Tunisia, sau cum sa devii maestru in negocieri

×
Codul embed a fost copiat

Calatoria in Tunisia e o mare aventura nu numai din punct de vedere al distantei si al lumii aparte pe care urmeaza sa o vizitezi, dar si din perspectiva detaliilor care iti fac viata mult mai usoara acolo.

 

In mai 2008 o calatorie in Tunisia a costat 320 de euro de persoana. Calatoriile optionale (in capitala Tunis si in Sahara) costa intre 70 si 120. In acest pret sunt incluse biletele de muzeu, masa, insa nu si bauturile alcoolice pe care fiecare turist si le cumpara si fara taxa pentru fotografiat/filmat.

Cazarea a fost intr-o statiune la malul marii, Sousse, care e si port si care se afla la aproximativ 100 km de Tunis.

Iata mai jos cateva sfaturi importante:

Citește și
Hotel Londra
Hotel ieftin in Londra, conditii excelente!
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

► La hotel e bine sa va luati seif pentru acte si bani

► Schimbul valutar se face atat la banci, cat si la receptia hotelului. Se schimba din euro/dolar/etc in dinar. In mai 2008 cursul era 1 euro - 1,8 dinari.

► Pastrati o chitanta pentru schimbul din aeroport. Daca ati ramas cu dinari, acestia se schimba inapoi in euro doar la aeroport, unde trebuie sa aratati si chitanta de la inceputul calatoriei. Schimbul se face doar intr-o anumita suma limita (va spune ghidul). ATENTIE: Cursul afisat la aeroport este unul, suma primita este alta.

► Nu cumparati curmale din magazinele de pe langa hotel, mergeti in piete sau asteptati excursia optionala de doua zile din desert. Cele mai bune curmale (nu sunt confiate) le gasisiti la un popas de pe Chott El Jerid. Sunt foarte mari si sunt ambalate in cutii de carton, gen cele de bomboane, si au 1kg.

► Nu cumparati suveniruri, obiecte din piele din orasele turistice. Se gasesc lucruri foarte ieftine in orasele din excursiile optionale.

► In anumite magazine preturile se negociaza, nu dati cat vise cere. De exemplu, daca vi de cere pe o geanta din piele de “camila“ 80 de dinari, spuneti ca puteti oferi doar 15 si de acolo incepe negociere care poate dura cinci minute, dar si jumatate de ora.

► Eticheta piele de "camila" nu este adevarata. Daca ar fi din piele adevarata de camila, obiectele ar fi foarte scumpe, si chiar, din cate am auzit, nu au voie da taie camile.

► Negociati si calatoriile cu taxi-ul

► Mergeti in pietele locale si cumparati fructe. Preturile sunt foarte, foarte mici in comparatie cu Romania.

► Daca iei narghilea, sfatul ghidului este sa duci vasul in bagajul de mana si partea metalica in bagajul de cala, pentru ca altfel se considera, la aeroport, ca transporti un bagaj periculos.

► Bautura specifica tunisiana, bouckha, se ia doar din duty-free de la aeroport. Este o bautura alcoolica din curmale, asemanatoare cu tuica.

In capitala se viziteaza mai multe muzee printre care si cel de mozaicuri, unde se afla si cel mai mare mozaic din lume.

Excursia optionala de doua zile in desert:

Primul obiectiv turistic de vizitat este colosseumul de la El Jem, al doilea ca marime din lume dupa cel din Roma.

1. plimbarea cu camila incepe din localitatea Douz.

► daca aveti aparate foto/camere video profesionale si tineti la ele, atunci este bine sa le protejati. Nisipul foarte fin al desertului poate cauza neplaceri.

► din cauza nisipului fin, trebuie sa va protejati si gura/nasul

► folositi crema pentru protectie solara in zonele neacoperite. Soarele este foarte puternic.

► toate camilele sunt masculi. Unii din ei au botnite si sarma in nas, asta inseamna ca sunt in calduri. Nu va speriati de camile, sunt foarte blande, merg foarte incet si leganat.

► inainte de urcare pe camile se face o poza de grup si in timpul plimbarii pe camile se mai face o poza. La terminarea plimbarii, pozele pot fi cumparate, dar nu este nimeni obligat sa le ia. O poza costa 2-3 dinari

► in timpul plimbarii se face o pauza de aproximativ 5 minute, in care e bine sa va tineti mainile “ocupate”. Vin niste copilasi cu motoreta cu suc rece si daca nu esti atent desface sucul si ti-l pune in mana - pretul este pe masura (5-6 dinari)

► la final puteti lasa ghidului 1/2 dinari

2. plimbarea cu jeep-ul:

► masinile sunt foarte bune, au 8 locuri – 7 pasageri + soferul. Problemele apar atunci cand se face impartirea pe masini pentru ca numarul locurilor pasagerilor este impar. Asa va puteti trezi printr-o tragere la sorti intr-o masina, iar sotia/prietena in alta masina. Soferii sunt foarte buni.

► Daca sunteti pasionati de foto/video incercati sa stati langa sofer, este cel mai bun loc de filmat.

►Fugiti de locurile din spate (al treilea rand de scaune). Cele mai sigure locuri din jeep sunt cele din mijloc. Puneti-va centura de siguranta.

► Daca calatoria a fot ok puteti lasa soferului cativa dinari

Toate aceste sfaturi sunt oferite de ghidul grupului care in general avertizeaza turistii de "pericolele" pe care le pot intampina.

Ai sfaturi pentru cei care vor sa plece la drum? Stii totul despre un oras sau o tara? Ai fotografii spectaculoase sau vreo filmare care sa ilustreze cateva randuri? Trimite-ne povestea ta!

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Romanii de pe Las Ramblas, Barcelona
Romanii de pe Las Ramblas, Barcelona

Barcelona nu este doar orasul lui Gaudi. Toti cei care se duc acolo, dau vrand nevrand o tura pe Las Ramblas, bulevardul turistic principal al orasului.

Hotel ieftin in Londra, conditii excelente!
Hotel ieftin in Londra, conditii excelente!

Acum 2 ani cand am venit pentru prima data in vizita la Londra am cautat un hotel ieftin pentru a mai putea sa ma bucur de vreo doua zile in plus de vacanta.

Olanda, intre istorie si dezmat!
Olanda, intre istorie si dezmat!

Olanda este cunoscuta in toata lumea ca fiind tara lalelelor, a morilor de vant si a tolerantei de orice fel. Insa poate fi mai mult decat atat: eu i-as spune tara copiilor, pentru ca mi se pare un loc perfect pentru a-ti intemeia o familie.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.