Inlocuitorul lui Anania. Cine va fi mitropolit al Ardealului

Bartolomeu Anania

Trei ierarhi i-ar putea succeda lui IPS Bartolomeu: unul a fost acuzat de legaturi cu Securitatea, altul cu un grup de meditatie transcendentalista, iar celalalt este considerat lipsit de experienta.

Romania Libera: Trecerea la cele vesnice a mitropolitului ortodox al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania, a lasat vacant unul dintre cele mai importante scaune mitropolitane din Romania. Desi este cel mai „tanar" scaun mitropolitan, personalitatea IPS Bartolomeu Anania a transformat Clujul intr-unul dintre cele mai importante centre ale Ortodoxiei romanesti. In prezent, mitropolia fondata de Anania este una dintre cele mai intinse si mai importante din Romania.

Deja au aparut numele unor posibili candidati la tronul mitropolitan. In mod firesc, teologii pomenesc numele a trei ierarhi din cuprinsul mitropoliei cu sediul in Cluj. Dar este posibila si desemnarea unui mitropolit din afara teritoriului canonic ce a fost pastorit pana luni de IPS Bartolomeu Anania. Cel mai vehiculat nume este cel al arhiepiscopului ortodox de Alba Iulia, Andrei Andreicut. Acesta este vazut drept continuatorul firesc al stilului de conducere initiat de mitropolitul Bartolomeu. Exista multe asemanari intre cei doi ierarhi. De altfel, Andrei Andreicut a fost candidatul sustinut de IPS Bartolomeu la succesiunea regretatului mitropolit al Ardealului din Sibiu, IPS Antonie Plamadeala. IPS Bartolomeu a initiat ruperea eparhiilor din nordul si centrul Transilvaniei de scaunul de arhiereu de la Sibiu abia dupa ce IPS Andrei Andreicut a pierdut scrutinul intern in fata actualului mitropolit ortodox al Ardealului, IPS Laurentiu Streza. Acesta era, la acea data, episcop al Caransebesului, eparhie sufraganta Mitropoliei Ortodoxe a Banatului. Celelalte doua nume pomenite sunt chiar cele ale vicarilor IPS Bartolomeu, PS Irineu Bistriteanul si PS Vasile Somesanul. Primul a fost protagonistul unei dispute dure, legate de implicarea sa intr-un grup care practica meditatia transcendentalista, pe care unii ierarhi au considerat-o nepotrivita cu traditia si doctrina ortodoxa. PS Irineu s-a retras din prim-planul vietii bisericesti si, pana recent, s-a consacrat mai mult rugaciunii si actelor de caritate.

Gandul: Primul metrou privat din Romania, o investitie de 1,3 miliarde euro. Proprietarul isi va recupera banii din biletele platite de calatori, retail si publicitate. O noua magistrala de metrou, Bragadiru - Voluntari, care va avea 25 de km si 30 de statii, urmeaza sa fie cesionata de Metrorex timp de cel putin 30 de ani unui consortiu de firme. Proiectul ar urma sa fie finalizata pana in 2020. Magistrala 7 va fi un parteneriat public - privat in care statul va pune la dispozitie terenurile, iar investitorul va asigura finantarea lucrarilor de constructie si achizitia trenurilor. Valoarea investitiei se ridica la aproximativ 1,3 miliarde de euro. Consortiul care va opera magistrala pe perioada cesionata isi va recupera banii investiti din contravaloarea biletelor, precum si din diverse activitati de retail ori publicitate in incinta statiilor. Totodata, operatorul va decide pretul unei calatorii. Magistrala 7 va oferi acces la reteaua subterana de transport bucurestenilor din cartierele Rahova si Colentina. In Bucuresti exista patru magistrale de metrou. A cincea, care va parcurge traseul Raul Doamnei - Hasdeu, este in acest moment in licitatie.

ZF.ro: Peste jumatate de milion de someri au iesit din statisticile de somaj in 2010 pentru ca nu si-au reinnoit cererile de locuri de munca la agentiile pentru ocupare si nu mai apar astfel in evidentele oficiale. Ca urmare, celor 630.000 de someri aflati in prezent in plata li se adauga cel putin alti 570.000 de persoane fara loc de munca care nu apar in statistici pentru ca nu se mai prezinta la oficiile de munca. ZF face pentru prima data lumina in misterul somajului de doar 7% in Romania, in conditiile in care exista 4,5 - 5 milioane de salariati la o populatie ocupata de 10 milioane de persoane, deci 5 milioane de persoane apte de munca despre care nu se stie ce fac. Astfel, numarul persoanelor care nu au loc de munca este de fapt mult mai mare, daca se adauga cele cateva sute de mii de someri care isi pierd anual acest statut pentru ca nu isi mai vizeaza carnetul de somaj, dar nici nu-si gasesc un loc de munca. Pentru a fi inregistrat ca somer, orice roman care ramane fara loc de munca trebuie sa mearga lunar la agentia pentru ocuparea fortei de munca sa completeze acte si sa-si vizeze carnetul de somaj. Unul dintre cei mai vechi someri din Romania care face acest lucru este din judetul Ilfov si merge periodic din 2002 incoace pentru o stampila pe carnetul de somaj, pentru a ramane in statistici, desi nu mai primeste de mult ajutor de somaj.

Citește și
Liviu Varciu
DJ Harra crede ca e insarcinata cu copilul lui Liviu Varciu

Adevarul: Adevaratul criminal? Gheorghe Avram (40 de ani) este cercetat pentru uciderea unei batrane din comuna gorjeana Ticleni. Testul ADN a aratat ca Avram este autorul crimei din 1992 din Pojogeni - Gorj, pentru care Marcel Tundrea a facut, nevinovat, 12 ani de inchisoare. Gheorghe Avram a fost dus de la Inspectoratul de Politie al Judetului Gorj, unde era audiat in cazul Tundrea, la postul din Ticleni, fiind suspectat de uciderea unei batrane acum trei zile. Femeia ucisa in bataie a fost, in trecut, gazda lui Gheorghe Avram, pe vremea cand acesta locuia in Ticleni. O vecina a femeii ucise l-ar fi recunoscut pe Avram ca fiind autorul crimei.

Jurnalul National: Lacu Sarat din statiunea braileana cu acelasi nume a inghetat din cauza temperaturilor extrem de scazute inregistrate in ultimele zile, fiind pentru a doua oara in ultimii trei ani cand suprafata lacului se transforma in patinoar natural. Stratul de gheata format pe lac masoara peste 10 centimetri grosime, desi apa are o salinitate de 300 de grame la litru, iar pentru ca tratamentul cu namolul sapropelic folosit in ameliorarea reumatismului sa nu fie intrerupt, angajatii bazei balneoclimatrerice il extrag facand copci in gheata de la suprafata lacului. Directorul bazei de tratament, Sorin Bosneag, a declarat ca salariatii complexului brailean sunt nevoiti sa scoata zilnic la copca namolul vindecator, pentru ca statiunea numara foarte multi pacienti care nu pot intrerupe tratamentul. “Aparitia ghetii a fost facilitata de nivelul crescut al apei din lac. Apa sarata s-a dus sub suprafata lacului, iar cea fara sare a ramas la suprafata si a inghetat, avand in vedere temperaturile scazute din ultimele zile', a declarat Bosneag.

EVZ.ro: Antipa se redeschide in aprilie. Inchis de peste doi ani pentru modernizare, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" isi va deschide portile cel mai probabil in luna aprilie a acestui an. In salile modernizate se fac ultimele retusuri, iar cele cateva spatii inca neamenajate vor fi gata in urmatoarele doua luni. Cele 11 milioane de euro necesare modernizarii vin de la Ministerul Culturii, iar intarzierea inaugurarii a fost cauzata de ritmul anevoios in care s-au alocat transele de bani catre firma care executa lucrarile. Directorul institutiei, Dumitru Murariu, spune ca nu s-au stabilit inca preturile biletelor de acces in muzeu, dar sumele nu vor fi foarte mari. El estimeaza ca adultii vor plati 10 lei, copiii 5 lei, iar un audioghid in romana, engleza sau franceza va costa circa 5 lei.

 


 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
MS inchide gaurile negre ale sistemului sanitar. Sindicatele se opun
MS inchide gaurile negre ale sistemului sanitar. Sindicatele se opun

Romania ramane doar cu jumatate dintre spitale, mai exact cu 250. Acest lucru nu este o pacaleala, desi decizia, va intra in vigoare de la 1 aprilie.

DJ Harra crede ca e insarcinata cu copilul lui Liviu Varciu
DJ Harra crede ca e insarcinata cu copilul lui Liviu Varciu

Ameteala si starile de greata din ultimele saptamani au pus-o pe ganduri pe DJ Harra. Ea banuieste ca este insarcinata cu Liviu, ultimul ei iubit. Frumoasa bruneta s-a simtit marti rau si a mers la spital, iar pentru miercuri are programat un control.

IPS Bartolomeu Anania va fi inmormantat joi
IPS Bartolomeu Anania va fi inmormantat joi

UPDATE: Slujba de inmormantare a IPS Bartolomeu va avea loc, joi, la ora 12.00, in Catedrala mitropolitana din Cluj. Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului va fi condusa ulterior de PF Daniel, in calitate de loctiitor de mitropolit.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.