De aproape e mai frumoasa: Romania la pas
Foarte putini oameni din lume merg pe jos si fac bani. Ramona Cazacu e unul dintre ei. E ghid turistic si organizeaza excursii pe cele mai frumoase trasee din tara: biserici, manastiri, defilee, coaste de munte.
Ramona s-a specializat in excursii alaturi de strainii care iubesc natura si peisajele, care vor sa se bucure de frumuseti, nu sa le priveasca din goana cailor putere de la masina.
Serile sunt petrecute pe prispe de case taranesti, in fata unei strachini cu mancare traditionala, alaturi de o ulcea de vin sau un paharel de tuica, la povesti despre traditii si mestesuguri pe care doar putini oameni de la tara si le mai amintesc.
Plimbarile pe jos dureaza atat cat isi doreste turistul, de la cateva zile la cateva saptamani. Ghizii au programe speciale: de la plimbarile la Manastirile din Bucovina, la bisericile de lemn din Maramures sau printre casele vechi, trainice, ale sasilor din zona Sibiului.Turistul e preluat de la aeroport si e dus cu masina spre locul pe care vrea sa-l viziteze. Cazarea se face doar la pensiuni agroturistice, unde nu se mananca decat doua mese pe zi: micul dejun si cina. Pranzul este de obicei un picnic in natura, cu stergarul intins pe iarba. Dar pe acesta ti-l poti prepara singur: e de ajuns sa cobori din cerdac in gradina si sa culegi cateva rosii, langa ele pui un bot de branza proaspata de oaie, bucata de slana si o ceapa rotofeie. Totul merge uns cu o bucata de pita de casa si apa de la fantana.
Un astfel de tur, de 12 zile, ajunge sa coste si 1450 de euro si se organizeaza pentru cel putin 2 persoane. Turul de 8 zile costa si el in jur de 1100 de euro. Reduceri se aplica doar in cazul unor grupuri mai mari.
“Pana acum, cei care au vrut sa mearga pe jos si sa vada cele mai frumoase locuri de la noi au vrut doar tur in doi: sot si sotie. Rar vin grupuri mari pentru ca e destul de greu sa ii agati pe straini. Se stiu foarte putine lucruri despre Romania, despre traditii si oameni, locuri si peisaje. Odata ce au venit, se minuneaza de tot ce tara le ofera, iar apoi fie revin, fie recomanda traseele si unor cunostiinte. Nu e cea mai mare afacere din lume, dar merge, nu mai e nevoie a ne ocupam si de altceva”, spune Ramona Cazacu.
Sursa foto: www.myromania.com.ro