Scenariu SF, devenit realitate.Ne vom putea teleporta din prezent in viitor

teleportare

Daca pana mai ieri teleportarea a fost subiectul mai multor filme de domeniul SF, oamenii de stiinta au reusit acum sa o transforme in realitate. Astfel in viitorul apropiat vom putea calatori in timp.

Technology Review: Inseparabilitatea cuantica, cea care leaga particulele prin spatiu, este mai nou responsabila si de unirea particulelor prin timp, potrivit fizicienilor.

Termenul de "inseparabilitate cuantica" (entanglement) este folosit pentru a descrie fenomenul prin care doua sau mai multe particule devin atat de unite, incat impart aceeasi existenta.

Teoria lui Jay Olson si Timothy Ralph de la Universitatea din Queensland, Australia, potrivit careia particulele se unesc si prin timp, se bazeaza pe ideea unui univers simplificat, ce are doar o dimensiune spatiala si una temporala.

Este usor sa vezi universul intr-un spatiu plan, unde axa X corespunde dimensiunii spatiale, iar axa Y celei temporale.

Citește și
Furtuna, nori
Seicul care se crede Dumnezeu: apasa pe buton si incepe sa ploua
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Daca ne imaginam prezentul ca originea graficului, atunci viitorul formeaza o curba care este simetrica axei temporale. Astfel, trecutul este o imagine in oglinda a acestei curbe, care este reflectata in axa X.

Atunci cand doua particule sunt prezente, ambele situandu-se pe axa X, curbele lor se vor suprapune in trecut si in viitor. Aceasta teorie nu poate avea decat o semnificatie: acele particule s-ar fi putut intalni in trecut, dar s-ar putea sa o faca si in viitor.

Ceea ce Olson si Ralph vor sa demonstreze este faptul ca aceasta "inseparabilitate cuantica" poate la fel de bine sa functioneze si pe axa Y. Cu alte cuvinte, aceasta inseparabilitate cuantica este atat de adanc invaluita in univers, incat o intamplare din trecut are cu siguranta o influenta asupra viitorului.

Aceasta teorie lansata de cei doi seamana cu un truism. Nu este acesta modul de functionare al Universului? Insa acest fenomen nu are la baza simpla lege a cauzei si a efectului, ci are mai multe subtilitati care ii ofera unicitate.

Pentru a vedea aceasta, imaginati-va un experiment realizat de cei doi oameni de stiinta. Acestia au trimis in viitor un obiect. Ideea este ca un detector va actiona asupra obiectului, trimitand un mesaj clar despre cum aceasta particula poate fi detectata. Apoi, intr-un moment dat din viitor, un alt detector ce are aceeasi pozitie in spatiu, primeste mesajul si urmareste instructiunile primite, reconstruind astfel obiectul.

Insa exista o intorsatura! Olson si Ralph spun ca detectarea obiectului in viitor trebuie sa fie facuta simetric in timp cu creatia sa din trecut. "Daca detectorul din trecut era activ la ora 12:15, atunci si in viitor, detectorul trebuie sa astepte sa fie activ exact la ora 12:15 pentru a putea realiza procesul teleportarii".

Definitia termenului de teleportare:

Teleportarea este un proces de deplasare a unui obiect dintr-un loc in altul, mai mult sau mai putin instantaneu, fara ca obiectul sa parcurga spatiul dintre cele doua pozitii. Teoretic au fost inventate mai multe metode de teleportare (teleportare cu gauri in spatiu-timp, gaura de vierme), dar experimental au fost confirmate numai teleportarea cuantica si psihica. In prezent, teleportarea cuantica "exacta" este posibila numai pentru fotoni si atomi.

Teleportarea "inexacta" (unde starea cuantica nu se pastreaza), este posibila prin codificarea informatiei despre obiect, transmiterea acestei informatii in alt loc, de exemplu prin radio sau alta metoda, si crearea unei copii a obiectului original intr-un loc nou. Teleportarea este propusa de asemenea ca explicatie la multe fenomene anormale si se foloseste in mod curent in literatura SF.

CNN: Cutremur cu magnitudinea 7,4 in sud-vestul Pakistanului. Un cutremur cu magnitudinea 7,4 a avut loc, in noaptea de marti spre miercuri, in sud-vestul Pakistanului, a anuntat Institutul american de geofizica USGS. Seismul a avut loc la ora locala 1.20, la o adancime de 10 kilometri, iar epicentrul a fost localizat la 55 de kilometri vest de orasul Dalbandin.

Los Angeles Times: Presedintele si premierul din Tunisia demisioneaza din partidul lui Zine El Abidine Ben Ali  . De asemenea, RCD a anuntat, intr-un comunicat citat de TAP, ca l-a exclus din cadrul sau pe fostul presedinte Ben Ali si pe sase dintre colaboratorii acestuia, "in baza unei anchete efectuate la nivelul partidului, in urma gravelor evenimente care au afectat tara" in ultimele saptamani. Demisia presedintelui interimar si premierului de tranzitie "concretizeaza o decizie de separare intre organele de stat si partidele politice", hotarata luni de noul Guvern de uniune nationala, potrivit TAP. Aceste anunturi intervin pe fondul unei puternice contestari, in Tunisia, a alcatuirii acestui Guvern, din care fac parte opt membri ai echipei fostului dictator, cu totii membri ai partidului RCD, care a dominat singur, timp de 23 de ani, viata politica in Tunisia.

AFP: Gabrielle Giffords a mai primit amenintari cu moartea in trecut, afirma sotul ei  "A primit amenintari cu moartea", a declarat Mark Kelly, intr-un interviu pentru postul ABC News, ce urma sa fie difuzat marti si din care au fost transmise fragmente catre presa. "Numerosi membri ai Congresului au primit amenintari cu moartea. Si ea a mai primit, deja, (asemenea amenintari) inainte" de atac, a continuat el. Mark Kelly, un austronaut in cadrul NASA, a declarat ca sotia sa si el au mai vorbit, in trecut, despre aceste amenintari si ca ea se temea ca va fi impuscata, intr-un eveniment public. "Mi-e teama ca, intr-o zi, cineva o sa vina peste mine la unul dintre aceste evenimente, cu o arma", ar fi spus Giffords, citata de sotul ei.

Fox News: Fostul dictator haitian, revenit in tara dupa 25 de ani de exil, "va fi arestat" . Judecatorul Gabriel Ambroise, precum si seful Parchetului, Aristidas Auguste, au intrat in hotelul Karibe, unde fostul sef de stat, acuzat de abuzuri in timpul presedintiei sale 1971-1986, s-a instalat de la intoarcerea sa in tara dupa 25 de ani de exil in Franta. Anterior, un apropiat al fostului "presedinte pe viata" a declarat ca politia haitiana incearca sa il aresteze pe "Baby Doc", in varsta de 59 de ani. "Vom recruta avocati pentru a pregati un raspuns juridic", a declarat Eric Jean-Jacques, un apropiat al fostului presedinte.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Avion inconjurat de politie pe aeroportul international din Miami
Avion inconjurat de politie pe aeroportul international din Miami

Politia si echipele de interventie au incercuit un avion al companiei American Airlines pe aeroportul international din Miami Airlines.

Seicul care se crede Dumnezeu: apasa pe buton si incepe sa ploua
Seicul care se crede Dumnezeu: apasa pe buton si incepe sa ploua

Lipsa ploii si temperaturile extreme sunt o problema cu care oamenii din Emiratele Arabe Unite se confrunta zilnic. Pentru a rezolva aceasta problema, seicul Khalifa bin Zayed Al Nahayan a investit 11 milioane de dolari intr-un proiect inedit.

China a construit cel mai lung pod peste apa de 50 km. Video
China a construit cel mai lung pod peste apa de 50 km. Video

China doreste sa isi afirme suprematia in mai toate domeniile. Dupa ce a construit avionul invizibil, chinezii vor sa arate lumii intregi ca sunt experti si in ceea ce priveste constructiile, realizand cel mai lung pod peste ape: de 50 de kilometri.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.