Skiathos, o vacanta completa (II) - In cautare de delfini, foci si pirati
Dupa o plecare cu peripetii si un slalom printre preturile umflate de criza, insulele grecesti isi arata frumusetile doar daca le vizitezi pe apa. Plajele din Skiathos sunt o feerie, iar drumul printre insule e presarat cu... delfini si foci.
Insula britanicilor
Intr-o saptamana de vacanta in Skiathos intalnesti mai multi englezi decat localnici greci. Daca ai o afacere in Skiathos, fie si un magazin de suveniruri, dar nu vorbesti limba engleza, atunci e clar ca intri in faliment. Tavernele si barurile au plasme la care te uiti linistit la meciuri cu comentariul in limba engleza, BBC si SKY Sports sunt posturi mai urmarite decat televiziunile grecesti, iar fiecare local isi afiseaza mancarurile in limba engleza. Exista si scandinavi si romani in insula, dar englezii sunt adevaratii stapani. Taxatorii de pe autobuz vorbesc engleza, cei care vand cd-uri pe plaja stiu engleza, iar berea deja se vinde in celebrele “pint” englezesti, echivalentul halbei de la noi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tur de insula
Pentru 15 euro, vaporul Lalaria te preia din Portul Vechi si te poarta intr-un tur de Skiathos si o oprire de final pe micuta insula Tsougria. De la plecare simti ca e bine sa ai vapor deschis, fara termopane. E drept ca e un pic curent si te mai stropeste apa Marii Egee cand stai prea aplecat, dar e mai bine decat sa incerci sa faci poze cu stancile insulei printr-un geam termopan.
Capitanul Vasiliss este un tip artagos, orgolios si nu suporta dominatia vapoarelor mai mari decat draga lui Lalaria. Injura in trei limbi de circulatie internationala cand are microfonul inchis si vorbeste in greaca si engleza la statie, anuntand diversele obiective. El si un mosnegut simpatic sunt singurii care se ingrijesc de 50 de turisti aflati la bord. Trag tare, sa fie mereu prima nava care acosteaza pe o plaja si prima care pleaca de la ea. Pana cand vin celelalte nave cu turisti pe plaja de la Lalaria, ne-am asigurat locurile de plaja pe pietrisul alb si am facut si o prima baie in apa curata si limpede...cristal, exact ca in reclame.
Plajele se perinda una dupa alta si ajungi sa vezi Koukounaries (Conuri de pin), loc unde sporturile acvatice au un loc special. Si preturi pe masura. Treci pe la Troulos si apoi opresti la Tsougria, o insula mica langa Skiathos. Taverna de aici seamana cu o baraca incropita de trei englezi hipioti care s-au plictisit de ploaie si s-au mutat la mare. Totul e acoperit cu o plasa de camuflaj, iar frappe-ul se face in pahare mari sau mici, depinde ce anume a spalat unul din ospatari. Omleta e cat roata carului, iar dupa plecarea navelor ii vezi pe ospatari cum se duc direct in spatele tavernei: si-au lasat hamacele goale, intre maslinii umbrosi. Se mai ridica arar, sa vada ce barca a mai acostat si ce mai vrea turistul care le tulbura somnul dulce. Sunt extrem de amabili insa, te intreaba din ce tara esti si cum se spune "Multumesc" in limba ta, ca sa iti poata multumi pentru ca ai cumparat de la ei.
Nava Lalaria acosteaza prima si la intoarcerea din tur, cu cateva minute inainte de ora 17. “Tell your friends from Romania to look for me, I am Captain Bill, from Vasillis, captain of the love boat Lalaria. Now, let’s go see the match from World Cup”, imi spune capitanul fericit ca a ajuns la timp sa isi vada partida. Intre timp vine si nava pe care au fost ceilalti romani si un pusti il intreaba pe ghid cu tristete in glas: “Seviii..... ai spus ca o sa vedem delfinii, dar nu erau. Cand o sa vedem delfinii?”. Din pacate, delfinii din Skiathos apar destul de rar, ii vezi cam in trei din cinci calatorii.Skopelos, foci si delfini
Esti "amenintat" ca vei vedea foci si delfini, dar abia spre insula Alonissos. Surpriza vine de la o foca – monachus monachus – care tine sa taie calea navei, imediat dupa plecare. Unul din cele mai rare mamifere din Europa, foca isi vede linistita de drum, fara sa se sinchiseasca de marea de obective foto care o cautau. Dupa 20 de minute apar si delfinii. Insotesc nava la prova si vin tot mai aproape cand pasagerii aplauda. E bataie pe locurile de fotografiere si simti coate englezesti, suedeze, romanesti si grecesti cum ti se infig in coaste, in cautarea unei imagini care sa valoreze cat o vacanta.
Apoi...urmeaza o insiruire de locatii de filmare din Skopelos, de la bisericuta nuntii din amintitul film, fiecare prezentare trilingva fiind insotita si de o piesa de pe coloana sonora. Cand debarci pe insula, printre catamarane, iahturi, clippere si barci grecesti de pescuit ramai inmarmurit de frumusetea orasului. E plin de biserici: peste 120. Iar explicatii sunt trei. Prima e ca grecii au construit cate o biserica pentru fiecare icoana gasita plutind pe mare, icoane aruncate de crestinii din Bizant dupa cucerirea orasului in 1453. A doua se refera la religiozitatea marinarilor si a familiilor lor, care se rugau intens ca barbatii sa scape vii din furtuni. A treia explicatie pare de bun simt. Skopelos se invecineaza cu Alonissos, unul din cele mai mari cuiburi de pirati, care aveau prostul obicei sa le viziteze orasul pentru sezoniere jafuri, violuri si crime. Cine era adapostit in biserica scapa, pentru ca piratii aveau si ei un cod al onoarei.
Te pierzi pe stradutele inguste pline de trepte late pe care paseau magarii cu samare pline, te feresti de pisici lenese si admiri fostele grajduri care acum au devenit camere de lux pentru turisti. Localnicii au la porti colivii cu scatii colorati vioi si tufe de leandru roz sau alb. Magazinele au in vitrine postere cu acelasi film "Mamma Mia" si preturi la fel de mari ca in Skiathos. Daca ajungi la o taverna gasesti acelasi meniuri, cu o singura diferenta: aici apare si celebra placinta cu branza din Skopelos.
La pirati acasa
Alonisos este ultima etapa a excursiei grecesti prin Sporadele de Nord. Este o atractie pentru toti iubitorii de rustic si de frumos, dar si pentru cei cre adormeau in copilarie cu gandul la pirati si aventuri incredibile in mari furtunoase. Insula adaposteste singurul muzeu dedicat piatilor, mai ales ca inainte a fost cel mai mare cuib al temutilor jefuitori. Acum, o familie de trei englezi are grija ca amintirea lor sa ramana vie intr-o insula care incepe sa devina doar popas de turisti. Au ridicat un muzeu al piratilor si te asteapta cu un etaj intreg al cladirii plin de obiecte vechi. Cutite anatoliene, archebuze si pistoale, cabinetul doctorului de pe vasul de pirati, pietre semipretioase si obiecte de valoare din comorile piratilor, toate sunt expuse alaturi de obiecte vechi ale grecilor localnici. La ultimul etaj al muzeului beneficiezi de o priveliste superba si de o cafea la filtru numai buna sa te racoreasca intr-o zi caniculara. In fata ta se intinde plaja plina de pusti din oras. Nu e indicat sa te urci pe stancile din apa, sunt acoperite cu arici de mare.