Sapanta 2010: folclorul romanesc contra muzicii traditionale irlandeze
In perioada 12-16 august, in celebra localitate Sapanta din Maramures, va avea loc prima editie a Festivalului Intercultural "Drumul lung spre Cimitirul Vesel". Festivalul este organizat si finantat de un irlandez!
El se numeste Peter Hurley, iar bugetul destinat acestui eveniment este de 100.000 de euro. Intentia sa este de a pune fata in fata cele doua culturi, ale romanilor si irlandezilor, intr-o "confruntare" muzicala traditionala.
Principala atractie a festivalului va fi concertul «Voices from Merry Cemetery», o suita muzicala compusa de renumitul irlandez Shaun Davey, pe textele epitafurilor din Cimitirul Vesel din Sapanta. De asemenea, vor mai urca atunci pe scena corul barbatesc al Facultatii de Teologie din Sibiu, un cor mixt din Maramures, o orchestra de camera, cativa instrumentisti, alesi dintre cei mai buni muzicieni traditionalisti din Irlanda, precum si Shaun Davey. Acest concert extraordinar va avea loc in noaptea de Sfanta Maria, pe pajistea de langa Cimitirul Vesel.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conform organizatorilor, dupa multe deliberari, s-a decis ca intrarea in zona de festival si la intamplarile festivalului va fi libera (singura conditionare fiind bunul simt), mai putin in seara de 14 august, la concertul extraordinar „Voices from The Merry Cemetery”.
La festival vor mai canta Grupul Iza, Mambo Siria, Aromanii Faseroti, Rapsozii Gorjului, Fanfara din Bucovina, un grup de ucraineni, dar si Gheorghe Turda si Grigore Lese.Invitat in proiect in calitate de muzician, Grigore Lese, militant fervent, recunoscut, al pastrarii spiritualitatii romane, a acceptat rolul de regizor artistic al Festivalului, alaturi de cunoscutul compozitor irlandez Shaun Davey, ocupandu-se de partea muzicala si de toate aspectele care tin de conservarea autenticului si respingerea kitschului.
In cadrul festivalului vor fi amenajate si ateliere de creatie si invatare a olaritului, ceramicii, cioplitului in lemn, tesutului, dansului maramuresean si muzicii traditionale.
Programul complet al festivalului il puteti citi AICI.
Sapanta se afla in Transilvania, in judetul Maramures, la 18 km de Sighetu Marmatiei. Localitatea este cunoscuta mai ales pentru Cimitirul Vesel: aici se afla aproape 800 de cruci de lemn pictate in culori vii, predominand albastrul deschis.
Pe fiecare cruce este pictat in stil naiv cel decedat, intr-o scena semnificativa pentru ceea ce a fost el in viata si cu versuri scrise la persoana intai, uneori ironice, despre trasaturile si obiceiurile pe care le-a avut in viata lui, sau despre felul in care a murit.
Sursa: Pro TV
Etichete: concerte, folclor, sapanta, cimitirul vesel,
Dată publicare:
10-08-2010 00:00