Skiathos, o vacanta completa (II) - In cautare de delfini, foci si pirati

Skopelos11

Dupa o plecare cu peripetii si un slalom printre preturile umflate de criza, insulele grecesti isi arata frumusetile doar daca le vizitezi pe apa. Plajele din Skiathos sunt o feerie, iar drumul printre insule e presarat cu... delfini si foci.

Insula britanicilor
Intr-o saptamana de vacanta in Skiathos intalnesti mai multi englezi decat localnici greci. Daca ai o afacere in Skiathos, fie si un magazin de suveniruri, dar nu vorbesti limba engleza, atunci e clar ca intri in faliment. Tavernele si barurile au plasme la care te uiti linistit la meciuri cu comentariul in limba engleza, BBC si SKY Sports sunt posturi mai urmarite decat televiziunile grecesti, iar fiecare local isi afiseaza mancarurile in limba engleza. Exista si scandinavi si romani in insula, dar englezii sunt adevaratii stapani. Taxatorii de pe autobuz vorbesc engleza, cei care vand cd-uri pe plaja stiu engleza, iar berea deja se vinde in celebrele “pint” englezesti, echivalentul halbei de la noi.

Skiathos nu este o destinatie de distractie pentru tineri, iar in cele sapte zile petrecute acolo o singura data am auzit doua fete care cantau intr-un mic balcon al vilei, dupa ce isi acordasera corzile vocale cu alcool. Au tras un cantec din insula lor si apoi au tacut dupa ce au observat privirile mustratoare ale conationalilor ceva mai in varsta. Plajele nu sunt insa cucerite de englezi. Chiar daca merg pe plaje, stau la umbra unei umbrele, pe doua sezlonguri, aranjament care te costa opt euro, indiferent de plaja din Skiathos unde mergi.

Au mereu berile la indemana si se strang in grupuri tot mai mari atunci cand are loc un meci al nationalei lor. Dupa ce Anglia a pierdut la Cupa Mondiala cu Germania nu s-a lasat nici cu geamuri sparte, nici cu urlete, doar cu multa multa bere cumparata, sa mai stinga amarul. Nici nu e nevoie sa ii auzi vorbind ca sa stii ca sunt englezi: claile roscate de par, pistruii si tenul alb, plus burtile proeminente ii fac vizibili de la kilometri distanta. Ca sa se asigure ca isi lasa banii si pe la tavernele lor, multi greci afiseaza si drapelul cu Crucea Sfantului George.

Tur de insula
Pentru 15 euro, vaporul Lalaria te preia din Portul Vechi si te poarta intr-un tur de Skiathos si o oprire de final pe micuta insula Tsougria. De la plecare simti ca e bine sa ai vapor deschis, fara termopane. E drept ca e un pic curent si te mai stropeste apa Marii Egee cand stai prea aplecat, dar e mai bine decat sa incerci sa faci poze cu stancile insulei printr-un geam termopan.

Citește și
Skiathos
Skiathos, paradis pentru iubitorii de sporturi nautice
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Capitanul Vasiliss este un tip artagos, orgolios si nu suporta dominatia vapoarelor mai mari decat draga lui Lalaria. Injura in trei limbi de circulatie internationala cand are microfonul inchis si vorbeste in greaca si engleza la statie, anuntand diversele obiective. El si un mosnegut simpatic sunt singurii care se ingrijesc de 50 de turisti aflati la bord. Trag tare, sa fie mereu prima nava care acosteaza pe o plaja si prima care pleaca de la ea. Pana cand vin celelalte nave cu turisti pe plaja de la Lalaria, ne-am asigurat locurile de plaja pe pietrisul alb si am facut si o prima baie in apa curata si limpede...cristal, exact ca in reclame.

De aici, Lalaria este primul vas care pleaca spre Kastro, unde fie stai la o bere in taverna, fie faci o baie sau te urci pe traseul montan pana sus in varf de munte sa vezi manastirea si sa admiri plaja de la inaltime. Iti dai seama ca Bill-Vasiliss este omul Providentei atunci cand ajungi pe plaja de la Philos si esti primul turist care isi comanda pranzul la taverna. In 10 minute celelalte vase se golesc de turisti infometati, iar taverna mare devine un musuroi prin care chelnerii abia daca mai aduc comenzile. La tine deja vine comanda cand ceilalti se lupta cu meniul si engleza de balta a personalului. Platesti si apuci sa mai faci o baie in Egee inainte de plecare.

Plajele se perinda una dupa alta si ajungi sa vezi Koukounaries (Conuri de pin), loc unde sporturile acvatice au un loc special. Si preturi pe masura. Treci pe la Troulos si apoi opresti la Tsougria, o insula mica langa Skiathos. Taverna de aici seamana cu o baraca incropita de trei englezi hipioti care s-au plictisit de ploaie si s-au mutat la mare. Totul e acoperit cu o plasa de camuflaj, iar frappe-ul se face in pahare mari sau mici, depinde ce anume a spalat unul din ospatari. Omleta e cat roata carului, iar dupa plecarea navelor ii vezi pe ospatari cum se duc direct in spatele tavernei: si-au lasat hamacele goale, intre maslinii umbrosi. Se mai ridica arar, sa vada ce barca a mai acostat si ce mai vrea turistul care le tulbura somnul dulce. Sunt extrem de amabili insa, te intreaba din ce tara esti si cum se spune "Multumesc" in limba ta, ca sa iti poata multumi pentru ca ai cumparat de la ei.

Nava Lalaria acosteaza prima si la intoarcerea din tur, cu cateva minute inainte de ora 17. “Tell your friends from Romania to look for me, I am Captain Bill, from Vasillis, captain of the love boat Lalaria. Now, let’s go see the match from World Cup”, imi spune capitanul fericit ca a ajuns la timp sa isi vada partida. Intre timp vine si nava pe care au fost ceilalti romani si un pusti il intreaba pe ghid cu tristete in glas: “Seviii..... ai spus ca o sa vedem delfinii, dar nu erau. Cand o sa vedem delfinii?”. Din pacate, delfinii din Skiathos apar destul de rar, ii vezi cam in trei din cinci calatorii.

Skopelos, foci si delfini

A doua excursie, in insulele Skopelos si Alonissos este mai scumpa. De la ghid, costa 39 de euro, suma pe care am platit-o, nestiind ca poti negocia direct la vas. Dar tot a fost bine, pentru ca esti preluat de la vila de autocare si lasat in port. Ti se verifica biletul, esti indrumat spre nava Sfantul Nicolae si afli ca exista si altfel de ghizi. Victoria Sandals este o suedeza maritata in Skiathos, care a publicat deja cateva carti despre Sporadele de Nord si care cunoaste istoria insulelor mai bine decat multi dintre localnici. Vorbeste in greaca, engleza si suedeza in toate prezentarile si te asigura ca o sa vezi toate locatiile importante de filmare din Skopelos, loc unde Pierce Brosnan, Merryl Streep si Colin Firth au reinterpretat melodiile trupei ABBA in filmul Mamma Mia.

Esti "amenintat" ca vei vedea foci si delfini, dar abia spre insula Alonissos. Surpriza vine de la o foca – monachus monachus – care tine sa taie calea navei, imediat dupa plecare. Unul din cele mai rare mamifere din Europa, foca isi vede linistita de drum, fara sa se sinchiseasca de marea de obective foto care o cautau. Dupa 20 de minute apar si delfinii. Insotesc nava la prova si vin tot mai aproape cand pasagerii aplauda. E bataie pe locurile de fotografiere si simti coate englezesti, suedeze, romanesti si grecesti cum ti se infig in coaste, in cautarea unei imagini care sa valoreze cat o vacanta.

Apoi...urmeaza o insiruire de locatii de filmare din Skopelos, de la bisericuta nuntii din amintitul film, fiecare prezentare trilingva fiind insotita si de o piesa de pe coloana sonora. Cand debarci pe insula, printre catamarane, iahturi, clippere si barci grecesti de pescuit ramai inmarmurit de frumusetea orasului. E plin de biserici: peste 120. Iar explicatii sunt trei. Prima e ca grecii au construit cate o biserica pentru fiecare icoana gasita plutind pe mare, icoane aruncate de crestinii din Bizant dupa cucerirea orasului in 1453. A doua se refera la religiozitatea marinarilor si a familiilor lor, care se rugau intens ca barbatii sa scape vii din furtuni. A treia explicatie pare de bun simt. Skopelos se invecineaza cu Alonissos, unul din cele mai mari cuiburi de pirati, care aveau prostul obicei sa le viziteze orasul pentru sezoniere jafuri, violuri si crime. Cine era adapostit in biserica scapa, pentru ca piratii aveau si ei un cod al onoarei.

Te pierzi pe stradutele inguste pline de trepte late pe care paseau magarii cu samare pline, te feresti de pisici lenese si admiri fostele grajduri care acum au devenit camere de lux pentru turisti. Localnicii au la porti colivii cu scatii colorati vioi si tufe de leandru roz sau alb. Magazinele au in vitrine postere cu acelasi film "Mamma Mia" si preturi la fel de mari ca in Skiathos. Daca ajungi la o taverna gasesti acelasi meniuri, cu o singura diferenta: aici apare si celebra placinta cu branza din Skopelos.

La pirati acasa
Alonisos este ultima etapa a excursiei grecesti prin Sporadele de Nord. Este o atractie pentru toti iubitorii de rustic si de frumos, dar si pentru cei cre adormeau in copilarie cu gandul la pirati si aventuri incredibile in mari furtunoase. Insula adaposteste singurul muzeu dedicat piatilor, mai ales ca inainte a fost cel mai mare cuib al temutilor jefuitori. Acum, o familie de trei englezi are grija ca amintirea lor sa ramana vie intr-o insula care incepe sa devina doar popas de turisti. Au ridicat un muzeu al piratilor si te asteapta cu un etaj intreg al cladirii plin de obiecte vechi. Cutite anatoliene, archebuze si pistoale, cabinetul doctorului de pe vasul de pirati, pietre semipretioase si obiecte de valoare din comorile piratilor, toate sunt expuse alaturi de obiecte vechi ale grecilor localnici. La ultimul etaj al muzeului beneficiezi de o priveliste superba si de o cafea la filtru numai buna sa te racoreasca intr-o zi caniculara. In fata ta se intinde plaja plina de pusti din oras. Nu e indicat sa te urci pe stancile din apa, sunt acoperite cu arici de mare.

Orasul vechi ramane insa punctul de atractie rincipal din Alonissos. Un fost pictor german a redescoperit farmecul insulei, a cumparat o casa si i-a redat farmecul de altadata. A devenit apoi un trend sa restaurezi o casa acolo, asa ca Alonisos si-a recapatat repede oraselul istoric, cochet si plin de alb si albastru.

Pentru cei care nu stiu, in Grecia mai totul e alb si albastru. E rezistenta greaca la ocupatia otomana. Nu au avut voie sa aiba drapel, asa ca au facut din orice aveau un drapel al lor. Casele sunt alb si albastre, fetele de masa, mesele si scaunele, vapoarele, hainele. De altfel, pe actualul steag grecesc se regasesc albul si albastrul si cele noua dungi. Acestea simbolizeaza cele noua silabe din srigatul de lupta “Elephteria i thanatos” – Libertate sau moarte, strigat care s-a auzit in timpul luptelor pentru independenta de sub otomani. Pe drumul inapoi catre insula Skiathos afli de la ghid noi locatii de filmare de la filmul Mamma Mia si mai asculti cateva cantece din coloana sonora, in timp ce delfinii insotesc iar vasul spre portul vechi al Skiathosului.
Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Skiathos - destinatia pentru o vacanta completa (I)
Skiathos - destinatia pentru o vacanta completa (I)

Agenti de turism uituci, taximetristi vitezomani, o mare ca in reclame si zambete extrem de costisitoare din partea gazdelor – asta e pe scurt o vacanta in Skiathos, cea mai vizitata insula din grupul Sporadelor de Nord, din Grecia.

Skiathos, paradis pentru iubitorii de sporturi nautice
Skiathos, paradis pentru iubitorii de sporturi nautice

Amatorii de sporturi nautice isi pot lua vara aceasta ca destinatie de baza insula Skiathos din Grecia. Spre deosebire de Romania, unde ai nevoie de un permis de navigatie, in Skiathos poti conduce o barca cu motor fara sa ai permis.

Skiathos - You are from Romania, you are my friend!
Skiathos - You are from Romania, you are my friend!

Skiathos este o insula mica in Marea Egee care apartine Greciei. Face parte din grupul insulelor Sporade. Se afla aproape de Skopelos si consta dintr-un oras principal Skiathos si comunele Koukonaries, Kanapitsa, Vromolinos si Troullos.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.