Romania, amanetata! Vom imprumuta 460 de euro pe secunda in 2011!
Datoria publica s-a dublat in ultimii doi ani, de la 20% la 40% din PIB. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, atrage atentia ca sunt state care au intrat in incapacitate de plata avand o datorie de doar 30% din PIB.
Gandul: Pentru ce luam mai multi bani In 2011 Romania este obligata sa imprumute cel putin 14,2 miliarde de euro de la banci, de la institutiile financiare internationale sau de la investitorii straini, cu 1,2 miliarde de euro mai mult decat anul acesta. Asta inseamna ca anul viitor statul va imprumuta, in medie, 460 de euro pe secunda, fata de doar 420 de euro pe secunda in 2010. Nivelul record de indatorare pe secunda, pe o perioada mai mare de timp, a fost atins in primele cinci luni ale acestui an, cand media a fost de 601 euro pe secunda.
Romania Libera: Mai are Romania nevoie de euro? Ce-i de invatat din experienta Greciei si Irlandei? Excedentarii. Dupa doar un deceniu de euro, Germania a ajuns sa suporte cea mai mare parte a facturii acumulate de guvernele indisciplinate fiscal si de bancile care au scapat creditarea de sub control. Acesta este pretul platit pentru avantajul ca in toata aceasta perioada excedentul comercial nu s-a transformat intr-o apreciere relativa a monedei, permitand economiei sa ramana competitiva. Practic, Germania a fost nevoita sa imprumute surplusul de capital catre propriii clienti. Inevitabilul s-a produs: clientii nu au mai putut plati.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Jurnalul National: Directorul FMI: Romania, pe marginea prapastiei incetarii platilor Strauss-Khan crede ca a fost depasita perioada in care criza putea duce la prabusirea sistemului financiar international, prin efectul bulgarelui de zapada. Cresterea economica in Europa este insa slaba, spre deosebire de alte parti ale lumii, iar consecintele sociale ale crizei, in special somajul, vor dura mai mult. "Este o a doua faza a crizei, mai putin acuta, insa la fel de persistenta si este fara indoiala eronat sa consideram ca am depasit criza", spune Strauss-Khan.