Revista presei: Datoria publica a Romaniei s-a TRIPLAT in ultimii 10 ani!
In pofida promisiunilor Guvernului si ale BNR ca sunt bani pentru rambursarea creditului enorm de 20 miliarde de euro, parafat in martie 2009, datoriile facute nu pot fi platite decat prin alte datorii.
Ziarul Financiar: Necesarul de finantare este ridicat in acest moment si va ramane ridicat si in anii urmatori. In 2011 Romania va avea de finantat un deficit bugetar de cel putin 6 mld. euro, daca va reusi sa reduca nivelul acestuia la 4,4% din PIB, de la 6,8% din PIB in acest an. Catre FMI va avea de achitat peste 280 mil. euro, iar in 2012, cand incepe rambursarea ratelor de capital, nota de plata va creste la 1,8 mld. euro.
Gandul: Dramatismul incompetentei. Banii luati de la FMI, ingropati Anul viitor Romania va trebui sa imprumute, in total, circa 13 miliarde de euro de la bancheri sau de la institutiile financiare internationale, atat pentru a acoperi deficitul bugetar (estimat la 4,4% din PIB - 5,2 miliarde de euro), cat si pentru a rambursa creditele luate pana acum care vor ajunge la scadenta in 2011. Doar pentru plata dobanzilor aferente imprumuturilor luate pana acum statul va cheltui anul viitor peste doua miliarde de euro, conform datelor Ministerului de Finante. Din totalul de 5,2 miliarde de euro, 3,6 miliarde de euro reprezinta deficitul sistemului public de pensii, respectiv diferenta intre cheltuielile cu pensiile si veniturile din contributiile sociale de stat.
Jurnalul National: Guvernul neputintei vrea sa ne indatoreze si nepotii Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, spune ca Fondul ar putea inchide robinetul de bani la care e conectata Romania, iar urmatorul acord va fi tocmai unul de tip preventiv. "Cred ca o noua cooperare cu FMI si Comisia Europeana se va face in doua mari directii: o intarire a administratiei astfel incat sa poata sa atraga mai multi bani europeni si o accelerare a reformelor in domeniul muncii, sanatatii, restructurarii companiilor de stat cu datorii. Acest acord precaut inseamna un parteneriat dintre Romania si FMI care incumba monitorizarea politicilor economice ale Romaniei", a declarat Tanasescu pentru Antena 3.