"Parintii Mioritei" din Manastirea Casin si-au "tras" net wi-fi
Localitatea de bastina a celei mai cunoscute balade populare, Miorita, si-a tras internet wi-fi gratuit. Localitate de pastori, Manastirea Casin din judetul Bacau iti ofera acum piesaje sublime, pe care sa le admiri in timp ce iti verifici e-mailul.
Satul nu e cunoscut, nu e promovat de agentile de turism, ba chiar dimpotriva. Bucurestenilor le este mult mai cunoscuta Manastirea Casin, drept biserica din Capitala, nicidecum sat in muntii Moldovei.
Dar chiar si asa, satenii sunt mandri ca stiu a face branza de oaie ca nimeni altii, doar de la ei a plecat si Miorita. Balada populara a fost culeasa in aceasta zona de Alecu Russo, care mai apoi i-a incredintat-o lui Vasile Alecsandri. De aici si pana la a fi cunoscuta peste tot in tara, nu a mai fost decat un mic pas.
Oamenii din Muntii Vrancei sunt calzi, cu frica lui Dumnezeu, dar viata lor e legata de agricultura, asa ca amenajarile turistice sunt ca in piesele lui Caragiale, “sublime, dar lipsesc cu desavarsire”. Satenii isi vad de ale lor, nu se amesteca in treaba celor ce le viziteaza satul si ii indreapta calmi catre biserica, pastravaria de la Scutaru si cascada de la Bucias.
Cazare... mai greu: cel mai apropiat hotel este tocmai in Onesti, la circa 16 kilometri distanta. Si totusi, ca in mai toate satele romanesti de la munte, gasesti o cabana de vanatoare. Cea de aici, Intarcatoarea, a fost construita la ordinul fostului prim ministru comunist, I.G. Maurer. Fostul demnitar avea sa isi aduca la cabana prietenii sa vaneze cerbi, pentru ca padurile dimprejur sunt cunoscute pentru abundenta de vanat.
Nu doar Maurer iubea aceste locuri. Marele povestitor moldav Mihail Sadoveanu, era si el pescar si vanator, dar mai ales iubitor de natura. Cleanul si mreana din Casin au avut ghinionul sa se intalneasca si ele cu cel care a scris “Fratii Jderi” si i-au servit drept pranzisor, langa o ulcea de vin tare si un bot de mamaliga cu branza iute, de burduf. Sadoveanu a stat la panda de cerb langa aceasta cabana, ca mai apoi sa isi incalzeasca picioarele la focul din semineu, pe o blana de urs.
Dar cel mai de vaza oaspete de la cabana a fost unul din cei mai puternici oameni ai lumii. Fostul conducator comunist al URSS, Nichita Hrusciov, a venit si el la o vanatoare in padurile de aici, cautand sa dea ochii cu mistretii si cocosii de munte.
Biserica este poate lucrul de care casunenii sunt cei mai mandri. Dateaza din secolul al XVII-lea si seamana leit cu biserica Golia de la Iasi. A fost ridicata de mesteri veniti tocmai din Polonia, la ordinul domnitorului Gheorghe Stefan. Spre deosebire de manastirile pe care le intalnesti in Moldova, cea de aici poarta cu mandrie elemente baroce.
Localnicii te indreapta oricand catre Bucias, Parc Natural recunoscut in toata tara deoarece aici s-au asezat singure caprele negre, fara a fi nevoie de interventia silvicultorilor. Si nu e pusti din zona sa nu te povatuiasca sa atii calea spre Cascada, adevarata oaza de linistire a mintilor infierbantate de stresul oraselor.
Fie ca este vara, fie ca apa a inghetat, cascada ramane un punct de atractie major al zonei. La fel e si cu Pastravaria de la Scutaru, unde ai ocazia sa iti cumperi un exemplar durduliu si sa il tavalesti printr-un jar molcom, care sa inmoaie si sa indulceasca repejor carnea alba a pestelui.
sursa foto: www.manastireacasin.ro