Romanii cuceresc Paradisul Stiucilor: Vastervik, Suedia
Romanii au dat de gustul pescuitului de calitate si iau cu asalt Suedia, tara celui mai bun pescuit de stiuca. La Vastervik se prind si exemplare de 1,5 metri, care ajung sa cantareasca pana la 22 de kilograme.
De cativa ani, un grup de pescari de rapitor organizeaza excursii la cea mai tare tabara de pescuit de stiuca din lume, Vastervik din Suedia. Localnicii au pus la punct aici un adevarat rai al pescarilor, un loc unde te poti bucura de pescuit, de capturi uriase si de natura.
Romanii sunt recunoscuti ca adevarate valori in domeniu, iar unul dintre ei a ajuns sa lucreze chiar ca ghid de pescuit pentru suedezi. I-a convins simplu: a scos 50 de stiuci in doua ore.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Sistemul este simplu. Firma din Romania strange un grup de pescari impatitimiti si cu dare de mana pe care ii conduce in raiul suedez. Urmeaza o saptamana de pescuit, drilluri febrile cu monstri acvatici, lupte adevarate impotriva celui mai temut pradator de apa dulce.
Lupul baltilor nu se lasa scos din apa cu una cu doua, si chiar agatat de pescari, tot are o soarta buna. La Vastervik, insa, nu ai voie sa pastrezi pestii prinsi. Imediat dupa ce a fost ridicata din apa, stiuca sta frumos la poza, apoi da din coada si e dusa inapoi. Nimeni nu are voie sa retina sau sa chinuie un peste. Tocmai pe acest sistem, catch and release, este bazata toata filosofia taberei de pescuit, unde raidurile nu se opresc niciodata, chiar daca pestii depun icrele, iar in alte locuri e prohibitie.
Cazarea este asigurata la casute de lemn, cu 2 sau 4 locuri de dormit, in functie de cerinte. Exista bucatarii, bai, tot confortul, dar daca un pescar lasa casa in dezordine la plecare, trebuie sa plateasca pentru serviciile de curatenie. Si pretul nu e mic: 75 de euro. De altfel, aventura suedeza nu este una din cele mai ieftine. Pentru a prinde cele mai frumoase stiuci din lume ai nevoie de ceva bani.
Investitia se calculeaza incepand de la sculele de pescuit, care trebuie sa fie de calitate pentru a rezista unor atacuri extrem de agresive. Unde mai pui ca multe din lansete nu rezista unor “lumanari” pe care le fac monstrii suedezi. Cand stiuca de 22 de kilograme sare din apa, incercand sa scape, e bine sa stii ca poti conta pe lanseta. Daca nu ai scule atat de bune, apeleaza la organizatori. Iti vor oferi lansete, fire, naluci, lingurite de cea mai buna calitate, dar echipamentul se inchiriaza contra cost. Si pretul poate trece de 30 de euro pe zi.
Urmeaza avionul, care poate costa de la 300 de euro in sus, plus deplasarea de la Stockholm la tabara. La aceste costuri se adauga pretul pachetului de pescuit propriu-zis. Pentru un pachet de o saptamana, care cuprinde cazare, barca fara combustibil, harti de pescuit, totul se poate ridica la 1200 de euro. Acestora li se adauga costul ghizilor, in caz ca ai nevoie si nu vrei sa hoinaresti.
La drept vorbind, nu se stie daca vei prinde cele mai frumoase stiuci, dar te vei bucura de un cadru cum rar vei gasi. Lebedele vin aici sa cuibareasca, padurile umbresc fiecare mal si linistea iti va pune la punct nervii intinsi la maxim de stresul de acasa.
Nu doar stiuca se prinde la Vastervik. Cu aceleasi naluci puteti prinde niste bibani grasi si bataiosi sau chiar somon. Singura forma de pescuit care este interzisa aici este pescuitul la trena.
sursa foto: www.stiuca.ro