Stuttgart: esenta nemteasca din Padurea Neagra

Stuttgart

Ce ar putea cauta un roman intr-un oras pur german? Putini sunt cei care prefera pentru sejururi lungi in Germania sau Austria - mai putin iarna, cind partiile atrag cu zecile de mii de romani - poate pentru ca simti in fiecare secunda ca e o alta lume!

 

Daca in Franta, Italia sau Spania mai gasesti citeva teme comune cu viata de acasa, in Germania, Austria sau tarile nordice ai senzatia ca nu trebuie sa faci turism, ci sedinte repetate in care, cu un creion si un carnet, sa-ti notezi idei si solutii pentru aproape orice: de la cum se mentine o strada curata pina la cum se sustine un business de familie.

Daca insa vrei neaparat sa faci si turism, afla ca pe linga un tur complet in care vizitezi "viata perfecta", ai o groaza de parcuri largi, sute de cladiri istorice, o intinsa zona pietonala, biserici si catedrale, castelele familiei Hohenzollern prin jur si o serie teribila de muzee: de la cele de arta sau istorie la Muzeul Marcedes-Benz sau Muzeul Tramvaiului?

De ajuns e destul de usor. Zona e leaganul svabilor si, cum si Romania se mindreste cu o comunitate numeroasa prin Banat si Transilvania, transportul pina acolo e destul de bine organizat. Pe linga masina personala exista linii zilnice de autocare, dar si curse lowcost. Pentru ultimele, va recomand German Wings, dar nici Blue-Air nu e de ocolit.

Citește și
Romanii de pe Las Ramblas, Barcelona
„Plătește-ne 184 de miliarde de dolari înapoi, Zelenski. Atunci Ucraina va putea fi numită din nou o țară independentă”

Orasul e la fel de intins ca Bucurestiul, la o populatie de sub 600mii de oameni. Orizontul nu e ocupat de blocuri, ci de gradini, parcuri si felii de padure printre care se aseaza cuminte intregi cartiere de case. O simpla plimbare cu bicicleta sau masina prin oras, daca nu ploua, e o incintare.

Hotelurile sunt, evident, curate si spartane ca design si poti gasi fara griji camere la 2-3 stele cu 30-40 Euro / noapte, cu mic dejun inclus. In aprilie am ales Ibis un lant cunoscut si in Romania - si pentru cei care nu vor vreun oarecare lux pare optiunea perfecta. La 4 stele, va recomand un hotel de familie, semicentral, cu niste camere foarte calde, cu mobila veche, batrineasca si cu un mic dejun formidabil: Hotel Woertz. In ianuarie, am scos la 99E / noapte / dubla, cu mic dejun inclus.

Centrul e ocupat cu forta de un lant de gradini, dintre care cea mai interesanta e Schlossgarten si doua parcuri incredibile: Rosenstein si Killersberg. In primul o sa dati de Wilhelma. Nu, nu e vreu nemtoaica de 1,90m, cu cosite blonde si ochii albastri. E o combinatie de gradina zoologica si gradina botanica, unica de acest fel din Germania. Evindent ca din decor nu pot lipsi un castel si un muzeu, ambele pe nume Rosenstein.

Dupa ce scapi de aerul curat, te poti ascunde intr-o serie de muzee. Daca-ti place arta, te duci la Vechea Galerie de Stat sau la Noua Galerie de Stat. E de stat, deci stai ca lovit de streche pentru ca multe nume mari au lucrari expuse. Nu uita sa-ti iei un audioghid - dai 5 Euro dar vei afla foarte multe lucruri interesante!

Daca nu esti lesinat dupa picturi, poti sa te relaxezi la niste sculpturi ale tehnicii moderne.Triunghiul motorizat e de neratat: Mercedes Benz, Porsche si Maybach. Din pacare, la primul e cu lista de asteptare: trebuie sa faci cerere scrisa inainte. Chiar si cei pentru care numele de mai sus suna la fel cu Channel, Puma sau Nokia, e o excursie pe care te vei bucura ca o ai ca si amintire: vei intelege ce inseamna o planificare constanta intinsa pe decenii si ce inseamna lupta cu perfectiunea cind armele sunt tot 3 suruburi si 3 roti.

Daca simti ca un singur oras nu-ti merita jumatate dintr-un concediu anual, mai ai multe optiuni. Zona nu te lasa sa motai. Te urci in masina sau pe tren - reteaua feroviara germana este perfecta - si faci un tur scurt. Donaueshingen e urbea din care izvoraste Dunarea, apa aia care te-a chinuit atita timp la geografie. La Sigmaringen sau Hohenzollern gasesti doua cetati ale familiei regale care l-a trimis in necunoscut, la final de secol XIX pe Carol, sa ocupe tronul unor tinuturi de la varsarea Dunarii in mare.

Tot prin zona sunt doua universitati celebre, Heidelberg si Tubingen, prima infiintata prin secolul XIV, cu citeva decenii inainte ca, pe la noi, un anume Neacsu din Campulung sa decida sa scrie prima scrisoare din tara. Normal, locurile sunt asezonate cu cite vreun castel demn de vizitat.

Putin mai departe de Stuttgart - dar interesant pentru o excursie rapida - sunt urmatoarele: Freiburg, un oras bun de bifat, Bodensee, un lac cit o mare cu destul zone turistice interesante si Breisach, o zona viticola in care poti degista mai mult decit soarele.

Ai sfaturi pentru cei care vor sa plece la drum? Stii totul despre un oras sau o tara? Ai fotografii spectaculoase sau vreo filmare care sa ilustreze cateva randuri? Trimite-ne povestea ta!

Articol recomandat de sport.ro
Sârbii mulțumesc românilor: "Gest minunat! Nu degeaba se spune că românul are doar trei frați"
Sârbii mulțumesc românilor: "Gest minunat! Nu degeaba se spune că românul are doar trei frați"
Citește și...
Tunisia, sau cum sa devii maestru in negocieri
Tunisia, sau cum sa devii maestru in negocieri

Calatoria in Tunisia e o mare aventura nu numai din punct de vedere al distantei si al lumii aparte pe care urmeaza sa o vizitezi, dar si din perspectiva detaliilor care iti fac viata mult mai usoara acolo.

Romanii de pe Las Ramblas, Barcelona
Romanii de pe Las Ramblas, Barcelona

Barcelona nu este doar orasul lui Gaudi. Toti cei care se duc acolo, dau vrand nevrand o tura pe Las Ramblas, bulevardul turistic principal al orasului.

Hotel ieftin in Londra, conditii excelente!
Hotel ieftin in Londra, conditii excelente!

Acum 2 ani cand am venit pentru prima data in vizita la Londra am cautat un hotel ieftin pentru a mai putea sa ma bucur de vreo doua zile in plus de vacanta.

Recomandări
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală

De departe, cea mai poluată zonă din România este regiunea București-Ilfov.

Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”
Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”

Doliu în lumea gimnasticii. Bela Karolyi, legendarul antrenor care a scris istorie cu Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, a murit în Statele Unite, la vârsta de 82 de ani.

Decizia fără precedent a SUA care poate schimba cursul războiului. Joe Biden le-a dat ucrainenilor permisiunea
Decizia fără precedent a SUA care poate schimba cursul războiului. Joe Biden le-a dat ucrainenilor permisiunea

Administraţia preşedintelui Joe Biden ar fi ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul teritoriului rus, susțin surse citate de agenția Reuters.