Punem pariu ca n-ai sa ajungi la Bobilna?

Bobilna

Nici eu nu credeam ca o sa ajung pina nu mi s-a intimplat. Bobilna se afla cam la 80 km de Cluj-Napoca si cum ne aflam prin zona am zis sa ne abatem de la drum si sa vedem si noi locul celebrei rascoale.

Pina in acel moment, Bobilna era in capul meu un nume palid din cartile de istorie, de atunci incoace e o amintire la fel de puternica si vie ca si hotarirea care a insotit-o.

Am mers pe drumul comunal intrebind in dreapta si stinga cum ajungem la “mausoleul” de la Bobilna. Oamenii se uitau cam piezis la noi si ne-au indrumat spre o poteca unde cu greu incapea o masina.

A fost destul de palpitant, pentru ca drumul serpuit nu-ti arata din timp daca ar fi venit o masina din sensul opus, ceea ce ar fi dus la blocarea iremediabila a ambelor. Nu din reavointa, ci pentru ca erau niste urme adinci de roti de tractor, pe care inaintam intr-un echilibru precar si care nu ne-ar fi permis sa mergem cu spatele fara sa cadem in santuri.

La un moment dat, drumul s-a terminat brusc. Am coborit din masina si am inceput sa urcam pieptis dealul destul de abrupt pe a carui culme se afla monumentul. Printre buruieni, spini si ginganii ciudate, am dat dovada de o perseverenta istorica.

Citește și
Tunisia
Tunisia, sau cum sa devii maestru in negocieri
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Am ajuns in virf si am vazut si monumentul, o piatra mai ‘naltuta, inscriptionata cu nume mai vechi sau mai noi. Peisajul a meritat, oarecum, osteneala. Ne-am mai inveselit la gindul ca am fost 3 din cei 5 turisti care ar ajunge pe an, la Bobilna.

Am coborit repede si am hotarit ca nu mi vreau sa merg in concedii in Romania, sa vizitez monumente istorice ale caror simple mentionari fac orice roman sa se cutremure de respect si piosenie nationalista, dar care, in realitate, zac in cea mai mare paragina, napadite de buruieni si mincate de ploi si vint.

Bobilna a fost doar ciresa de pe tort din acele doua saptamini in care bifasem, fara prea multa tragere de inima, situri arheologice, castele, muzee, pesteri si manastiri. Dupa acea vacanta, am hotarit sa nu-i acord Romaniei turistice mai mult de citeva un week-enduri pe an. Pina cind lucrurile nu se vor indrepta.

Ai sfaturi pentru cei care vor sa plece la drum? Stii totul despre un oras sau o tara? Ai fotografii spectaculoase sau vreo filmare care sa ilustreze cateva randuri? Trimite-ne povestea ta!

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Preturi cu 15% mai mari pe litoralul romanesc!
Preturi cu 15% mai mari pe litoralul romanesc!

UPDATE: Gata cu preturile de bun simt de la mare. De luni, camerele de pe litoral s-a scumpit in medie cu 15% si este doar o prima marire din acest sezon.

Tunisia, sau cum sa devii maestru in negocieri
Tunisia, sau cum sa devii maestru in negocieri

Calatoria in Tunisia e o mare aventura nu numai din punct de vedere al distantei si al lumii aparte pe care urmeaza sa o vizitezi, dar si din perspectiva detaliilor care iti fac viata mult mai usoara acolo.

Stuttgart: esenta nemteasca din Padurea Neagra
Stuttgart: esenta nemteasca din Padurea Neagra

Ce ar putea cauta un roman intr-un oras pur german? Putini sunt cei care prefera pentru sejururi lungi in Germania sau Austria - mai putin iarna, cind partiile atrag cu zecile de mii de romani - poate pentru ca simti in fiecare secunda ca e o alta lume!

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu este nevoie de legislaţie suplimentară" pentru ca Iohannis să candideze la Senat. Mesaj pentru PNL

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

Roxana Mînzatu dezvăluie că vine
Roxana Mînzatu dezvăluie că vine "dintr-o familie foarte amărâtă". De ce s-a înscris în PSD pe vremea lui Iliescu

Propusă pentru funcţia de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, a dezvăluit, că provine dintr-o familie săracă și social-democrată ”până la sânge”.

 

Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei
Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei

Iranul a livrat rachete Rusiei, dar fără lansatoarele necesare, pentru a fi folosite în Ucraina, ceea ce poate însemna că încă se mai are în vedere o soluție diplomatică.