Skiathos - destinatia pentru o vacanta completa (I)
Agenti de turism uituci, taximetristi vitezomani, o mare ca in reclame si zambete extrem de costisitoare din partea gazdelor – asta e pe scurt o vacanta in Skiathos, cea mai vizitata insula din grupul Sporadelor de Nord, din Grecia.
Un taxi numit...viteza
“Daca nu iesiti acum pe usa, sa ajungeti din Titan in Baneasa, pierdeti vacanta. Avionul e pe pista si trebuie sa decoleze. Stiu ca e 12,30 si avionul trebuia sa plece la 15,30 dar s-a decalat tot si agentia de turism a uitat sa va anunte din timp”, asa a sunat startul concediului in Skiathos. A urmat o cursa de viteza ca proba de la bacalaureat, cand alergam 50 de metri in sase secunde. Inchide curentul, apa, gazele, ia bagajul, suna la taxi, suna-i pe prietenii care mergeau spre aceeasi destinatie, cu acelasi avion, alearga la taxi, incarca bagaje, suna reprezentantul agentiei de pe aeroport sa mai tina avionul si bate o cruce mare... poate, poate nu ratezi vacanta la Marea Egee.
Ghidul si rostul lui in Skiathos
Cand e intrebat de celelalte vapoare care pleaca in tur, Sevi il lauda doar pe cel la care te duce el si iti spune ca restul corabierilor au lasat turistii pe plajele izolate, de unde nu au mai scapat pana cand nu au apelat numarul de urgenta. Daca iti asumi riscul, totusi, platesti cu 11 euro mai putin si vezi ca toate navele au de fapt acelasi program si acelasi itinerariu.
E criza, grecii au scumpit totul
Cand te plimbi prin oras, orice chelner incearca sa te agate cu un zambet si direct in limba engleza: “Hello my best friend!”. Daca ii intorci zambetul si te duci la taverna la care te cheama... te simti ca in Filantropica lui Nae Caranfil: “Ai zambit, ti-am luat banii”.
Berea la taverna ajunge la trei euro, o portie de calamar prajit se duce linistit la opt euro, iar un suc de 330 de mililitri face si el doi euro. Exista insa si oferte speciale, cu meniul zilei pentru doua persone. Costa 25 de euro si cuprinde un fel principal de manare, plus un aperitiv, un sos tzatziki si o cafea, un coniac sau un desert. Pestele proaspat e o raritate, iar meniul de peste e plin de asteriscuri si fiecare dintre ele iti semnaleaza produsele congelate: de la midii la inele de calamar si dorada de Marea Egee.
Nicio taverna cu pretentii sau bar cu piscina nu scoate din meniu o masa anume: micul dejun englezesc. Carnati, fasole prajita, oua ochiuri, costita sau bacon, gem, unt si un pahar de suc de portocale sau o cafea, toate costa in jur de sase sau sapte euro de persoana. Cum acesta se mai serveste si in jur de ora 12, te asiguri de un pranz pe cinste.
In caz ca ai ramas pe plaja, poti sa te saturi cu un sandvis de patru euro sau sa incerci shaorma greceasca: gyros-ul. Pita gyros este o shaorma cu o lipie groasa, carne de porc, sos tzatziki, ceapa rondele si rosii feliate subtire, totul la un pret de 2,5 euro. Daca preferi tot acest amestec intr-un corn, mai pui jumatate de euro. Grecii prefera sa il manance la farfurie, dar pretul sare bine de sase euro, pentru ca portia devine mai generoasa.Un proprietar de taverna care se respecta va adauga din partea casei si un shot de mastica sau rachie. Pana si grecii stiu ca uzo nu prea are cautare si te servesc cu astfel de bauturi, care se gasesc usor pe continent, dar foarte rar pe insule.