Skiathos, o vacanta completa (III). Insula pisicilor si a florilor

Skiatos3

Tavernele grecesti sunt o incantare pentru ochi. Chelnerul iti zambeste de parca i-ai adus pachet de la mama, mesele sunt simple si curate, iar mirosul calamarului de pe gratar te tine tremurand de pofta.

La prima masa greceasca in insula te uiti ciudat la primul fel de mancare. Paine taiata felii subtiri, unt la pachetele si o ceasca plina cu pasta de masline. Combinatia este ok si costa un euro de persoana. Indiferent daca o mananci sau nu, painea cu unt si masline se regaseste pe nota de plata. In functie de taverne, pasta de masline e inlocuita cu icre sau cu sare.

In zona Koukounaries, cea mai cautata taverna e Big Bad Wolf. Desi e la 12 kilometri de oras, are clienti destui si preturile sunt la fel ca acelea de la tavernele din port. Calamarul umplut cu branza feta si aruncat pe gratar, scaldat apoi in suc de lamaie, cu o portie de cartofi prajiti, este excelent. Pentru o tara care se lauda cu culturile de fructe, Grecia iti ofera la mai orice fel de mancare si cartofi prajiti.

Desi este o insula, Skiathos are o oferta limitata de peste proaspat la restaurante. Fish Market-ul este o camaruta pe care o gasesti semnalata pe toate hartile turistice. Ca sa ajungi acolo, e o adevarata provocare. Cauti si treci pe langa fish-market fara sa il vezi...asa mare este piata de peste. De fapt, e o camaruta cat un chiosc de ziare din Romania. La ora 11 dimineata mai gasesti cateva scoici si doi pesti "proaspeti" cu ochii suspect de albi. In rest, lazi frigorifice pline cu calamari, dorade, fileuri de peste si alte preparate de la gheata. Localnicii care au barci ies la pescuit in larg si seara pot fi vazuti in Portul Vechi, unde isi fac micile tranzactii cu unii proprietari de taverne. Si cand gasesti un peste proaspat, ramai uimit de imaginatia limitata a bucatarilor din Grecia: lipovenii din Delta Dunarii le dau lectii la orice capitol, oricand.

Citește și
Skiathos
Skiathos - destinatia pentru o vacanta completa (I)
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei
Dar ai si posibilitatea sa iti prinzi singur pestele. Cand intri in apa curata a marii, prima oara vezi pestisori cat degentul. La o adancime de 1,5 metri gasesti pesti ceva mai mari si vezi scoicile rasucite in care si-au facut casa micuti crabi. Cand apa trece de trei metri si apare vegetatia, deja dai de pesti care ar satura lejer o persoana corpolenta. Ca sa ii prinzi ai nevoie insa de un set de snorkeling si o pusca lansharpon pe care ti le poti achizitiona pentru cateva zeci de euro din oras. Sunt insa si pescari pe stancile si digurile de langa plaje, care se distreaza cu unditele si cu lansetele la pescuit exemplare care trec usor de marimea palmei.

Plajele

Plajele sunt micute si presarate in Skiathos ca spatiul dintre dintii unui pieptene. Dupa un promontoriu de stanci se deschide mereu cate o plaja, fie ea mai mica sau mai mare. Multe dintre ele sunt amenajate perfect: au toalete, dusuri si cabine de schimbat hainele unde ai acces gratuit. O umbrela cu doua sezlonguri costa 8 euro, asa ca sunt destui turisti care isi intind rogojinele si prosoapele in umbra pinilor.

Daca preferi sa faci plaja la piscina, treburile se simplifica si mai mult. Exista pool-bars dintre cele mai cochete. Sezlongurile si umbrelutele sunt gratuite, ai toalete si dusuri curate, iar o bere la bar se serveste intr-o halba inghetata bocna, pentru trei euro. Nu ai voie cu paharele pe marginea piscinei, dar mesele sunt asezate strategic sub umbrele largi sau langa palmieri umbrosi.

Cand te saturi de stat la soare, poti sa pleci sa explorezi insula. Exista un singur traseu de autobuz si in schimbul a 1,8 euro poti sa parcurgi cele 26 de statii in maximum 45 de minute. Cursele trec o data la 20 de minute, iar ultima dintre ele pleaca la ora 01 dimineata. Daca nu vrei sa te inghesui printre englezi si scandinavi in autobuz, atunci poti sa iti inchiriezi o masina, un scuter, un ATV sau o bicicleta.

Skiathosul este o insula cu diferente mari de nivel, asa ca mai toata lumea inchiriaza masini 4x4. In functie de firma de la care preiei masina, poti plati mai mult sau mai putin de 30 de euro pe zi. Un scuter ajunge la 10 euro pe zi, iar un ATV se da cu 15 euro.Sunt insa destui temerari care prefera sa mearga pe jos. Skiathos este o insula plina de verdeata si intalnesti paduri la tot pasul. Ai carari amenajate de autoritati si exista chiar o societate de hiking care te recompenseaza cu medalii pentru un numar cat mai mare de trasee parcurse.

Daca te plictisesti pe uscat, iesi pe mare. Excursia in jurul insulei costa 15 euro de persoana, daca mergi cu vaporasul turistic. Poti sa iti inchiriezi si barci, contra unei sume de 100 de euro, barci cu motoare de 25 de cai putere, pentru care nu ai nevoie de permis de navigatie. Daca vrei sa te plimbi ceva mai putin, alege un caiac. Costa 7 sau 10 euro cel de o persoana, in functie de centrul de unde il inchiriezi. Cei care vor sa padeleze in tandem isi pot lua un caiac dublu pentru 10 sau 15 euro pe ora.

Daca si pe apa te plictisesti, te muti sub valuri. Fiecare magazin din insula are masti de snorkeling, labe de scafandru si ochelari de inot. Daca vrei o experienta la maxim, atunci mergi la un dive shop si iti alegi sa faci snorkeling cu ajutorul unui instructor. Acesta te preia cu barca din port si te duce in cele mai bune locatii pe care le cunoaste. Te scufunzi in ape curate prin care poti sa vezi mici caracatite, pesti de mai toate formele si culorile, scoici, crabi si ale animale marine. Pretul unei astfel de experiente este de 25 de euro de persoana, daca exista un grup de patru amatori. Instructorul te si aduce inapoi in port cu nava lui.

In Skiathos nu gasesti caini maidanezi, ci doar pisici. E plin de tomberoneze mustacioase pe toate drumurile. Se ascund in umbra, langa tomberoane si asteapta sa fie aruncat gunoiul, dar nu ezita sa iasa la cersit la strada mare. Iubitorii de pisici din insula organizeaza in sezonul turistic si activitati de caritate pentru ele. Diverse hoteluri gazduiesc “Charity BBQ” – o seara festiva la care ai acces in schimbul unei anumite sume. Poti manca linistit un gratar, banii tai vor merge la ONG-uri care se ocupa de sterilizarea, hranirea si ingrijirea pisicilor.

Daca esti in cautare de muzica si de distractie, atunci trebuie sa ajungi la Banana Beach Bar. A nu se confunda cu Small Banana, plaja destinata exclusiv celor care prefera sa se bronzeze fara urma de imbracaminte pe corp. Ca sa ajungi la Banana Beach Bar trebuie sa mergi cu autobuzul insulei pana la ultima statie (26) si de acolo sa parcurgi un drum forestier plin de praf, cale de cateva sute de metri, pe pantele abrupte care separa plaja Koukounaries de Banana Beach. Cu un caiac, pe apa, drumul se face in maxim cinci minute.

Plaja de la bar e o imensa terasa. Umbrele de soare din stuf, sezlonguri aliniate cu sfoara de personalul de la bar, canapele si baldachine, cocktailuri pe alese si bere la sticle de 0,33 – exact ca in orice club care se respecta. Spre deosebire de cluburi, aici distractia incepe dimineata si se mai incheie la asfintit. In fata barului, pe nisip, ii gasesti pe barmanii incepatori, care se antreneaza aruncand sticle si shakere in scheme deprinse de la barmanii experimentati. DJ-ii mixeaza de toate, dar cand turistii pleaca, atunci poti sta linistit sa vezi un asfintit. Imediat cum galagia dispare, sa nu te miri daca o sa vezi in mare, la distanta de circa 30 de metri... cum trec delfinii, unul cate unul.
Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Skiathos, o vacanta completa (II) - In cautare de delfini, foci si pirati
Skiathos, o vacanta completa (II) - In cautare de delfini, foci si pirati

Dupa o plecare cu peripetii si un slalom printre preturile umflate de criza, insulele grecesti isi arata frumusetile doar daca le vizitezi pe apa. Plajele din Skiathos sunt o feerie, iar drumul printre insule e presarat cu... delfini si foci.

Skiathos - destinatia pentru o vacanta completa (I)
Skiathos - destinatia pentru o vacanta completa (I)

Agenti de turism uituci, taximetristi vitezomani, o mare ca in reclame si zambete extrem de costisitoare din partea gazdelor – asta e pe scurt o vacanta in Skiathos, cea mai vizitata insula din grupul Sporadelor de Nord, din Grecia.

Skiathos - You are from Romania, you are my friend!
Skiathos - You are from Romania, you are my friend!

Skiathos este o insula mica in Marea Egee care apartine Greciei. Face parte din grupul insulelor Sporade. Se afla aproape de Skopelos si consta dintr-un oras principal Skiathos si comunele Koukonaries, Kanapitsa, Vromolinos si Troullos.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.