Pretul benzinei a crescut nejustificat. Boc acuzat ca nu stie aritmetica
Dupa cea mai rapida si prolifica ancheta facuta in Romania asupra companiilor petroliere, s-a descoperit ca preturile carburantilor au fost umflate nejustificat. Acum Guvernul a trimis fiscul sa verifice unde sunt banii.
Stirileprotv.ro: Teoretic, ar fi trebuit ca benzinarii sa raporteze profituri substantiale, insa cei mai multi au declarat pierderi semnificative in anul 2010, in comparatie cu 2009. Guvernul se intreaba, in acest caz, unde sunt banii obtinuti din vanzarea combustibililor, in conditiile in care preturile acestora au crescut cu 20%, iar cota parte a statului s-a micsorat in 2010. Fiscul trebuie sa verifice acum daca nu cumva companiile si-au transferat castigurile catre firme din alte tari pentru a scapa de impozitare (in Romania profitul se impoziteaza cu 16%). De fapt verificarile vor avea ca obiect eventualele transferuri ale fondurilor din tara catre asa-numitele paradisuri fiscale, tari in care companiile ar putea expedia banii si a caror politica fiscala nu prevede inregistrarea sau taxarea profiturilor.
Gandul: Acuzatii de intelegeri de tip cartel- toti majoreaza benzina la fel, in acelasi timp. Suspiciuni exista si in ceea ce priveste majoritatea deciziilor de scumpire a carburantilor, care au fost luate simultan, de conducerile anumitor companii de pe aceasta piata. Mai mult decat atat, preturile la pompa au fost anul trecut foarte apropiate, ceea ce ar putea indica prezenta unei intelegeri de tip cartel.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reprezentantii LukOil sustin ca insa ca nici nu se poate pune problema de asa ceva. "Nu e cartel, domnule. Asta este pretul pietei, care se diferentiaza de la o companie la alta in functie de calitatea combustibililor, de aditivi si asa mai departe si de strategia companiei privind adaosul comercial. De marit nu pot sa maresc pur si simplu, pentru ca pierd clienti iar daca scad, tot ce scad se transforma in pierdere", a declarat Constantin Tampiza, reprezentantul presedintelui LukOil Moscova in Romania. "Nu stiu cum e la altii. Va spun cum e la mine. Anul trecut diferenta dintre pretul la care am cumparat combustibili si cel la care i-am vandut a fost de exact 5,36%. Vi se pare mult? Din acesti 5,36% am platit toate costurile, de la angajati la transport si utilitati la taxe si impozite. Anul trecut am avut o pierdere de 20 de milioane de dolari. De ce mai stam in Romania? Pentru ca asteptam sa se schimbe situatia si sa putem activa profitabil pe a doua cea mai mare piata din regiunea Europei Centrale si de Est", a explicat Tampiza.
ZF.ro: Petrom a iesit miercuri seara cu explicatii in privinta pretului carburantilor pentru prima data de la scandalul declansat de reactia populatiei la cresterea pretului la benzina si motorina din ultimul an. Fara a intra in alte detalii, Petrom, cel mai mare jucator de pe piata petroliera, a explicat in doua grafice evolutia pretului la motorina si benzina. Preturile practicate de Petrom au o evolutie dinamica, bazate pe cotatiile internationale la carburanti precum si pe concurenta pe piata. In plus, preturile sunt influentate de politica fiscala si de cursul de schimb. Componenta de taxe in pretul carburantilor reprezinta circa jumatate din pretul carburantilor. Petrom reflecta cotatiile internationale intr-o maniera moderata. "Preturile practicate de Petrom continua sa fie printre cele mai mici din Romania iar pretul mediu aplicat de catre operatorii din Romania este printre cele mai mici din UE. Nu comentam modul in care ANAF a interpretat informatiile oferite de catre companiile petroliere", a mentionat Petrom. Compania prezinta cum a evoluat preturile carburantilor, date care au fost oferite si ANAF-ului.
ziare.com: Transportatorii ameninta cu proteste de mare amploare daca Guvernul nu va lua masuri pentru a reduce pretul benzinei. Ei spun ca raportul Fiscului arata clar ca exista intelegeri de tip cartel si cer sanctionarea companiilor petroliere. "Cerem scaderea pretului benzinei imediat. In caz contrar, vom recurge la mari manifestatii in toata tara. Sambata avem adunarea generala si raportul de la ANAF vine ca o manusa. Vom face mari manifestatii in toata tara. Pana acum am spus ca vin banii la bugetul statului, dar asta e o mare magarie. Cerem primului ministru scaderea pretului carburantilor. Vom recurge la masuri sociale mari de tot", a declarat Vasile Stefanescu, presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR).
Si Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor de Transport Rutier (FORT) a afirmat ca presiunea sociala trebuie sa continue deoarece fara ea nu se face nimic in Romania.