Ai chef de adrenalina? Se redeschide sezonul de rafting in Romania

×
Codul embed a fost copiat

Luna aceasta se redeschide sezonul de sporturi extreme in Romania. Primul pe lista: raftingul. Cele mai bune locatii: Jiul si Bistrita.

Pasionatii turismului de aventura nu au timp sa planga dupa zapada care tocmai s-a topit in Romania. Chiar daca pe alocuri mai sunt petice de omat, schiurile sunt lasate in debara. Din aprilie reincepe sezonul de rafting pe raurile din Romania. Cele mai bune locuri pentru asta sunt de gasit pe raurile Jiu si Bistrita.

Gorjul nu mai inseamna demult doar Brancusi, Poarta Sarutului si Masa Tacerii. Turismul extrem tinde sa se dezvolte chiar mai bine decat cel clasic in aceasta zona. Principala atractie o constituie raftingul, pentru ca Jiul ofera cel mai bun traseu de rafting din Romania, spun cunoscatorii.

Mai multe firme din judetele Gorj si Hunedoara ofera adevarate ture de aventura. Oferta cuprinde ture de off-road, canyoning, rafting, escalada, coborare in rapel, tiroliana si orice alta trasnaie iti trece sau nu prin minte. Principala atractie este insa tura de rafting si cea de bodyrafting. Barcile pleaca pe Jiu cu minimum patru persoane, astfel incat sa poata fi manevrate, dar niciodata fara un instructor. Daca te incumeti sa plutesti pe Jiu fara o persoana experimentata, care a mai parcurs traseul, distractia vietii tale se poate incheia tragic.

Trasee sunt mai multe, cu diferite grade de dificultate, in functie de posibilitatile clientilor de a vasli si de a se mentine deasupra valurilor. Cel mai des, barcile coboara pe vartejurile dintre Livezeni si Lainici, un traseu extrem de antrenant pe care se poate face raftingul de agrement. Parte din traseu poate fi parcursa in apa, direct, fara barca. Acest gen de sport se numeste bodyrafting. Turistul este echipat cu casca, vesta de salvare care sa protejeze si gatul, costum de neopren si incaltaminte de neopren, si e lasat sa pluteasca pe apa.

Citește și
Greensted Church
Cea mai veche biserica din lemn a Romaniei

Vesta de salvare il va mentine 1/3 iesit din apa, fara sa fie nevoie sa stie sa inoate, iar Jiul il va purta usurel in aval. Anumite portiuni sunt ideale pentru diverse jocuri intre cei din barci, iar cele mai cerute sunt bataliile navale. Firmele din zona sunt deja specializate in team-building si ofera distractii specifice pentru grupuri mari de persoane.

Daca ajungi sa faci rafting in Defileul Jiului, e pacat sa nu profiti de ospitalitatea gorjeana. O tura de rafting te costa in jur de 50 de euro de persoana, dar un grup mai mare poate obtine si reduceri. Organizatorii vor avea grija sa iti ofere si alte distractii in muntii Parang, intr-un peisaj feeric, dar iti vor da si doza de energie.

Sa nu adormi devreme in Gorj. Asteapta pana seara, cand gazdele te poftesc la masa si ai ocazia sa gusti niste bunatati oltenesti cum nu ai mai vazut: purcelus la protap, miel haiducesc la groapa sau cocos umplut cu castane dulci. Lasa papilele gustative sa se desfete, apoi clateste totul cu un zaibar tare si negru, cu spume la gura ulcelei. Daca toate astea se intampla in jurul unui foc de tabara, o sa afli si ce snoave noi au mai nascocit oltenii, caci li s-a dus vestea de hatri ce sunt.

Esti satul de veveritele din Parcul din Vatra Dornei si nu te mai incanta cu nimic izvoarele de apa minerala? Atunci afla ca la Vatra Dornei este cel de-l doilea loc ideal pentru rafting in Romania. Bistrita ofera si ea trasee superbe, iar daca in zilele precedente unei excursii a plouat, e clar ca te vei distra de minune.

Majoritatea firmelor care iti ofera ture de rafting te vor taxa cu preturi care se invart in jurul a 50 de euro de persoana. In costul acesta este asigurat si echipamentul si prezenta unui instructor in barca. Traseele de pe Bistrita sunt cat de mari vrea turistul... te poti lasa in voia raului si 80 de kilometri si 12.

Mare parte din cei care fac rafting prefera sa se lupte cu vartejurile si cataractele pe un traseu scurt si dur, care parcurge doar 2 kilometri. Ca si in cazul turismului de aventura din Gorj, si la Vatra Dornei poti combina raftingul cu escalada, alpinismul, trekkingul sau cu parapanta. Moldovenii sunt mereu gazde bune si abia asteapta sa aiba cui ii pune in fata o strachina de ciorba acra dreasa cu bors, un pastrav fript pe jar si asternut pe pat de cetina, langa o branza de burduf cu mamaliga. Nu te intrece cu paharul: la Vatra Dornei gasesti afinata groasa si dulceaga, facuta cu fructe culese din apropiere si un vin dulce, galbui si parfumat ca un fagure de miere, dar toate iti taie picioarele de la genunchi.

Pana la ora actuala, in Romania nu este recunoscuta meseria de instructor de rafting, nu exista cursuri de specializare pentru asa ceva. Daca alegi o firma sa faci rafting, vezi ca personalul care te duce prin valtori sa aiba macar un atestat de instructor sportiv sau de scafandru.

Echipamentul de neopren pe care il vei imbraca ar trebui si el sa fi fost spalat dupa ce l-a folosit altcineva inaintea ta. Nu in ultimul rand, strange tare chingile vestei de salvare care ar trebui sa aiba protectie pentru spate si gat. Iar cel mai important lucru, nu incerca de unul singur sa te avanti pe apa.

Sursa foto si video www.turismaventura.ro

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ghidul turistului Dracula in Romania
Ghidul turistului Dracula in Romania

Turismul romanesc ii datoreaza mult irlandezului Abraham "Bram" Stoker, autorul celebrului roman Dracula, care a declansat o adevarata manie a vampirilor si aduce anual in tara noastra oameni care il cauta pe Vlad Dracul.

Cea mai veche biserica din lemn a Romaniei
Cea mai veche biserica din lemn a Romaniei

Manastirea Putna nu este doar necropola pentru trupul lui Stefan cel Mare si Sfant, ci adaposteste cea mai veche biserica de lemn din intreaga tara.

Romanii au sarit peste concediul de Pasti! Urmeaza 1 Mai? Afla preturile!
Romanii au sarit peste concediul de Pasti! Urmeaza 1 Mai? Afla preturile!

Trebuie sa recunoastem ca dupa 2 ani de criza am inceput sa gandim mai rational. Viata i-a fortat pe multi sa isi faca bugete pentru sarbatori, pentru copii si pentru vacanta. Cum banii se topesc printre degete, multi au sarit peste concediul de Paste.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.