Cand iti sterge banca datoriile. Diferenta dintre persoane fizice si firme
Fie ca este vorba de persoane fizice sau de companii, bancile pot sterge datoriile celor pe care i-au creditat. Insa numai dupa ce au epuizat toate procedurile legale de recuperare a creantei.
Gandul: "Bancile private nu fac filantropie. Asemenea cazuri vor aparea doar izolat, iar institutiile de credit se vor asigura ca au epuizat toate metodele de recuperare a creantelor. Vor executa garantiile si vor urmari restul patrimoniului. Doar daca vor considera ca aloca mai multe resurse in acest proces decat suma de recuperat, vor lua in calcul o posibila stergere a datoriilor. Nimeni nu trage de o mata moarta", a declarat pentru gandul consultantul financiar Bogdan Baltazar.
Romania Libera: "UE ar trebui sa stie ca Romania nu e in stare sa se modernizeze" Profesorul britanic Tom Gallagher isi lanseaza la Bucuresti volumul „Deceniul pierdut al Romaniei. Mirajul integrarii europene dupa anul 2000" in care explica de ce institutiile romanesti nu erau pregatite pentru integrare si de ce modernizarea tarii intarzie. In acelasi timp, profesorul Gallagher vorbeste si despre felul in care companiile occidentale au profitat de integrarea tarii in UE, dar si despre faptul ca economia bulgara a cunoscut „o privatizare mult mai reala decat cea din Romania".
Evenimentul Zilei: Criteriile dupa care vor fi dati afara angajatii din Sanatate In casele de asigurari de sanatate este mare zarva zilele acestea. Se fac liste cu cei care urmeaza sa fie pusi pe liber si se stabilesc criteriile dupa care trebuie alesi cei peste 400 de oameni care de la 1 ianuarie 2011 sunt disponibilizati, conform unei ordonante de urgenta adoptate recent. Situatia e similara in spitale, insa sunt vizati doar lucratorii din zona administrativa: fiecare spital trebuie sa calculeze cati oameni are in plus fata de normativul impus de Ministerul Sanatatii.
Jurnalul National: Preacucernica Politie a lui Popa si Dascalu Politia intra in post. Soric si-a dat demisia. Chestorul Toba a fost demis impreuna cu guralivul secretar de stat Fatuloiu. Noul sef al Politiei, Liviu Popa, si secretarul de stat Ioan Dascalu au fost instalati ieri de ministrul Igas. Oameni tineri si scoliti prin strainatate, cei doi iau portofoliile intr-un moment de criza a institutiei. Iata ca ceea ce se anticipeaza si se asteapta oficial de cateva zile s-a infaptuit. Dupa rafuieli la scara deschisa, dupa presupuse tentative de mituire neelucidate inca, intrigi si asasinate la comanda semnalate chiar de un om care reprezinta legea, iata ca ieri s-a schimbat schimbarea.
Adevarul: Legea Educatiei: Puterea pierde prin neprezentare Puterea si Opozitia joaca ping-pong cu cele mai sensibile prevederi ale legii Educatiei. Fiecare parte sustine propria varianta si numai arbitrajul Curtii Constitutionale mai poate fi in acest moment o solutie pentru diferentele ireconciliabile de vederi ale celor doua tabere. Punctele de disputa sunt educatia in limba materna pentru minoritati, functiile politice pentru rectorii universitatilor si durata invatamantului obligatoriu. In varianta pe care senatorii PSD si PNL par sa o fi impus, in absenta reprezentantilor Puterii la sedintele Comisiei din ultimele zile, elevii minoritatilor vor continua sa invete Istoria si Geografia Romaniei in limba romana, si nu in limba materna, asa cum prevedea textul de lege pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului.
Ziarul Financiar: Euro urca la 4,31 lei, iar tensiunea creste din nou Leul a coborat marti la minimul ultimei luni in fata euro, cursul ajungand la 4,31 lei pentru un euro, dupa ce escaladarea conflictului din Peninsula Coreeana si speculatiile tot mai intense de pe pietele financiare privind iminenta intrare sub presiune a Portugaliei sau Spaniei au declansat un nou val de aversiune fata de activele considerate riscante. Pe fondul stirilor negative investitorii internationali s-au repliat spre plasamentele considerate sigure, iar dolarul american si aurul au castigat teren.