Skiathos - destinatia pentru o vacanta completa (I)

Skiathos

Agenti de turism uituci, taximetristi vitezomani, o mare ca in reclame si zambete extrem de costisitoare din partea gazdelor – asta e pe scurt o vacanta in Skiathos, cea mai vizitata insula din grupul Sporadelor de Nord, din Grecia.

Un taxi numit...viteza
“Daca nu iesiti acum pe usa, sa ajungeti din Titan in Baneasa, pierdeti vacanta. Avionul e pe pista si trebuie sa decoleze. Stiu ca e 12,30 si avionul trebuia sa plece la 15,30 dar s-a decalat tot si agentia de turism a uitat sa va anunte din timp”, asa a sunat startul concediului in Skiathos. A urmat o cursa de viteza ca proba de la bacalaureat, cand alergam 50 de metri in sase secunde. Inchide curentul, apa, gazele, ia bagajul, suna la taxi, suna-i pe prietenii care mergeau spre aceeasi destinatie, cu acelasi avion, alearga la taxi, incarca bagaje, suna reprezentantul agentiei de pe aeroport sa mai tina avionul si bate o cruce mare... poate, poate nu ratezi vacanta la Marea Egee.

Noroc ca taximetristul era ruda indepartata cu Michael Schumacher in zilele lui bune: a condus ca nebunul si a ajuns in timp la aeroport. Avionul inca era pe pista, cand patru persoane faceam check-in-ul si fugeam cu bagaje si curelele metalice in mana, spre aeronava. Dupa o ora si 15 minute aterizam la Skiathos. La ora 16,15 eram deja cazati si participam la intalnirea de bun venit, cu ghidul agentiei, pe terasa unei taverne din apropierea plajei Koukounaries. Bere rece de tot si calamari umpluti cu branza feta, apoi trantiti pe gratar si scaldati in zeama de lamaie.

Ghidul si rostul lui in Skiathos

Sevi e un tip trecut de 40 de ani, cu tricepsii impodobiti de tatuaje, un par grizonat dat pe spate si un zambet amabil. Iti vorbeste incet, de parca stie o taina si ti-o spune doar tie pentru ca i-ai facut impresie buna. E genul de om care scoate mereu un as din maneca la un joc de poker. Nu inseamna ca ti-l da tie.

Citește și
Skiathos
Skiathos, paradis pentru iubitorii de sporturi nautice
Ne-a propus imediat doua excursii: prima in jurul insulei Skiathos, la un pret de numai 26 de euro, si una in insulele Skopelos si Alonissos, la pretul de 40 de euro. S-au promis delfini, plaje cu nisip fin, peisaje spectaculoase. Problemele de incredere au inceput sa apara cand am ajuns in port. Navele grecesti te plimba in jurul insulei pentru un tarif de 20 de euro. Daca grupul e de patru persone te alegi si cu o reducere: 15 euro de om tot turul insulei, adica...cu 11 euro mai ieftin decat excursia propusa de ghidul agentiei.

Cand e intrebat de celelalte vapoare care pleaca in tur, Sevi il lauda doar pe cel la care te duce el si iti spune ca restul corabierilor au lasat turistii pe plajele izolate, de unde nu au mai scapat pana cand nu au apelat numarul de urgenta. Daca iti asumi riscul, totusi, platesti cu 11 euro mai putin si vezi ca toate navele au de fapt acelasi program si acelasi itinerariu.

Sfaturile nu se opresc aici. Ca o closca protectoare cu puii ei, ghidul iti recomanda anumite terase si taverne, in timp ce denigreaza altele. Afli apoi ca terasele recomandate de el ...fie au preturi cel putin la fel de mari ca tavernele din centrul orasului, fie sunt mai scumpe decat cele pe care el le hulea, fie in tavernele si barurile recomandate lucreaza o sora sau un fiu al ghidului.

E criza, grecii au scumpit totul
Cand te plimbi prin oras, orice chelner incearca sa te agate cu un zambet si direct in limba engleza: “Hello my best friend!”. Daca ii intorci zambetul si te duci la taverna la care te cheama... te simti ca in Filantropica lui Nae Caranfil: “Ai zambit, ti-am luat banii”.

Cand te bat pe umeri si incearca sa te traga in localul lor, toti iti zambesc foarte larg: cam de doi sau trei euro zambetul. Banii provin din diferenta de preturi dintre aceleasi produse anul trecut si cele de anul acesta. Pentru ca e criza, grecii au mai adaugat cate ceva la preturi. Cam de patru ori mai mult costa un produs in insule decat pe continent.

Berea la taverna ajunge la trei euro, o portie de calamar prajit se duce linistit la opt euro, iar un suc de 330 de mililitri face si el doi euro. Exista insa si oferte speciale, cu meniul zilei pentru doua persone. Costa 25 de euro si cuprinde un fel principal de manare, plus un aperitiv, un sos tzatziki si o cafea, un coniac sau un desert. Pestele proaspat e o raritate, iar meniul de peste e plin de asteriscuri si fiecare dintre ele iti semnaleaza produsele congelate: de la midii la inele de calamar si dorada de Marea Egee.

Nicio taverna cu pretentii sau bar cu piscina nu scoate din meniu o masa anume: micul dejun englezesc. Carnati, fasole prajita, oua ochiuri, costita sau bacon, gem, unt si un pahar de suc de portocale sau o cafea, toate costa in jur de sase sau sapte euro de persoana. Cum acesta se mai serveste si in jur de ora 12, te asiguri de un pranz pe cinste.

In caz ca ai ramas pe plaja, poti sa te saturi cu un sandvis de patru euro sau sa incerci shaorma greceasca: gyros-ul. Pita gyros este o shaorma cu o lipie groasa, carne de porc, sos tzatziki, ceapa rondele si rosii feliate subtire, totul la un pret de 2,5 euro. Daca preferi tot acest amestec intr-un corn, mai pui jumatate de euro. Grecii prefera sa il manance la farfurie, dar pretul sare bine de sase euro, pentru ca portia devine mai generoasa.

Un proprietar de taverna care se respecta va adauga din partea casei si un shot de mastica sau rachie. Pana si grecii stiu ca uzo nu prea are cautare si te servesc cu astfel de bauturi, care se gasesc usor pe continent, dar foarte rar pe insule.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Cabral, cu febra mare la spital, in vacanta!
Cabral, cu febra mare la spital, in vacanta!

Cabral, prezentatorul “Povestirilor de noapte”, difuzate de luni pana joi, de la ora 22.30, ACASA si iubita lui, Andreea Patrascu au petrecut o vacanta frumoasa in Portugalia, dar si plina de peripetii.

Skiathos, paradis pentru iubitorii de sporturi nautice
Skiathos, paradis pentru iubitorii de sporturi nautice

Amatorii de sporturi nautice isi pot lua vara aceasta ca destinatie de baza insula Skiathos din Grecia. Spre deosebire de Romania, unde ai nevoie de un permis de navigatie, in Skiathos poti conduce o barca cu motor fara sa ai permis.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.