intre 2 si 3 leva la restaurant, cam cat costa un PET de doi litri in alta parte decat in statiuni. Bulgarii au si un coniac foarte bun si parfumat, Pliska, iar daca preferi vinul, atunci nu ai voie sa ratezi "Laptele de magar". E un vin alb, demisec, ideal pentru sprit, care merge de minune in compania unui peste pe gratar.

Daca niciun restaurant nu te convinge sa te opresti pentru o masa pescareasca, incearca sa iti gatesti singur. Balcicul are o cherhana destul de buna, unde gasesti de cumparat tot soiul de pesti, dar mai ales guvizi si limba de mare. Daca rostesti cuvantul "calcan", sigur se va iti de undeva un pescar sa te conduca la baraca lui si sa iti ofere unul din cei mai gustosi pesti din Marea Neagra. Totul la pretul de 15-20 de leva per kilogram.

Ultima oprire
Cand pleci din Balcic, da o fuga si pana la Capul Kaliakra. Drumul e plin de moristi eoliene, semn ca bulgarii nu se sclifosesc sa foloseasca energia verde. La Kaliakra inca mai sunt ruine ale asezarilor romane, dar putini sunt cei care se opresc sa le priveasca. Toata lumea merge sa vada stancile unde se aduna cormoranii. In zilele frumoase, trec si delfinii prin preajma coastei, asa ca, daca ai noroc, o sa ai parte si de un spectacol splendid. Restaurantul de aici e sapat direct in stanca groasa, are preturi similare celor de la Balcic, dar ferma de scoici din apropiere este o resursa de exploatat. Se pot consuma scoici sub orice forma: de la frigarui si pana la sandvisuri.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Elena Udrea: De 1 Mai veti putea sta la mare cu 10 euro pe noapte
Elena Udrea: De 1 Mai veti putea sta la mare cu 10 euro pe noapte

De Paste, litoralul nostru nu a inviat asa cum s-ar fi asteptat cei din turism asa ca ministerul face un plan de bataie pentru 1 Mai. Anunta preturi nemaivazute la cazare: 10 euro pe noapte, la unele hoteluri, si distractie, mai ceva ca la bulgari.

Noroc chior. Un orb a castigat concursul
Noroc chior. Un orb a castigat concursul "Cea mai buna slujba din lume"

Cea mai buna slujba din lume, partea a doua, are un castigator inedit: un englez orb in varsta de 57 de ani, care "va vedea" minunile Australiei.

Ai chef de adrenalina? Se redeschide sezonul de rafting in Romania
Ai chef de adrenalina? Se redeschide sezonul de rafting in Romania

Luna aceasta se redeschide sezonul de sporturi extreme in Romania. Primul pe lista: raftingul. Cele mai bune locatii: Jiul si Bistrita.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.